torsdag 9 december 2010

Lägga lutfisken i blöt


Jag är en lutfiskälskare! När andra pratar om hur illa den luktar, förstår jag inte. Jag tycker att lutfisk luktar gott. Kanske är det för att jag som riktigt liten fick vara med om att "sköta" lutfisken.

Jag fick hjälpa pappa. Följa med honom ned i källaren och stoppa ned den där torra mystiska lutfisken i vattnet, som pappa sa skulle bli fisk som vi skulle äta på julafton.

Pappa och jag tog hand om lutfisken varje dag. Det var mörkt i källarrummet där hinken med lutfisken stod. Det var spännande med den torra fisken som växte för varje dag. Blev mjukare. Förvandlingen.

Ibland tror jag att det var mer spännande med lutfisken än min adventskalender med paket. Ibland tror jag till och med att lutfisken var mer spännande än mina julklappar. Just för att jag har så starka minnen av det. Starkare minnen än av mina julklappar.

Undrar hur många som lägger lutfisk i blöt nu för tiden? Vad är det som gör att vi har så svårt att få tiden att räcka till?

Jag och pappa, vi hann ju. Trots att pappa hade företag och massor att göra. Vad är det som har förändrats, egentligen? Vad gör vi med vår tid nu för tiden? Bloggar?

2 kommentarer:

 1. Hej Anna-Karin

  Har du själv blötlagt lutfisk tillsammans med dina barn, precis så som din Pappa gjorde. Idag finns det ju färdig lutfisk som lär vara ganska fin. Tid finns alltid om intresse finns. Jag själv äter inte lutfisk även om jag är en fiskälskare..Jag undrar hur många av den yngre generationen som äter just lutfisk. Min Mamma gjorde alltid Hälleflundra med äggsås..den var supergod.

  xxx
  Kojiki

  SvaraRadera
 2. Känslan av din berättelse gör mig gott, men jag hoppar nog över lutfisken i alla fall!

  Kramen!

  SvaraRadera