onsdag 31 juli 2013

Tillbaka efter semester

När jag kom hem från semestern kändes det riktigt roligt att dra ner i tvättstugan och tvätta. Jag hade fått med mig så mycket ny energi hem, att jag till och med i rena farten städade av den lilla toan i källarplanet intill tvättstugan.

Sol, värme, salta bad, sand mellan tårna, naturupplevelser och att vara lat hade tydligen gjort så mycket för mig på knappt en vecka. Tack, sommar!

Det sägs att om man som kvinna åker på mini-semester tre gånger per år, minskar risken att bli utmattad betydligt. Det är bättre om man åker på tre kortare semestrar under året än en längre tidsmässigt.

Som väl de flesta känner till vid det här laget, ökar kvinnors stresshormoner i hemmet och minskar när de inte är i hemmet. Kanske är det en förklaring till varför kvinnors mini-semestrar är en sorts skydd mot utmattning.

Där tänker jag direkt på hur många ensamstående kvinnor med barn som kan ha svårt ekonomiskt att unna sig semestrar. För att inte tala om de utförsäkrade eller de långtidssjukskrivna. De arbetslösa. Det blir en ond spiral som kan vara svår att ta sig ur.

När jag kom hem kom regnet.

Det kändes underbart.

Som äldsta dottern sa till mig är det väl ett tecken på att vi verkligen har sommar i Sverige i år; när man blir glad över att det regnar.

Dags för mig att planera in en ny mini-semester i min kalender nu.

4 kommentarer:

 1. Hej igen Anna-Karin. Tog du till Legoland på din semester
  och fann du några goda bitar där för ditt nya tornbygge?
  Läser om semesterresor, de tycks vara en mycket farlig och
  ohälsosam sysselsättning. Jag tar hängmattan i Tallebacken. ;)


  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det blev inte Legoland, Kalle. ;) :)

   Den här gången håller jag semesterorten hemlig här i bloggen. :)

   Jag får nya insikter om vad jag ska bygga mitt nya torn på där jag är nu i mitt liv. En liten bit i taget. Fast den stabila grunden mognar fram allt mer.

   Hängmattan är ett alldeles utmärkt alternativ till en semesterresa. Vår hängmatta slängde vi förra sommaren eftersom den var utsliten. Och när jag skulle köpa en ny var de redan slutsålda i affärerna. Jag får skaffa mig en ny nästa sommar och njuta av att sitta i min sköna Baden-Baden så länge dessa otroligt varma svenska sommardagar som vi har fortfarande.

   Ha det gott, Kalle!

   Kram

   Radera
 2. Minisemestrar är alltid ett härligt alternativ. Däremot drabbas jag aldrig av någon längtan till att dra ner i någon tvättstuga. Visst var det skönt att det kom lite regn. Inte ofta man längtar efter det i juli. Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Minisemestrar ger mer än de tar, tycker jag. :)

   Nu är det snustorrt här igen efter ett par dagar med sol. Kanske, kanske blir det åska idag. En dryg vecka till ser värmen ut att hålla, så det är bäst att njuta av morgnar och ljumma sommarkvällar. Sen blir det svalare. Om nu meterologernas prognoser stämmer.

   Kram

   Radera