fredag 10 december 2010

Utmattad? - En sak i taget


När jag stiger ur sängen ser jag allt jag vill göra i huset. Plocka undan, städa toaletten, papper som ska sorteras, tvätthögarna, blommorna som väntar på vatten. Det snurrar i min skalle, det känns som att jag inte orkar. Helst av allt vill jag bara lägga mig och strunta i alltsammans. Somna.

I början hände det att jag gjorde det. Kraften fanns inte där i mig. Vare sig den psykiska eller den fysiska. Så småningom kom jag på knepet att "lura" mig själv att ta ett rum i taget. Jag gick till sovrummet, bestämde vad jag ville göra där. Sedan var jag klar med det. Ett rum till, vad ville jag fixa i köket? Göra det och känna mig klar med det.

Rum för rum betade jag av högar och annat. Jag tog pauser och hux flux hade det som först såg ut som ett oöverstigligt berg försvunnit.

Jag började förstå att det var klokt att göra en sak i taget och göra färdigt, i stället för att flänga hit och dit och ha hundra järn i elden samtidigt. Det var klokt, det var avstressande och det var effektivt. Men inte så lätt att lära om för en människa som i hela sitt liv dittills betett sig som spindeln i nätet precis överallt. Alltid haft händerna fulla, alltid burit på saker och flyttat runt dem åt både sig själv och andra. Inte lätt att ställa om till att ibland ha tomma händer, ibland låta händerna vila i knät mellan aktiviteterna.

Det här använder jag mig fortfarande av som ett knep de där dagarna som är tyngre än vissa andra. De där morgnarna som jag vaknar utan lust att göra något alls. Då tänker jag för mig själv: "OK; jag fixar i sovrummet idag i alla fall". Sedan brukar det blir mer än sovrummet, bara jag har satt i gång mig själv. Det ger också en stark tillfredsställelse att känna att man är färdig. Åtminstone en stund. Helt färdig blir man ju aldrig, hoppas jag. Den dagen är väl livet slut.

Man kan se på livet som ett hus med massor av olika rum, tänker jag. Tar jag in allt på samma gång kan det kännas oöverstigligt. Men delar jag upp det i olika rum blir det hanterligt. Både i knoppen och i kroppen. Det går för mig att använda samma tankar om livet som om huset när det är kaos. Jag tar en bit i taget, gör något åt det och sedan fortsätter jag med nästa. Det är lättare att leva ett rum i taget än hela huset på en gång. Det är lättare att ta in en del av världen än hela på en gång. Det är lättare att leva fokuserat än ofokuserat.

7 kommentarer:

 1. Du är sååå himla klok! Jag har god hjälp att klara mitt dagliga liv, tack vare dina "tips & råd/ditt tänk"!
  Jag håller för tillfället på att träna mig i att focusera, så tack för hjälpen och påminnelsen!

  Kram på dig kloka kvinna!

  SvaraRadera
 2. Mycket klokt...OCH smart!

  Det är så man får gå till väga numera.

  Önskar dig en riktigt fin och glad Helg!

  SvaraRadera
 3. jag känner igen mig i ditt farande. Har svårt att fokusera på en sak i taget. Börjar lite här, och lite där. Dumt! Ibland händer det dock, att allt blir färdigt på samma gång, det är inte så dumt ;D
  Sv. Om du ser en sådan bil köra förbi hos dig, då är det helt klart jag. Det finns nog ingen annan som åker omkring med Quila eller Ronja på sin bil.

  Ha en riktigt härlig helg Anna-Karin
  Kram
  Susanne

  SvaraRadera
 4. Känner igen detta :)
  Men jag har verkligen försökt att bli av med detta att inte ha någon ro utan håller på att fixa och dona hela tiden.
  Men jag har lärt mig...jag sätter mig ner med boken oftare och oftare och låter tiden försvinna..

  Ta hand om dig, vännen

  Kram

  SvaraRadera
 5. Kul att "höra" från dig A-K. Ja det var ett tag sedan. Men jag brukar allt göra en titt i till dig emellanåt. Alltid så lämnar man inte någon kommentar. Synd jag ska bättra mig.Angående din rädsla för tandläkare: Vet du, det var en tandläkare som uppfann den elektriska stolen.*skratt*
  Ha en fortsatt bra helg.

  SvaraRadera
 6. Hej du vad du är klok du. Känner så väl igen mig i det du skriver. Men svårt att sluta med att ha 1000 järn i elden till att knappt få ett rum gjort. Tar nog en tid att lära sig. Önskar dig en fin helg/Gela

  SvaraRadera
 7. Så är det faktiskt smart att göra, jag har ofta noll energi just nu, blir ofta sittande i soffan stirrande, tänkande på allt jag BORDE göra men inte gör. Smart då att bestämma sig för att åtminstone göra EN sak varje dag, kan tänka mig att det oftast blir flera saker då.
  Kram och trevlig tredje advent till dig oxå!

  SvaraRadera