lördag 5 oktober 2013

Maskros eller orkidé (högkänslig)?

Jag läser om högkänslighet i böcker, artiklar och bloggar och sitter ofta med tappad haka för att igenkänningen är så stor. Tveklöst är jag en av de människor som man idag kallar högkänsliga eller starksköra.

Jag har länge sett på mig själv som ett maskrosbarn, en överlevare.  Det var en anledning till att min blogg fick namnet Maskroskvinnan. Fast för att vara ett verkligt maskrosbarn gäller det här: "Av de barn som växer upp under onormalt dåliga förhållanden beräknas ca 25% bli maskrosbarn och det innebär att de har ett liv som vuxna fritt från psykisk ohälsa." (Wikipedia). Jag har panikångest och har haft depression, så alltså passar jag inte in på benämningen maskrosbarn fullt ut.Det man kallar orkidébarn är däremot barn som föds med en högkänslig personlighet. Att vara ett högkänsligt barn är ingen diagnos, utan helt enkelt ett personlighetsdrag. Som högkänslig har man viss större risk att drabbas av psykisk ohälsa som ångest och depression om man råkar ut för trauman eller har en otrygg barndom. Eller blir arbetslös som vuxen till exempel. Man är helt enkelt lite mera stresskänslig än en genomsnittsmänniska.
 


Ju mer jag läser och funderar kring mig själv, det jag varit med om i mitt liv och hur det påverkat mig, desto mer känner jag mig hemma som ett orkidébarn, född med en högkänslig personlighet. Personlighetsdrag som sitter i hela livet. En begåvning eller känslomässig intelligens som cirka 10-20 % av människorna har.

Det finns många fördelar med att vara högkänslig. Fast det är viktigt att man ser till att ta hand om sig. Sätter gränser. Vilar från intryck ibland.

Som högkänslig tar man in många fler intryck i sin hjärna än de flesta människor gör. Jag brukar ofta känna mig hudlös. Som att jag saknar ett filter mellan mig själv och andra.

Empati, inlevelseförmåga och kreativitet är några av de stora fördelarna med att vara högkänslig. Och att man ofta får mycket starka upplevelser i naturen och av musik och kultur till exempel.

Frågan är ju då vad jag ska göra med namnet på min blogg?

Maskroskvinnan känns inte helt rätt för mig längre.

Kanske är det dags att min blogg helt enkelt får heta det som jag själv heter? Mitt namn.

Jag har funderat över det tidigare ett par gånger sedan jag började blogga.

Det känns som att det är dags att ta det steget för mig nu.

Och det känns bara bra.

Jag är den jag är.

Först av allt är jag människa.

Sedan kommer allt det andra.

Överlevare är jag dessutom fortfarande, så här långt.

6 kommentarer:

 1. V A C K E R T ! Där kom den färgrika höstpaletten fram.
  Är det löv av egen odling? Nu blommar din födelsedags-
  maskros för andra gången i år. Nog är det en känslig och
  stark blomma. Men orkidé är förstås lite fiiinare ;))

  Höstsolen bränner
  tar hårt på klorofyllen
  grönskan blir till mull

  Nu håller Tallebackens talgoxar matraster på min balkong.
  God fortsättning Anna-Karin. (Kram) Kalle

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, Kalle! :) Ja, det är lönnlöv från skogslönnen i min trädgård på headern till min blogg nu.

   Underbart att maskrosorna blommar om igen! Häromdagen såg jag en ny liten vacker blåklocka. En andra sommar, känns det som.

   Jag tycker inte att en blomma är vackrare eller finare än någon annan. Jag tycker att alla blommor är vackra och fina och behövs. Fast blommor är olika, precis som vi människor. Och också lika.

   Anledningen till att jag känner att ordet maskrosbarn inte stämmer in på mig är att ett maskrosbarn som vuxen, trots en tuff barndom, inte får psykisk ohälsa. Och jag har ju panikångest och har haft depression.

   De allra flesta barn (ca 75 %) som drabbas av trauman eller har en tuff barndom får ärr i själen efteråt som vuxna. Fast man kan skaffa sig ett bra liv i alla fall och det gör jag så gott jag kan.

   Högkänsligheten har jag med mig sedan jag föddes, så som jag själv känner det. Det är ett personlighetsdrag som man idag kan bevisa verkligen finns. Hjärnan hos en högkänslig människa tar emot fler intryck än hos en människa som inte är högkänslig. Därför är det lätt att man blir övertrött eller utmattad om man har det stressigt eller inte hinner vila sig i lugn och ro ibland.

   Jag har också talgoxar som matrastar i min trädgård nu. Och så är här många skator som flyger omkring. :)

   Kram

   Radera
 2. Lugn och ro till dig
  du känsliga blomsterbarn
  dä är ändock tuff.

  SvaraRadera
 3. Högkänslighet får mig att tänka på alla barn och vuxna som står med fötterna i det dolda och ser. Människor med vissa anlag som finns för att föra oss varsamt vidare med sina upplysningar.

  /KRAM

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var en mycket bra beskrivning du gav på hur det kan vara att vara högkänslig, tycker jag.

   Kram

   Radera