lördag 31 augusti 2013

Skördetid på Västra Torget


Jag och äldsta dottern vandrade bland närodlad frukt och grönt från bland annat Gigeryd, Habo, Visingsö, Gränna och Skaraborg tidigt idag på Västra Torget i Jönköping.

Där fanns lingon och blåbär. Karl Johan och kantareller. Levande kräftor i hinkar.

Hinkvis med krysantemum i alla möjliga färger. Mer än meterhöga gladioulus för 10 kronor styck. Det var många människor som vandrade runt med inköpta gladioulus invirade i brunpapper på torget.

Plommon, potatis- och äppelsorter som man inte hittar i de vanliga affärerna här i stan. Små goda gråpäron, palsternackor, härliga morotsknippen, gula och gröna vaxbönor. Ett överfullt skafferi från allt det jorden kan ge oss människor så här i skördetid.

Västra Torget i Jönköping har betytt mycket för mig ända sedan jag för allra första gången flyttade till Jönköping när jag var 19 år. Många gånger var jag där med min mamma. Hon handlade nästan alltid sin potatis, sina morötter och sina äpplen där. Blå mandel var hennes favoritpotatis som hon brukade köpa där.

Idag var det första gången som jag var på Västra Torget sedan min mamma dog. Äldsta dottern var med mig. Det kändes skönt att inte vara helt ensam där just idag. Så många minnen som fladdrade förbi i mig. Glada minnen.

Det trillade tårar av saknad.

Och jag viskade tyst inuti mig själv om förändringarna som sker hela tiden i våra liv.

Påminde mig själv om att inget varar för evigt.

Allt är förgängligt.

Som det goda Viktoria-plommonet från torget som jag nyss åt upp.

Borta. Fast, i skålen är där fortfarande plommon kvar.

Och jag har fortfarande ett liv kvar som ska levas.


P.S. Västra Torget i Jönköping är en upplevelse. "Öppet" varje lördag året om mellan kl 7-13 (ca). Utbudet på torget är inte bara frukt och grönt utan också kläder, tyger, gardiner och en hel del överraskningar från gång till gång. Jag tycker om att följa årstidsväxlingarna på Västra Torget. Nu är där skördetid. Till advent kommer alla adventskransar och julblommor. Sedan tomtar och julpynt. Vid påsk är där fullt med fastlagsris i sprakande färger. På våren små fina plantor, pelargonsticklingar och uteväxter. Man kan köpa fisk, ost, korv, kött, frukt och grönt, bröd och bakverk där året om. Klart värt ett besök för dig som kanske inte varit där

8 kommentarer:

 1. VISSt är allt förgängligt men ändå inte. Tänk på universum som är evigt.... Jönköpings torg kanske finns om 100 år med, verkar vara en mysig plats att besöka. Kram Cathrin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag önskar att Västra Torget i Jönköping ska leva vidare länge, länge till.

   Kram

   Radera
 2. Du beskriver ditt härliga torg så det vattnas i munnen av alla läckerheter du talar om!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, Maj, för att du läste och skrev till mig hur du upplevde mina ord! :)

   Kram och allt gott!

   Radera
 3. Hej Anna-Karin!
  Du skriver att inget varar för evigt. Det har jag upplevt för några timmar sedan, då min mamma somnade in i evigheten. Det är tyst här hemma och alla saker som påminner. Det var ett värdigt slut där familjen fanns vid hennes sida. Min syster och jag gjorde ordning mamma, hon fick tom. Läppstift på sig.
  Nej som sagt inget varar i evighet..... Inte ens livet...
  Kram från Lotta i Skåne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, Lotta, för att du delar med dig av det du varit med om här i min blogg. Så bra att du känner att din mamma fick ett värdigt slut.

   Inte ens sorg varar för evigt. I alla fall förändras sorgen genom åren, det är en process.

   Kanske att saknaden varar för evigt, tänker jag. Saknaden efter människor som man har älskat.

   Varm kram

   Radera
 4. Jag gillar också både att promenera och handla på ett torg med en livlig handel. Det känns som om det är mycket nyttigare och godare att köpa där än i affären. Bra att du hade med din dotter. Förstår att dina tankar gick till din mamma. Våra mammor finns alltid med oss på våra vandringar och i våra tankar. Jag visste inte att du bott där så länge. Trodde du var äldre när du flyttade dit. Det är en fin stad med ett bibliotek med god smak. :) De har tydligen köpt in min bok såg jag på nätet. Njut du av vädret. Det ska bli nästan sommarvärme hela veckan. Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, Bosse, för dina varma ord till mig. Jag var 19 år när jag flyttade till Jönköping första gången. Sedan flyttade jag därifrån på grund av nytt jobb när jag var 22. Och sen flyttade jag tillbaka igen (gissa varför? Jo, nytt jobb..) när jag var 26. Sedan dess har jag bott hela tiden i Jönköping. Det är många år nu. Och många gånger har jag varit på Västra Torget och handlat allt möjligt. Jönköpings Stadsbibliotek har jag också varit på många, många gånger genom åren. Bra att de köpt in din bok, Bosse, jag önskar dig stort lycka till som du vet! Kram! :)

   Radera