måndag 24 januari 2011

Att ta sig upp under en panikattack

Det var segt att komma ur sängen i morse vid klockan sex. Jag vaknade mitt i en panikattack och hur det känns att göra det vet väl bara vi som gör det ibland. Varför jag gör det har jag ingen aning om. Jag har fått förklarat för mig att det är sviter efter min utmattning.

En tid funderade jag mycket över varför och hur jag skulle komma ur det, men det tjänar liksom inget till. Det är som det är och jag accepterar det som man får göra med det som inte alltid funkar som det ska i en människas kropp. En del har besvär med blodtrycket, andra med diabetes. Jag har panikångest. Strunt samma. Yoga lindrar, det vet jag.

Hur som helst. Man blir så trött efter en panikattack att det kan, verkligen, behövas något extra för att orka ta sig upp. Det kan ta upp till sjutton timmar innan kroppen hittat balansen igen efter en rejäl panikattack. Man kan bli lika trött som efter ett rejält träningspass.

Ofta har tanken på att blogga hjälpt mig att komma ur sängen, tack min blogg för det. Ibland har tanken på min fina katt varit den som fått trycket i bröstet att lätta tillräckligt för att jag ska orka upp. Idag var det tanken på en människa jag håller mycket av som fick trycket i bröstet att lätta. Man får ha sina knep att ta till när det känns tyngre än vanligt.

Därute är det alldeles svart fortfarande. Det enda som lyser upp är månen därute i universum. Det är måndag och jag har fått en gammal låt på hjärnan som vill ut, jag nynnar på den ofta just nu;

"Du ska få en dag imorgon
som ren och öppen står
med blanka ark och nya kritor till.

Då kan du rätta till det,
det du gjorde fel igår.

Och så får du det så gott imorgon kväll.

Och om du inte klarar det och allt känns lika trist.
Så ska du höra suset ifrån furorna som sist.

Du ska få en dag imorgon
som ren och öppen står
med blanka ark och nya kritor till".

Kanske att någon vet från vilken sång de här orden kommer?

Den sången här under, "The worrying kind" som egentligen The Ark skrivit men som Maya Hirasawa framför så lugnt och rogivande vackert, det är den sång som jag tycker allra, allra bäst beskriver känslan att ha en panikattack och vad man behöver som människa just då; lugn och ro, vänliga ord och ömhet från andra människor.6 kommentarer:

 1. Den största kampen i livet är den inom en själv... Känner igen och vet...

  De gäller att göra och unna sig det man behöver fför att acceptera vissa saker,och göra så man kan se lyckan i det som ger just dig något,tycker det är så skönt att höra om fler som kan och vågar! :)

  SvaraRadera
 2. Här får du en länk till Wikipedia, om Alf Pröysen som skrev; "Du ska få en dag imorgon..." som den svenska texten blev.

  Kram!

  SvaraRadera
 3. Här kommer den:
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Alf_Pr%C3%B8ysen

  SvaraRadera
 4. Hej Anna-Karin
  Tur man hittar sina små knep att ta sig igenom jobbiga stunder.
  Hur går det med ditt företag?

  Kram
  Susanne

  SvaraRadera
 5. Tack & lov har jag aldrig just vaknat i en panikattack. Det måste ju vara värre än nå't annat! Då gäller det verkligen att ändå vara tillräckligt vaken för att hinna ta till sitt lilla knep!

  Kram på dig!

  SvaraRadera
 6. Tänk vad människan är stark som får lära sig "gilla läget" trots alla jävligheter!

  KRAM

  SvaraRadera