tisdag 17 september 2013

Stolt efter blodprov

Jag känner mig trött och stolt över att ha tagit blodprov i morse. Utan att svimma, kanske tack vare mjukt bemötande och Jens Lekmans musik i mina öron.

Min revansch på skolsköterskan som kallade mig "schafsig" när jag svimmade redan på vågen inför en spruta och sedan fick hämtas av min pappa utan att ha fått sprutan sittande ensam ute på trappan till skolan. Ofta med nedkissade, kalla trosor efter svimningen.

En revansch på den läkare som tvångshöll mig som 3-åring för att ta blodprov på mig. Vilket ledde till mitt livs första, fast långt ifrån sista svimning.

Som sagt. Jag är stolt över att jag gick mot min rädsla idag även om jag kände mig så liten inuti i morse.

Minns att hur vi möter varandras rädslor som barn kan påverka en människa för resten av hennes liv.

Jag började dölja min rädsla när de vuxna kallade mig schafsig. Istället blev den till ångest i mig.

Idag förstår jag mönstret. Och mig själv.

Nu ska jag fira mig själv med kaffe och bakelse!

Jag är ingen schafsig människa. Jag är en känslomänniska. Högkänslig. En starksköring.

Jag är stolt över att vara jag.

4 kommentarer:

 1. Blodprov skriver du....är det i fingret så kanske du vet att om man inte tar prov i fingertoppen utan på sidan av fingret känns det inte alls. De vill inte så gärna göra det för det kan vara lite svårare att få fram blod där men kanske värt ett försök i ditt fall. Grattis iallafall till övervunnen rädsla.
  Jag har samma upplevelse när det gäller tandläkaren , vilken kommer från barndomen" och dess tandläkarbesök. Nu har jag en underbar tandläkare och går iallafall dit och lagar med massor av bedövning./M

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, Maj, för din omtanke. Den här gången var det i mitt armveck man tog prover på blodet. Det är inte smärtan som jag svimmar av. Jag klarar en hel del smärta, har t ex fött två barn helt utan smärtlindring. Det är själva situationen, med olika instrumen, vita rockar, sjuksköterskor och läkare. Rädslan/ångesten dyker upp, som en reflex i mitt minne, fast jag har lärt mig hur jag kan hantera den. :)

   Härligt att du har hittat en bra tandläkare att gå till. Det är viktigt när man har tandvårdsrädsla. Jag har också en helt underbar tandläkare som förstår sig på hur man behöver bli bemött när man känner sig rädd och spänd. Det är viktigt att man känner att tandläkaren har tid på sig, att där är så lite stress som möjligt i situationen, tycker jag. Bland annat.

   Kram

   Radera
 2. Att bli klippt i nacken med slö bonnasax,
  var glad du sluppit det Anna-Karin ;)

  Stickprov? sa gumman,
  har stickat hela mitt liv
  med avigt och rätt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En slö bonnasax, det låter inget vidare det, Kalle. ;)

   Kram

   Radera