torsdag 3 mars 2011

En anhörigs tankarNär jag kommer hem till dig har du kräkts, kissat ned dig och haft diarré igen. Jag tar hand om det. Jag gör som när jag hade små barn, jag trär en soppåse över min ena hand och med den stoppar jag ned allt papper med slem i påsen och den nedbajsade filten. Vilken tur att jag har haft små barn, det går bra, fast det gör samtidigt så ont i mig.

Jag är rädd för slutet. Jag är rädd att det ska komma fortare än jag önskar. Men liv är inte beställningsvaror, vare sig nya liv eller gamla liv. Det finns ingen kalender där man kan boka in när liv ska börja eller sluta. Jag får låta allt detta ske, låta bli att försöka kontrollera det.

Du sitter på sängkanten på det nedbajsade lakanet. Du har inte orkat dra upp dina långbyxor längre än till höfterna. Jag vill hjälpa dig, men jag får inte. Jag vill hjälpa dig att bädda rent i din säng, men jag får inte.

Du är så trött, så trött. Men du orkar sitta upp. Du vill ha dricka. Först ber du mig om varm mjölk och jag värmer den lätt i mikron. När du smakar på den, tycker du att den är för varm, så jag häller i lite kall mjölk. När du smakar på den igen, vill du att jag slänger ut alltsammans och ger dig ett nytt glas med kylskåpskall mjölk. Jag gör det.

Du vill ha mer att dricka, äppelcider, svagdricka, vatten. Jag hämtar glas efter glas. Men du dricker inte mycket, några små klunkar det är allt.

I köket på köksbordet ligger en handskalad apelsin. Det sitter ett sugrör i den skalade apelsinen. Jag tänker att det är som när barnen var små, de kunde hitta på allt möjligt som jag som vuxen tyckte var omöjligt. Det är ju kreativt.

Du har inte ont någonstans. Du säger att du vill leva. Du tycker om att lyssna på radion.

Du talar mycket och länge om kärleken. Du ler när du sitter där, på det nedbajsade lakanet, med långbyxorna uppdragna till höfterna och talar om kärleken.

Du talar om hur stor kärleken är. Mycket större än du ens själv förstått förut.

Du säger att du har förlåtit allt och alla. Du stryker över din mage, ler mot mig och säger att det känns så gott, så gott att ha förlåtit.

Jag fyller på dina glas innan jag lämnar dig, sätter på radion, stryker ditt hår, ler mot dig. Du vinkar och ler tillbaka. Vi ropar hejdå till varandra.

Du vill inte ha hemtjänst, inte läkarvård. Men imorgon kommer de hem till dig. Fast det vet du inte om. Inte än.

När jag stänger dörren till din lägenhet och låser, känns det dött, tomt och fruset inuti mig. Jag vill inte äta fast jag borde vara hungrig. Jag vill bara hem. Hem och känna det jag känner.

Jag vill att ditt liv ska vara som en saga med ett vackert slut.


(Denna text skrev jag för ungefär en vecka sedan.  Men jag orkade inte lägga ut den i bloggen då. Idag känns det viktigt för mig att lägga ut den, för att försöka ta in det som sker).

4 kommentarer:

 1. Din mamma inser inte att hon behöver hjälp. Det är vanligt. Men ändå måste du ge larm om att det inte är så bra som din mamma säger. Kräv hemtjänst, matdistrubition, trygghetslarm och det med en gång. Förstår att du är helt slut, det måste vare ett barns mardröm att se sin förälder bli så sjuk. Jag kan inte tala om det som egen erfarenhet från mina föräldrar men med erfarenheterna från det äldreboende jag arbetat på i över tjugo år och all stöttning som har getts till ledsna, trötta anhöriga så vet jag hur viktigt det är att vara en envis anhörig som kämpar för sin förälders rätt till rätt vård.
  KRAM

  SvaraRadera
 2. Jag kan bara instämma i ALLT vad Gunilla skriver! (det skulle kunna ha varit jag som skrev den kommentaren)

  En stor varm kram till dig!

  SvaraRadera
 3. Usch, vad tufft det är. Har ju lite av samma "problem" med min mamma. Vill inte ha hjälp av någon annan än mig. Men man orkar inte helt ensam. Det är sååå jobbigt att se. Hoppas du fått hjälp utifrån.
  Kramar
  Susanne

  SvaraRadera
 4. Hej Anna-Karin!
  Jasså det klät ju inte bra att din mammam
  trillade så fort hon kom hem hade de släpt henne för tidigt tro?

  Själv har jag så ont i min nacke men jag håller på att repa mig men sitta och skriva är en pina just nu jag får se när jag kommer i gång nu ska jag inte till sjukgymnasten förränm den 23 mars för hon ska utomlands.
  Så jag får träna själv hemma.
  Hoppas din dag har varit bra.
  Kramar

  SvaraRadera