lördag 20 februari 2010

Monets trädgård och jag


Nu när snön vräker ned så har jag inte annat att göra än att drömma mig bort. Idag drömmer jag mig bort till Monets trädgård utanför Paris i Frankrike. Jag undrar hur långt våren har kommit där? Det skulle inte förvåna mig alls om marken är täckt av blå scillor och snödroppar. Det är ett av de resmål som jag drömmer om att komma till någon gång innan jag dör. Monets trädgård.

Jag skulle vilja stå på just den här bron som är på bilden och titta ned på vattnet och näckrosorna. Vandra bland alla blommorna. Kika in i huset.

Jag köpte en bok om Monets trädgård på bokrea för några år sedan. Där är härliga bilder som jag kan njuta av en sådan här vinterdag som idag. Härliga bilder, inte bara på Monets fantastiska trädgård, utan också på den härliga interiören. Det vackert gula köket. Underbara färger, möbler, tapeter, mönster, prylar.

Och så sätter min fantasi igång. Jag skulle vilja hoppa in i boken, flyga bakåt i tiden och få sitta med där vid bordet. Med Monet och hans vänner. Jag skulle sitta alldeles, alldeles stilla, tyst som en liten mus, bara jag fick vara med där en liten stund och lyssna på samtalet.

Skratten. Funderingarna. Det vackra, sjungande språket franska som jag älskar.

Sedan så skulle jag så klart inte kunna hålla tyst. Jag skulle börja prata jag också. Med människorna som var där. Kanske om blommor. Kanske om känslor. Kanske om gardinerna. Fåglarna. Fjärilarna. Vädret. Böcker.

Det skulle vara härligt att kunna röra sig mellan olika tider och olika rum.

I fantasin går det.

Där finns det inga begränsningar.

8 kommentarer:

 1. Ibland kan man dock ha för mycket fantasi (*ler*) och vilja så mycket. Det gäller att kunna sovra.
  :-)

  SvaraRadera
 2. Hej Tigris!

  Visst kan man vilja så mycket ibland. Så är det. Den där egna gränsen för vad man klarar, den får man träna sig i att hitta själv.

  Ha en bra kväll, Tigris!

  Kram
  Anna-Karin

  SvaraRadera
 3. ja det känns vackert ut att vandra där en stund .
  Ha det gott på tankefröns-promenaderna ,det lättar upp mellan snöskottningar.
  Ha en go dag

  SvaraRadera
 4. Hej Anonym!

  Pauser mellan snöskottningar är alltid bra! Inte minst för ryggen.

  Ha en go dag du också!

  Anna-Karin

  SvaraRadera
 5. Jag brukar frossa i tidningar och kataloger som har växter. De flesta växter som jag har i min trädgård har jag beställt via nätet.

  SvaraRadera
 6. Hej Anne-Sofie!

  Ja, det är fint att titta på bilder på växter tills de är där ute på riktigt i naturen eller trädgården. Fin avkoppling just i februari.

  Tack för tipset om att handla växter via nätet. Vi gör ju om dräneringen till vårt hus, så jag kommer att behöva nya växter till trädgården så småningom. Vi har klimatzon 5 där jag bor, så det är ett ganska kärvt klimat. Torrt, blåsigt och hett på sommaren. Kallt, blåsigt och blött på vintern. Och i år får vi räkna med en kall vår, eftersom Vättern har frusit. Det är inte så vanligt att den gör det, men i år har den gjort det.

  Ha det bra!

  Kram
  Anna-Karin

  SvaraRadera
 7. Jag älskar den danske konstnären Peder Severin Kröyer. Hans konst är underbar!

  Mina favoritmålningar:
  http://psychscribe.files.wordpress.com/2008/03/kroyer_peder_severin_marie_en_el_jardin_1895-copy.jpg

  http://images.worldgallery.co.uk/i/prints/rw/lg/1/0/Peder-Severin-Kroyer-Havepartie-med-Marie-Kr-yer-102690.jpg

  http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/82/P_S_Kr%C3%B8yer_1899_-_Sommeraften_ved_Skagens_strand._Kunstneren_og_hans_hustru.jpg

  Synd bara de kostar så mkt :/

  SvaraRadera
 8. Hej Fredrika!

  Och jag tycker också mycket om Peder Kröyers konst.

  Kika gärna in i min sommarblogg, "Maskroskvinnans eviga sommmar" (http://maskroskvinnan.blogspot.com), där finns det en tavla som jag är nästan 100 % säker på att just han målat. Fast jag kan ha fel, jag har inte kollat upp det.

  Visst är det synd att de är så dyra, hans tavlor. Fast man kan köpa affischer och det blir vackert det också. Motiven är underbara. Så levande. Jag blir lycklig av att titta på dem.

  Kul att du kikade in här, förresten! Jag hälsar på hos dig rätt som det är. Jag har mycket runt omkring mig just nu, fullt upp för mig.

  Kram
  Anna-Karin

  SvaraRadera