torsdag 23 augusti 2012

M vill att färre unga väljer estetiska studier

Moderaterna har ett nytt förslag för att påverka så att färre unga människor väljer att läsa estetiska ämnen, läser jag idag i Svenska Dagbladet.

Är det bra att politikerna styr vad unga människor vill studera? För att få balans på arbetsmarknaden. Skulle man inte istället kunna satsa på kulturen ekonomiskt och skapa jobb där?

Varför ska arbetsgivarna styra i stället för modiga unga människors vilja och glöd?

Vem har rätten att bestämma vilket ämne som är rätt för en annan människa?

4 kommentarer:

 1. Märkligt. M, ett parti som alltid tjabbat om att staten
  lägger sig i för mycket, reglerar och kontrollerar, öser
  nu på för fullt själva.
  Om skolor och utbildning, där är anlag och intressen
  viktigast för att ge en naturlig balans.
  Men finns det jobb för alla ”esteter”?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, visst är det märkligt att Moderaterna som talar så ofta om vikten av individens frihet, så tydligt lägger sig i just individens frihet. På alla möjliga olika plan i samhället just nu. Maken till parti att försöka styra människor än Moderaterna har jag inte sett på jag vet inte när.

   Det de säger stämmer inte med hur de handlar för mig. Moderaterna vill frihet för vissa grupper i samhället. Inte för alla människor, tyvärr.

   Idag kanske det inte finns jobb för alla esteter. Fast de unga brukar lösa det i alla fall på något sätt, dagens ungdomar är kreativa och modiga i många fall.

   Och vem vet hur framtiden ser ut? Det är de unga som kommer att leva och arbeta i det vi kallar framtiden, inte vi.

   Är det då vi som är vuxna som ska styra deras längtan och drömmar? Här handlar det ju om människor på gymnasienivå. På väg att bli vuxna eller redan myndiga.

   Allt gott!

   Radera
 2. Riktigt så var det väl inte Anna-Karin? Förslaget var väl att dra ner på antalet utbildningsplatser på estetlinjerna för att det inte finns jobb åt alla esteter. Det tycker jag är bra och det bör man göra med alla utbildningar så att det blir en bättre balans mellan utbildning och arbetsmarknad. Dessutom var väl förslaget att man skall anlagstesta de sökande till konstnärliga linjer så att det inte bara är de teoretiska betygen som gäller.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förslaget från Moderaterna är en förändrad lagstiftning för att minska antalet utbildningsplatser på estetlinjerna och att införa högre krav för att komma in på de linjerna. Bland annat. Allt i syfte att PÅVERKA de unga människorna att inte välja en estetisk utbildning. För att arbetsgivarna ska få den arbetskraft som de behöver idag.

   Den arbetskraft som behövs idag, är kanske inte den som behövs imorgon, tänker jag. Världen förändras oerhört snabbt idag, precis som jobben.

   För mig handlar den här frågan om vem som har rätten att bestämma vad en människa vill studera i ett samhälle. Ska det vara individens frihet att bestämma det? Eller ska arbetsgivare eller politiker bestämma det?

   Jag anser att det bästa är om varje linje på gymnasiet ger högskolebehörighet. Sedan ska man som ung människa ha möjligheten att våga prova sina drömmar, också de som drömmer om att utbilda sig inom estetiska ämnen, eller inom andra ämnen där man kanske inte kan få jobb just idag.

   Kanske är det just så som de nya jobben i vårt samhälle kan skapas, tänker jag? Genom att ge de unga frihet och stötta dem i deras drömmar.

   Vi behöver nytänkande i samhället. Inte ramla bakåt i tiden flera decennier så som sker idag med Alliansen vid makten. T ex som när det gäller trygghetssystemen och de ökade klyftorna i samhället och den ökade barnfattigdomen.

   Också MUF är upprörda och protesterar kraftfullt mot det här förslaget om estetlinjerna. Med hänvisning till människans frihet. Se länk: http://www.svd.se/nyheter/inrikes/muf-rasar-mot-ms-gymnasieforslag_7443304.svd

   Allt gott!

   Radera