lördag 1 maj 2010

1:a maj för mig är trädgårdsarbete


Jag har aldrig gått i något demonstrationståg vid 1:a maj. För mig har 1:a maj alltid förknippats med att dra igång trädgårdsarbetet. I mina hemtrakter för kanske 15-20 år sedan gjorde man absolut ingenting i trädgården eller kolonilotten före just 1:a maj. Visst, beskärning gjorde man och man kunde småstäda lite.

Men 1:a maj började det på allvar. Då ansåg man att jorden hade "rett sig". Den var klar att börja bearbeta för att sedan så i och att plantera. Både blommor och grönsaker.

Jag har varit en entusiastisk trädgårdsodlare tills ryggen bromsade upp min entusiasm. Nu har jag fått lära mig ett annat sätt att arbeta i trädgården. Att ta många pauser. Att variera mig i det jag gör. Att jobba där inte av tvång, utan av lust och längtan.

Den här våren har jag inte så stor plätt att ta hand om, eftersom vi dränerat om kring vårt hus. Men jag har hela mitt grönsaksland kvar. Där finns numera inte bara grönsaker utan också en del perenner att ta hand om. Det är rabarber på gång där och jag har sett att gräslöken kan jag redan plocka av.

Det är en gåva att ha en liten jordplätt att vårda, tycker jag. Jag älskar verkligen att vara i, arbeta med och försöka tillföra min trädgård något varje år.

Och precis vartenda år, så blir det inte ett dugg som jag har tänkt mig. Min trädgård överraskar mig. Och det är nog den allra, allra största anledningen till att jag älskar den som jag gör. Oförutsägbarheten. Min trädgård är nästan totalt utanför min kontroll. Den gör som den vill, inte som jag vill. Min älskade, älskade bit jord på detta stora jordklot.

2 kommentarer:

 1. Att ha trädgård är en av livets gåvor tycker jag. Älskar att sätta mina fingrar i jorden...
  Jag har precis börjat titta på nya perenner jag skall köpa till...vi håller på att få färdigt med dräneringen och har plattsättningen kvar.
  Förresten, har ni erfarenhet av det där att marken måste få sjunka innan man kan göra färdigt. Hur gjorde ni med er trädgård?

  Önskar dig en riktig skön majvecka...

  Kram

  SvaraRadera
 2. Hej Leena!

  Ja, visst är en trädgård en gåva från livet självt. Jag har haft fingrarna i jorden idag. Det känns i ryggen, men det var det värt. Jag gör lite i taget, så det går ganska bra.

  Aha, så ni håller också på med dränering! Det har varit en plåga så här långt, tycker jag ärligt talat. Och ja, hos oss säger man fortfarande att marken ska sjunka mer innan man kan göra färdigt. Så det blir så dammigt och det drar in så mycket jord.

  Jag har inte brytt mig om att putsa mina fönster för det är ingen idé så som det dammar sand och grus där utanför. Det är väldigt blåsigt där jag bor. Ett öppet och högt landskap utanför Jönköping.

  Så vi har också kvar plattsättning och att få delvis ny gräsmatta. Vi ska sätta ny häck på framsidan. Bygga en helt ny altan. Plantera lite nya buskar och växter.

  Så det är kanske 1/3 av trädgården som är trädgård i år. Det kommer troligen att dröja till hösten innan allt är färdigt, tror jag.

  Ett längre projekt än jag kunde föreställa mig i fantasin, men nu är det gjort och jag tror inte vi ångrar oss när det väl är klart.

  Jag önskar dig också en riktigt skön majvecka!

  Kram
  Anna-Karin

  SvaraRadera