lördag 24 augusti 2013

Dalai Lama om relationer

Jag läser i Dalai Lamas bok "Lycka" hur han resonerar kring relationer. För honom är förälskelse, passion, attraktion, åtrå, den romantiska kärleken inte säkert de bästa förutsättningarna för en lång och lycklig relation.

Nej, Dalai Lama menar att det är när man känner ömhet och värme mellan sig som människor som man har möjligheten att uppleva lycka en lång tid i en relation. Ömhet och värme är vägvisarna mot en lång och hållbar relation.

Det här gäller enligt honom i alla relationer mellan människor. Kärleksrelation såväl som vänskapsrelation.

Håller du med Dalai Lama?

10 kommentarer:

 1. Ja, jag håller med. Ömhet och värme ger trygghet och förståelse. När man känner att man tycker om varandra lika mycket fast man kanske är sjuk, skröplig, deppig, arbetslös – drabbad av livets motgångar. När man kan bli alldeles förskräckligt less eller arg på varandra men vet att det är ok, att man fortfarande är älskad, bara man kan prata och kommunicera med varandra. Att man ser varandras inre hela tiden och inte bara det för tillfället snygga yttre.
  Veronica H.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för de vackra orden du skriver om hur kärlek kan se ut, Veronica.

   Kram

   Radera
 2. Jag hittar inte orden för jag är dimmig i huvudet av min ME idag... Men jag håller med Dalai Lama även om jag gärna kastat in lite passion och åtrå för livet i en lycklig och varaktig relation :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag lägger också gärna till passion och åtrå till en djup vänskap i en kärleksrelation. :)

   Kram

   Radera
 3. Visst har han rätt. Intet nytt varken under solen eller månens
  baksida. Bra att du upplyser om den största orsaken till alla
  skils---mässor. Svårt är det med folks sinnelag. Dunstar den
  så kallade romantiken kan det bli gräl ända till misshandel.

  (Kram Anna-Karin) från fridsamma Tallebacken

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller med Dalai Lama till viss del. Fast för egen del så vill jag också känna romantik och passion och åtrå ibland i en kärleksrelation.

   Kram till dig och fridsamma Tallebacken

   Radera
 4. Håller med och instämmer i Veronica H kloka kommentar. Hur viktigt det är att kunna stötta varandra i både nöd och lust. Attraktion är övergående men djup vänskap är bestående. Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att kunna stötta varandra i nöd och lust är basen i en vänskaps- eller kärleksrelation för mig. Fast visst vill jag ha pirr inuti mig ibland också, den där lusten att vilja vara nära en annan människa, både själsligt och fysiskt. :)

   Kram

   Radera
 5. Ah, det med relationer - inget enkelt svar :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Knappast enkelt. Fast alltid lika intressant tycker jag. :)

   Kram

   Radera