fredag 21 oktober 2011

Reinfeldt: Föräldrar/sambo får rycka in för sjuka/arbetslösa


Fredrik Reinfeldt intervjuades i Svenska Dagbladet om de fem åren med alliansen. "Regeringens politik har gjort att fler inte tycker att det är "värt" det att stanna i a-kassan, konstaterar statsministern. I stället kan föräldrar och sambos få rycka in för att stötta den som är arbetslös, säger Fredrik Reinfeldt.

Enligt Svenska Dagbladet har 400.000 personer lämnat A-kassan under de fem åren med alliansen. Reinfeldt får också frågan från SvD "Hur ska en som är utförsäkrad kunna försörja sig på kanske 7000-8000 kronor?". Statsministern menar att med alliansens genomförda politik hittills hittar människor andra grunder för sin försörjning än a-kassan. "Man får stöd och hjälp av sina föräldrar, sin partner eller på annat sätt. Sist och slutligen finns det ju andra trygghetssystem som fångar upp människor", säger Fredrik Reinfeldt.

Han nämner också att det nya regelverket har gett resultat; 2006 hade Sverige 555 000 förtidspensionärer. Idag är antalet 430.000.

Jag funderar när jag läser. Hur olika måste inte vår verklighet se ut, min och statsministerns? Jag har ingen förälder som jag kan låna pengar av om jag behöver det. Jag har aldrig haft det i hela mitt liv. I stället har det ofta varit jag som fått låna pengar till min mamma som p g a en arbetsskada fick gå i förtidspension och varit ensamstående halva sitt liv.

Jag hör idag också ibland om unga människor i min närhet som har utförsäkrade föräldrar. Jag känner unga människor som har två arbeten för att kunna hjälpa sin utförsäkrade förälder att klara sig ekonomiskt. Jag som är långtidssjukskriven och numera också utförsäkrad, har inte någon större möjlighet att låna ut pengar till mina barn, hur gärna jag än skulle vilja det. Men jag har inte varit utförsäkrad en månad än. Än så länge behöver inte mina barn hjälpa mig ekonomiskt och jag önskar att de aldrig kommer att behöva göra det. Man mår inte bra av att leva så som vuxen människa, vare sig den som lånar ut pengar eller den som känner att den behöver låna pengar.

Den stora frågan för mig när det gäller alliansens politik är om en vuxen människa verkligen ska behöva söka sig till vänner eller släktingar för att be om pengar till sin försörjning i svåra situationer? Jag anser att det är kränkande. Jag anser att varje vuxen människa ska ha möjligheten att kunna försörja sig själv också om man blivit arbetslös eller sjuk.

Jag är också undrande över SvD:s fråga om hur man ska kunna försörja sig på kanske 7000-8000 kronor som utförsäkrad. För min del har jag inte fått ens så mycket pengar som långtidssjukskriven. Och som utförsäkrad får jag just nu noll kronor varje månad från Försäkringskassan.

När det gäller det minskade antalet förtidspensionärer som Fredrik Reinfeldt verkar känna sig så stolt över att hans politik medfört, skulle jag vilja veta hur de här många människorna har det idag. Har de arbete? Hur mår de? Kan de sova om nätterna? En stor del av dem är utförsäkrade idag. Fler än 50.000 människor utförsäkrades förra året. Under 2011 kommer mer än 100.000 människor att utförsäkras. Hur många av dem lever med snaran om halsen om inte de redan dragit åt den?

Det är en inhuman politik som alliansen för när det gäller trygghetssystemen. Jag är inte det minsta imponerad över de siffror som Reinfeldt talar om. Jag känner sorg, förtvivlan och ilska när jag läser om dem. Jag kan se människorna bakom siffrorna. Kan statsministern det, undrar jag? En direkt fråga till Fredrik Reinfeldt: Om de här människorna var dina vänner? Skulle du låna av dina pengar till dem?

Det skulle kanske inte skada om alliansen fick smaka på sin egen politik, tänker jag. Fråga föräldrar och vänner om att få låna pengar till hyra, kläder till barnen och mat.  Men inget är nytt under solen. Vissa människor har högre ekonomisk fallhöjd med sig i nappflaskan. Och då blir det svårt att förstå varandra. Men jag kräver att en statsminister i en demokrati ska kunna förstå också de människor som inte har det som man själv har det. Jag kräver att en statsminister ska värna om alla människor i samhället. Också de som hamnat i sjukdom eller arbetslöshet.

Författarinnan Bodil Malmsten skrev skarpa ord i sin blogg igår med anledning av bl a det Fredrik Reinfeldt sagt i artikeln i SvD. Här är länken till hennes inlägg: "Regeringschefen den 20 november 2011".

14 kommentarer:

  1. Jag känner igen mej i det du skriver. Gick i över ett år som arbetslös ung vuxen och skulle leva på 2.300 kronor i månaden som jag fick av Försäkringskassan. Hur kan dom förvänta sej att man ska kunna överleva på nåt så lite? Tänk om jag inte hade haft föräldrar som låtit mej bo hemma? Dom tänker inte dom som sätter upp "trygghetssystemen". Jag mådde dåligt över attt behöva bo hemma och va som en igel som levde av mina föräldrar. Jag gillade det inte, och gör det fortfarande inte.

    SvaraRadera
  2. Jag hoppas och tror att han ska få smaka få sin egen medicin för jag tror inte han förstår konsekvenserna av sin politik. I mina ögon är den mannen Grovt kriminell - Fredrik Reinfelt....
    Kram från Carola

    SvaraRadera
  3. Folkhemmet plundras
    skulder till förbannelse
    Fattigelände.

    Men han har ett vackert leände FR.

    OBS(Analogisk felstavning av Kalle)
    Tyvärr ger en beskrivning ingen förbättring
    men kan vara en god början. Tack Anna-Karin.

    SvaraRadera
  4. Bra rutet!
    Vi behöver fler som du som kan skriva ner det vi andra känner. Man hör om fler som blir vräkta, utförsäkrade mm. Sverige har blivit inhumant, ett ego-samhälle där man ska roffa åt sig så mycket som möjligt. Undrar många ggr hur jag skulle ha klarat mig om jag inte hade min familj. Fy f.... nu blev jag upprörd igen. Vad mer kan man göra? Vill göra ngt mer för att förändra! Kram på dig. Behöver nog ut och promenera som du ;) Annika

    SvaraRadera
  5. Oj, det verkar som Sverige har börjat med samma system som Portugal har haft under många år!

    Om man blir utstämplad eller har varit lång sjukskriven så får familjerna ta hand om personen! Här finns det inga andra medel.

    Och ändå har Portugal en statsskuld utan dess like.
    Det är svårt att förstå sig på politiker och hur de tänker !

    Kram
    MariLou

    SvaraRadera
  6. Instämmer i de övrigas kommentarer. Tycker du skriver så bra så jag hoppas att du har något forum där du kan nå massor av läsare. Det är lätt att känna vanmakt när man inte orkar arbeta längre pga ohälsa och vet att det inte längre finns tryggheten att det går att vara sjukskriven när man behöver det. Orkar man inte beror det på en själv, något som jag ofta får höra. Alliansens politik har bidragit till den attityden. kram cathrin

    SvaraRadera
  7. jag blir djupt bedrövad och ledsen.

    SvaraRadera
  8. Vargen: Tack för det du berättar här i min blogg. Man mår inte bra som vuxen människa av att behöva leva på anhöriga/vänner. Varje vuxen människa ska ha möjligheten att kunna vara självförsörjande, anser jag. Också i svåra situationer som om man blir sjuk eller arbetslös.

    Allt gott till dig!

    Kram!

    SvaraRadera
  9. Carola: Det är tuffa ord du skriver. Men jag förstår dig. Tyvärr går riktningen i vårt samhälle åt ett helt annat håll än jag önskar just nu. Klyftorna ökar i vårt samhälle och det kommer vi alla att få betala dyrt för. Inte minst i form av ökad kriminalitet och splittringar mellan människor, tyvärr.

    Kram!

    SvaraRadera
  10. Kalle: Jag tror inte att jag kan förändra det som sker i vårt samhälle genom att berätta om hur jag har det. Men det känns gott inuti mig själv att få berätta om hur jag känner det som utförsäkrad. Och det är stort nog för mig.

    Jag är tacksam att jag fortfarande får yttra mig fritt. Vem vet hur länge jag får det, med den politiken vi har i Sverige idag.

    Kram!

    SvaraRadera
  11. Annika: Tack! :)

    Promenera är bra för att få ur sig stressen som den här politiken skapar för många av oss som drabbas av den på olika sätt. Tyvärr är det ju de som redan är svaga på något sätt som drabbas av den. Det är inhumant.

    Stor kram!

    SvaraRadera
  12. MariLou: Ja, Sverige är kanske på väg att bli ett nytt Portugal. Och där är det en stor statsskuld.

    Här i Sverige går ju finanserna bra, relativt sett med omvärlden. Så visst är det märkligt att man gör så tuffa nedskärningar i trygghetssystemen som sker just nu. Det är inhumant, anser jag. Vi har råd att ta hand om varandra fortfarande.

    Jag är nyfiken på hur det är med skattepolitiken där du bor. Vet du hur det skiljer sig från det svenska systemet?

    Kram!

    SvaraRadera
  13. Cathrin: Tack! :)

    Och tack vare det du skrev till mig här sökte jag upp Newsmill och fick in min artikel där, till min egen stora förvåning och stolthet. Inte för att jag tror att det förändrar något i sak. Men det känns ändå gott i mig att få berätta om hur det är att vara utförsäkrad.

    Vanmakt. Ett mycket bra ord på hur jag känner det just idag när det gäller min situation.

    Stor kram!

    SvaraRadera
  14. Adhdmamman: Jag förstår dig. Det blir jag också av den här politiken.

    Stor kram!

    SvaraRadera