lördag 1 september 2012

Meningen i livet


Skogslönnens blad har börjat skifta i orange, gult och brunt nu. Det känns ovanligt tidigt. Eller så är det jag som inte hänger med. Idag är det i alla fall den första september.

Jag tycker om att det mörknar tidigare och ljusnar senare. Så som dygnet är just nu, när det gäller ljus/mörker, tycker jag är perfekt för mig. Lättare att kunna varva ned på kvällen och jag vaknar inte lika tidigt på morgnarna nu som förut när solen gick upp redan klockan fyra.

Solnedgångarna de senaste kvällarna har varit magiska. Det gyllene ljuset från dem har spridit sig in genom hela huset.

Just nu njuter jag av att vara helt ensam hemma ett tag. Jag rensar bland foton. Upptäcker att jag varit med om många roliga saker den här sommaren. Små utflykter från det vardagliga som jag är tacksam att jag har fått vara med om.

"Livet måste ha mening", sa Viktor Frankl och så tror jag att det är. Om livet känns meningslöst handlar det om att som människa försöka skapa en mening där man är. Oavsett vilken situation man befinner sig i.

Viktor Frankl var psykiater och överlevde andra världskriget trots att han satt i flera koncentrationsläger under lång tid.

Hans tankar efter den upplevelsen var att de människor som överlevde eller klarade sig bäst i koncentrationslägren, var just de människor som kunde hitta någon eller något att leva för.

Så viktigt är det att känna att man har någon eller något att leva för som människa, att det kan vara skillnaden mellan liv eller död.

Där jag är just nu i mitt liv hittar jag min mening i livet i min familj, mina vänner, mina djur och i skrivandet. Också i att ta hand om mig själv, att läsa och utvecklas som människa och att arbeta med den kraft som jag har.

Vad är det i ditt liv som ger dig mening där du är just nu?

6 kommentarer:

 1. Att jag går framåt i mitt liv, ger mening. kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då önskar jag att du kommer att fortsätta att gå framåt i ditt liv, Marie-Louise.

   Kram

   Radera
 2. Just här och nu är det själva livet som är meningen ,att jag får vara frisk,kan gå till mitt arbete,att jag har ett arbete och ett arbete som jag trivs med.Man,barn och barnbarn som älskar mig och jag älskar tillbaka.Vänner och goda grannar som finns runt omkring.
  Möten med människor och goda samtal,och man känner att man kan förmedla stöd och förtröstan är verkligen meningen med livet.Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har mycket som är mening i ditt liv, känner jag det som. Fint att du berättar om det här i min logg.

   Stort att kunna se det som är mening i mitt liv som människa, tycker jag.

   Kram!

   Radera
 3. Meningen med (i) livet är att leta efter den. Troligen på det andliga och religiösa området. Den blev borttappad i Edens lustgård när folk tog sig självbestämmande och gick vilse.
  Sedan blev det mest att försöka överleva och föröka sig.
  Men denna världen räcker mer än väl åt de materiella gods och godis-sökarna.Eller nej?
  För övrigt hänvisar jag till Nalle Puh om detta livets eventuella mening. Kalle i Tallebacken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nalle Puh vet mycket om livets mening. Och du har hittat din mening där du är idag, förstår jag, Kalle. Bra det! Det är viktigt.

   Kram och allt gott!

   Radera