måndag 31 maj 2010

Yttre och inre frid


Detta är en bild som gör mig lugn. Den är vilsam att titta på. Märkligt hur jag påverkas av det jag ser. Eller? Gör jag verkligen det? Påverkar det yttre mig så mycket som jag tror?

Jag har kommit på en sak om mig själv. Det kom jag på för flera år sedan, men det är lika bra att jag skriver ned det här så har jag det på pränt om jag skulle glömma det. Man vet ju aldrig...

Jo, jag har kommit på att när jag har frid och lycka inne i mig själv, då påverkar yttre röra som stökiga miljöer mig inte ett skvatt, inte det allra minsta. Jag minns de där småbarnsåren när jag hade fullt med leksaker och prylar överallt i huset. Legoklossar på golvet och stim och stoj. Jag var så lycklig där mitt i röran! Lycklig och frid i mitt inre.

Sedan kom andra perioder i mitt liv. Inte fullt så lyckliga. Allt annat än frid i mitt inre. Och jag orkade inte att se röra, orkade inte med stökiga miljöer. När jag då höll ordning runt omkring mig, plockade undan prylar, valde vilsamma färger för sinnet i rummet, då kände jag att jag blev lugnare inuti mig också.

När jag har gjort yoga, känner jag mycket tydligt den där friden lägga sig inne i mig. Efter yoga är det som att jag kan vandra bland hur mycket röra som helst, på en soptipp om det så skulle behövas, och jag är fokuserad, jag känner lycka och jag störs inte alls av mängden av intryck i till exempel en stormarknad.

Jag strävar i första hand efter friden i mitt inre idag. Jag sätter det före den yttre ordningen. Med friden därinne i mig själv, blir jag mindre sårbar för alla intryck vi människor i det moderna samhället mer eller mindre tvingas att ta in. Jag blir helt enkelt mer stresstålig. Och så mår jag så underbart gott på samma gång! Friden finns där alltid inuti oss, den är nåbar för alla som vill. Man får söka efter sitt eget sätt att nå dit. För mig har kärleken, meditationen och yogan blivit mina främsta sätt att hitta till denna fantastiska oas!

14 kommentarer:

 1. Kunde inte sagt det bättre själv. ;)

  Precis detsamma upplever jag nu när jag tränat medveten närvaro kombinerat med meditation ett bra tag .
  Bästa ordet att beskriva det "tillståndet" är just F R I D.
  Tänk att jag fick uppleva det...

  Superfin layout Anna-Karin - gillar den skarpt!!

  Tack för fina ord om Förgätmigej-bilden, den är jag riktigt nöjd med.

  Soliga hälsningar!

  SvaraRadera
 2. Hej Maskroskvinnan!
  Ja det är intressant hur många steg det blir på
  den rundan man går,nu letade sambon upp mej men
  jag sa jag går hem.
  Ja stackras mina tår särskilt på högerfoten skinnet
  hade gptt hål så det var rent bart,jisses så ont det
  gör.Men ett fotbad gör ju susen,men vet du jag saknar
  Scholls fotbadssalt som det var förrut nu är det alkohol
  i tror jag.
  Ha det skönt du också.
  Kramar.

  SvaraRadera
 3. Maskroskvinnan!
  Såg du inte den fina maskrosen som låg i inlägget före det du kommenterade?
  Kram

  SvaraRadera
 4. Maskroskvinnan igen!
  Ja jag tänkte faktiskt på dej och hur fin bild
  sambon hade tagit på den.
  Jag är ganska matt efter min promenad idag.
  Ja då är katten lika slö som jag haha.
  Kramar.

  SvaraRadera
 5. Jag är inte någon pedant men jag "víll" ändå ha lite ordning och reda runt omkring mig. Trots alla föresatser så blir det ofta stökigt. Vad beror det på? Antagligen, om man ska gå efter vad du tror, är att jag... är ganska tillfreds med livet.
  Det var inte dumt, att få den förklaringen! Så jag slipper ha dåligt samvete över oredan ibland.

  Du har alldeles rätt i att meditation och yoga är dunderkurer. För allt!

  SvaraRadera
 6. Så sant, så sant. Hos mig syns det väldigt tydligt när jag inte mår bra. Allt ska plockas undan. Får absolut inte vara rörigt.
  Nu vill jag ju alltid ha ordning, men i de lägena blir det extremt. När huvudet är fullt ska annat vara tomt, liksom.
  Vet att jag borde lära mig yoga och avslappning, men det har inte blivit av. Att kunna känna frid är ju guld värt.

  SvaraRadera
 7. Inre frid är för mig oerhört viktigt. Har nog inte upplevt denna frid nånsin i mitt liv fram till jag var 35, livet var alltid kaos innan det och uppgivenheten och olyckan stor.
  Men en händelse, en människa, ändrade mitt sätt att se på livet, fick mig att se det vackra och tänka positivt. Med hans oändliga kärlek så fick jag vingar och kunde flyga, mitt inre fick ro och tankarna blev glada.
  Så nådde jag dit genom kärleken.
  Kram Malin

  SvaraRadera
 8. Ja, det är viktigt med inre harmoni. Har man inte det, ja då blir inte annat så bra heller./Kramen

  SvaraRadera
 9. Hej S o F!

  Det fridfulla tillståndet som jag upplever framförallt när jag gjort yoga, kan jag inte minnas att jag upplevt någonsin förut i mitt vuxna liv. En underbar känsla, som kan dröja sig kvar länge inom mig.

  Tack för att du skriver att du gillar min nya layout! Jag gillar den själv också. Det var layouten som var anledningen till att det hackade så i min blogg. Nu fungerar den bättre och den blev dessutom riktigt fin, tycker också jag.

  Din bild på förgätmigejen skulle jag kunna tänka mig att ha som tavla på vintern. Drömma mig bort till sommaren med hjälp av den. Den var otroligt vacker!

  Ha en härlig dag!

  Kram
  Anna-Karin

  SvaraRadera
 10. Hej Agath!

  Fotbad skulle i alla fall jag unna mig lite oftare. Särskilt nu på sommaren.

  Så härligt att du tänker på mig när du ser maskrosen! Det gör mig så glad att veta det, att någon tänker på mig när hon ser en maskros! Tack, fina Agath! :)

  Jag brukar ju tänka på dig ibland när jag ska göra mat. :)

  Jag tror att min katt är världens slöaste katt. :) Lugn och trygg är hon och nöjd. :)

  Ha en fin dag!

  Kramar
  Anna-Karin

  SvaraRadera
 11. Hej Barbro!

  Det låter härligt att du känner dig tillfreds med livet! Bättre kan det ju inte vara.

  Yogan och att meditera har varit bästa medicinen för mig som blev så svag av stress under en lång period i mitt liv. Jag är så glad att jag hittat något som läker mig till både kropp och själ.

  Ha en härlig dag i Lappland! Jag drömmer om att någon gång få uppleva midnattssolen i mitt liv.

  Kram
  Anna-Karin

  SvaraRadera
 12. Hej Mitt i livet!

  Det känns fantastiskt för mig med den igenkänning jag möter här i kommentarerna till mitt inlägg. Vi människor är nog mer lika varandra än vi tror ibland.

  För mig har det varit skillnaden mellan hälsa och ohälsa att hitta något som ger mig frid. Meditera var det jag började med. Mycket enkel meditation. Det kan räcka att sitta på en stol, blunda och fokusera på sin andning en liten stund. Gärna många små korta stunder under dagen.

  Sedan började jag med yoga för fem-sex år sedan. Där nådde jag en känsla som jag aldrig förut känt under hela mitt vuxna liv. Och jag fick så mycket kraft! Nu slarvar jag lite ibland med yogan, men jag vet vad jag ska göra när jag är alltför stressad, för att gå ned i varv.

  Ha en härlig dag!

  Kram
  Anna-Karin

  SvaraRadera
 13. Hej Malin!

  Kärleken är också för mig en kraftkälla och en källa till frid.

  Sedan så finns den kanske inte alltid där från någon annan människa. Då är det fint att man kan hitta kraften och friden i sig själv, tycker jag. På något sätt.

  Fast bäst av allt är kärleken, det tycker jag i alla fall. Och nog du också, Malin, känns det som. :) Den är en fantastisk gåva när man har den i sitt liv.

  Lisa Ekdahl sjunger en sång som heter "Bara älska är större". Jag tror att jag har lagt in den här under "Musik". Där är orden; "Att bli älskad är stort. Bara att älska är större". Den tanken tycker jag mycket om.

  Kram
  Anna-Karin

  SvaraRadera
 14. Hej Lilla Huset!

  Det är mödan värt, så att säga, att söka sin inre frid. Det är fint att allt fler verkar göra det idag, tycker jag. Då blir vi starkare som människor.

  Ha en härlig dag!

  Kram
  Anna-Karin

  SvaraRadera