tisdag 30 november 2010

Till en utmattad - Pauser


"Egentligen är det inte så svårt. Det är bara att sätta sig och ta en paus en gång i timmen". Sa han, min guide som höll mig i handen när jag satt där ute på havet med höga vågor runt omkring och inte kunde se någon möjlighet till att det oroliga havet i mig skulle stilla sig. Stilla sig så att jag skulle kunna hitta en ö att segla mot, lägga an och till och med kanske gå i land. På stadiga ben. Det kändes omöjligt att jag skulle nå dit igen.

"Egentligen är det inte så svårt. Det är bara att sätta sig och ta en paus en gång i timmen". På något sätt nådde ändå hans ord in till mig. Trots att jag var så uppe i varv att jag, faktiskt, inte ens klarade att sitta ned under hela tiden jag var där för att få hjälp. Rastlös vandrade jag runt i rummet, full av oro och stress.

Jag ville bli frisk till varje pris. Jag hade viljan. Så jag ställde äggklockan på 60 minuter när jag kom hem. Varje gång den ringde gick jag och satte mig. Jag vågade inte blunda då. Jag bara satt där en stund på stolen eller i fåtöljen. En gång i timmen landade jag. Sedan reste jag mig, satte äggklockan på 60 minuter och körde på för fullt igen med den kraft jag hade.

Och där, på ett så enkelt sätt, kan jag tänka nu, tio år senare. Där, precis där, började min landning. Eller min väg till den där ön som jag skulle gå i land på med stadiga ben och lämna mitt stormiga hav.

Varje gång jag får bakslag på min väg idag, så hittar jag tillbaka till de här orden: "Egentligen är det inte så svårt. Det är bara att sätta sig och ta en paus en gång i timmen". De där orden fick mitt liv att mycket långsamt börja vända, från stress, oro och svåra sömnstörningar till lugn, tillit och den läkande sömnen.

6 kommentarer:

 1. Detta med pauser är viktigt. Har ingen möjlighet pausa 1 gång i timmen och min dröm om en hel dag med lugn och ro är utopi.
  Jag pausar på mitt sätt genom när barnen är i skolan,vara vaken lite längre när alla somnat,smyga iväg på en ensam promenad..
  Nu när alla tre är sjuka så tar jag några minuter där det passar och är lugnt och tyst.

  Kram / Suss

  SvaraRadera
 2. Ja tänk om man hade vetat det...att man ska pausa då och då.
  Vara i stillhet, i närvaro utan att tänka på allt som ska göras - efter pausen. ;)

  Äntligen har jag också lärt mig och är helt klart beroende av tystnad, meditation och medveten närvaro-träning.

  Önskar denna stillhet för/till alla stressade medmänniskor.

  Jag är glad för din skull Anna-Karin! :)

  Soliga hälsningar!
  SoF

  SvaraRadera
 3. Hej Anna-Karin
  Vad bra att du blev hjälpt, av något så "enkelt"

  Jaa, återseenden är fina *ler*

  Kramar
  Susanne

  SvaraRadera
 4. Hej du, hittade in hit nyss och vill väldigt gärna komma igen. Förstår precis vad du menar med att ha svårt att sitta still. Förståd inte ens att jag hade svårt med det för en tid sen. Är också en sådan de kallar maskrosunge med mycket i bagaget som tagit ut sin rätt till slut. Men försöker se de små vackra sakerna vi har runt oss och njuta av stunden och försöka orka se att jag orkar även med en morgondag och den kan bli bra.
  Önskar dig allt gott/Gela

  SvaraRadera
 5. Precis rätt.
  På den tiden de flesta rökte på jobbet tog vi fem min, rökpaus nästan varje timma iaf. men ickerökarna skällde ju förstås. Men vi rökare vare mindre stressade än dem. Trots att det inte är hälsosamt att röka.

  Men idag fanns det en artikel på AB som skrev någonting om att fler får cancer (lungcancer om jag minns rätt) nu trots att fler slutat röka. Så man kan ju undra hur det är egentligen med rökningen./säger jag som röker i något slags självförsvar/

  Och du. Resväskan står färdigpackad jämt.Ifall. (Fast jag ska inte till BB. Hahaha)

  SvaraRadera
 6. Ja, stunder av lugn och ro behöver vi alla varje dag.
  Meditation och eftertanke är jätteviktigt men kanske inte så mycket som jag fick igår, . Strömmen for och var bort i 9 timmar. Otroligt vad vi är beroende av ström.

  SvaraRadera