onsdag 8 augusti 2012

Jönköping pilotlän i satsning mot självmord

Till min glädje läser jag i SVT Nyheter att Jönköping blir pilotlän när det gäller en modell hämtad från Australien för att förhindra självmord bland framförallt unga människor.

Jag har hört tidigare i år om den här modellen i Australien. Den ska ha gett mycket goda resultat och man har i stort sett helt lyckats få bort antalet självmord bland unga människor.

Som jag förstått det handlar den här modellen om att man inför ett ämne i skolan som heter Livskunskap eller liknande. Det är en kurator som leder lektionerna. Här samtalar man om känslor, om kärlek, om sorg, om döden och livet, de stora livsfrågorna, det existentiella. Och också om tankar på självmord. 

Jag tror att den här modellen kan vara ett bra sätt att förhindra självmord. Inte minst bland unga människor. 

Kunskap och samtal ger insikter och visar på vägar bort från destruktiva sätt att leva på, tror jag. 

7 kommentarer:

 1. Svar
  1. Det finns mycket som vi kan göra för att förhindra självmord. Bra att man gör något konstruktivt, tycker jag.

   Kram

   Radera
 2. Ja jättebra!!! Jag läste ditt inlägg till mig på facebook men inte hunnit svara. Detta självmord måste Sverige förhindra.
  Kram carola

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns massor som man kan göra för att förhindra självmord. Bra att man satsar pengar på det här projektet. Jag tror att det kan ge ett positivt resultat.

   Kram

   Radera
 3. Synd bara att Peter Jutterström (M) stänger dörrarna för unga som hoppat av gymnasiet och ansöker om att få komma in på Komvux. Mår man inte bra så är väl risken stor att man inte orkar igenom gymnasietiden. Med hopp om ändring och en bättre värld!!

  Kvinnan vid gatan bredvid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Pust ... jag blir helt matt av det du skriver till mig. Det är helt galet, helt käpprätt åt skogen fel att inte ge människor fler än en chans i livet. Alldeles särskilt unga människor som kan få kriser och behöva lång tid på sig för att landa i ett lugn, att utvecklas och mogna.

   Jag blir så ARG, rent ut sagt. Och kanske kommer jag att skriva om det, tack för tankarna du gav mig.

   Stor kram och vi hörs IRL!

   Radera
 4. Detta är en viktig fråga, och det är märkligt hur svårt det är för politiker att inse det.
  Mvh LW

  SvaraRadera