fredag 26 mars 2010

Påskharen är på väg


Varje påsk sedan barnen var små, har jag gömt påskägg i trädgården. I början var där inte så många, ett par stycken. Men med åren blev det fler och fler och fler.

Jag brukade säga till barnen att det var en påskhare från Tyskland som flög till oss varje påskafton och gömde äggen. Fast det var så klart jag själv som var påskharen. Men det vill inte mina barn höra talas om. Inte ens idag när de är vuxna och nästan vuxna. De vill fortfarande att jag säger att påskharen flyger hit från Tyskland och gömmer ägg hos oss.

Det är härligt att mina ungar vill tro på det fortfarande! Att de vill leka, att de har barnasinnet i behåll.

Nu kan ju inte min äldsta dotter som är i Brighton, leta ägg i trädgården i år heller. Hon missade förra årets skörd också, då var hon ju i London. Så yngsta dottern, tonåringen, får leta ensam efter alla kanske 30 ägg i olika storlekar som finns gömda i trädgården.

I en del av äggen finns där godis. I andra kanske en liten peng eller en överraskning. En gång, i det allra, allra största ägget låg där fullt av rödlök. Just det ägget glömmer mina barn aldrig.

Vissa ägg är tomma. Inget godis. Inte ens en lök. Det är de äggen som vi brukar säga barnen i fattiga länder får. Första gången mina barn hörde det, stod de allvarliga och lyssnade storögt. Funderade.

Sedan kastade de sig över godiset från alla de andra överfyllda påskäggen.

I år har jag, förlåt, påskharen, menar jag, inte samma trädgård att gömma ägg i som förut. Mer ett grustag. Det blir en annorlunda påskafton för påskharen i år. Bäst att påskharen tar på sig höga gummistövlar när äggen ska gömmas.

Kanske blir det till och med grus mellan tänderna för tonåringen när hon äter påskgodiset från äggen i år.

12 kommentarer:

 1. Tänk på att ert hus blir tätt och fint nu...Påskharen..Vet du jag brukar alltid gömma barnens godis i högtalen, så glömmer jag att jag gjort det året innan. De hittar dem så lätt varje år..carola

  SvaraRadera
 2. Hej Anna-Karin

  Det här blev ju riktigt snyggt.ganska enkelt är det också och man får en ny blogg på ett trevligt sätt. Man kan ändra praktiskt taget allt fontstorlek och bloggbredd och bredden på sidopanelen och så...

  Det finns något som heter sidor..som man har som tabbar längst upp..man väljer en ny gadget som heter sidor lägger den överst..tror det är så där kan man göra en sida/sidor som handlar t ex om mig eller mina intressen min Londonresa etc ja vad du vill man kan göra 10 st fristående sidor...

  Kul att prova på lite nya saker!..
  /Kojiki

  SvaraRadera
 3. Hej Carola!

  Jag försöker tänka på att huset blir tätt och fint. :) Jag börjar vänja mig... :)

  Barn är kluriga. De kan nästan lukta sig till var man gömmer godis, tycker jag. :)

  Kram
  Påskharen

  SvaraRadera
 4. Hej Kojiki!

  Så kul att du gillade den här layouten som jag valde. Tack för att du berättade det, jag sätter värde på det ska du veta.

  Det var fint av dig att berätta om det här nya med layouter i BloggBanken. Jag hade aldrig hittat till detta utan ditt tips.

  Det låter bra att det finns så många möjligheter här. Då går det att utveckla utseendet efterhand så som du skriver. Spännande och roligt, tycker jag.

  Tack för tipset om sidor. Jag ska kolla det vid tillfälle.

  Ha en bra helg!

  Kram
  Anna-Karin

  SvaraRadera
 5. Hej Maskroskvinnan!
  Usch för dessa fökylningar,de är väldigt tröttsamma....Ja det är ett tag sen.Ja i
  kväll ska man koppla av med Let´s Dance.
  Jag sitter i valet och kvalet och bara
  titta på danserna och titta ¨på nätet eller
  i morgon vem som vann,För det börjar en film
  kl 22,00 som jag gärna vill se eller spela in.
  Vi har haft soldis i 2 dagar nu,men bättre det
  än det gråa.Men det har tagit hårt på snön det
  har det.Nu vet vi kju att våren är på väg.
  Jag önskar dej en trevlig Fredag.
  Kramar.

  SvaraRadera
 6. Hej Agath!

  Ja, man blir trött av förkylningar. Kroppen jobbar med att få bort viruset.

  Det blir nog Let´s Dance för mig också ikväll. Om jag inte bloggar eller läser i en bok.

  Skönt att du fått lite soldis över dig, vi behöver mycket ljus in i ögonen nu efter den här långa vintern.

  Visst vet vi att våren är på väg nu, det är härligt! Alla vårblommor som kommer att dyka upp och träd och buskar som blir gröna. Jag minns bilderna från din trädgård fortfarande.

  Ha en trevlig fredag, Agath, antingen det nu blir film eller Let´s Dance!

  Kramar
  Anna-Karin

  SvaraRadera
 7. Härligt med så många ägg och såå mycket "äggjakt". Jag saknar ibland en stor trädgård att gömma ägg i... det är inte så lätt i en tre-rummare...

  SvaraRadera
 8. Hej Anna-Karin!

  Vilken fin tradition ni har med äggleken.

  Vi brukar bara skippa alla godisskålar och ha ägg i stället. Men mycket godis äts det på påsk!

  I år är min dotter kanske bortrest, jag vet inte idag om hon kommer hem före påsk, men det gör ingenting. Jag kan göra mitt eget ägg.

  Ha en skön dag i morgon.
  Kramar

  SvaraRadera
 9. Hej Linda!

  Det har verkligen varit så mycket glädje kring den här äggjakten i vår trädgård på påskafton. Barnen har fått varsin stor korg för att hämta äggen i. Och sedan öppnar de äggen och kikar i dem därute i trädgården, bär in dem och så samlar de ihop allt godiset i en enda stor hög och delar på alltsammans.

  Det var så roligt häromdagen när min 17-åriga dotter sa till mig att hon vill att "påskharen" ska komma i år också. En del av traditionerna som jag skapade för dem när de var små, bryr de sig inte om längre nu. Men det här med äggjakten på påskafton, den vill de ha kvar. Jag är säker på att dottern i Brighton saknar det också, just på påskaftons morgon. Lite hemlängtan får hon nog då. Jag kanske ska skicka ett påskägg med godis till henne. Godiset i England är inte lika gott som godiset i Sverige, säger hon. :)

  Det blev svårare och svårare för "påskharen" att gömma alla äggen för varje år som gick. Trots att "påskharen" har en trädgård att gömma äggen i. Ungarna nosade sig till äggen och blev allt skickligare på att hitta dem.

  Jag har massor av kort på mina döttrar med korgar fulla med påskägg på påskaftons morgon. Härliga minnen!

  Du, Linda, gömmer påskägg inne i lägenheten i stället. Eller, om jag bodde i lägenhet, skulle jag kunna tänka mig att gå ut i skogen och gömma dem och ta med mig barnen dit. Det tror jag ungar skulle gilla. Spännande!

  Ha en bra dag!

  Kram
  Anna-Karin

  SvaraRadera
 10. Hej Bella!

  Alla dessa traditioner som jag själv skapat för att jag ville ge mina barn den roligaste och mest lyckliga barndomen av dem alla. Det kändes som att jag själv också fick en barndom till, en riktigt glad och lycklig, när jag gjorde den för mina barn. Jag njöt i full drag.

  En del av traditionerna blev en börda för mig till slut, jag fick släppa på dem efterhand. Men vissa behåller jag så länge ungarna mina vill ha dem kvar. Som t ex det här med äggjakten på påskafton. "Påskharen" ställer upp så länge där finns någon som letar efter äggen. "Påskharen" är ingen svikare. :))

  Så småningom så kanske "Påskharen" får gömma ägg till mig själv, vem vet. :)) Man kan ju alltid göra ägg till sig själv, precis som du skriver.

  Detta påskgodis... en gång bet jag sönder en plomb på påskafton när jag åt påskgodis... det var inte kul... :)

  Ha en bra dag, Bella! Kul att du kikade in här!

  Kram
  Anna-Karin

  SvaraRadera
 11. -> Anna-Karin... mina barn är riktigt stadsbarn och avskydde skogen (och jag älskar den) nu har det dock blivit bättre. Vi har aldrig gett påskägg, det har deras mormor stått för (vi är nämligen där varje påskafton) och faktiskt gömt dem i sin lägenhet...

  SvaraRadera
 12. Hej Linda!

  Det låter skönt att ha en mormor som tar hand om påskäggen. Mina barns mormor har också gett barnen godisägg, men det här med att gömma ägg, det har "påskharen", du vet, den där "påskharen" från Tyskland :), tagit hand om.

  Ibland var det en mycket, mycket trött "påskhare" som segade sig upp tidigt, tidigt på påskaftons morgon för att gömma ägg i trädgården innan barnen vaknade. Men roligt var det, att se deras glädje när de letade och öppnade äggen.

  Kram
  Anna-Karin

  SvaraRadera