onsdag 27 november 2013

Cecilia Kärvegård gästbloggar om positivt kännande
Idag har jag äran att välkomna föreläsaren, bloggaren och författaren Cecilia Kärvegård till min blogg som gästbloggare. Cecilia vill inspirera människor till livsglädje. Hon har nyligen gett ut en e-bok som heter "Bli en stjärna på att tänka - Så skapar du tankar som gynnar dig"

Jag har själv i terapi jobbat mycket med att förändra mina tankar och känt hur det påverkar mig som människa. Det är en häftig upplevelse att känna att man kan förändra sin upplevelse av verkligheten genom att tänka en ny tanke! Hur känslan inuti mig påverkas av de tankar jag tänker. Det betyder inte att verkligheten förändras utan att jag sedan också aktivt agerar för en förändring om jag kan och vill det. Fast om jag mår bättre inuti mig blir jag starkare och klarar bättre de utmaningar som livet ibland kan ställa mig inför.

Nu lämnar jag över ordet till Cecilia Kärvegård!Positivt kännande!

Nej, tryckfelsnisse har inte varit framme det ska stå Positivt kännande. Du har säkert läst om Positivt tänkande många gånger och säkert tyckt att det verkar väldigt bra. Du har kanske även själv försökt att tänka positivt med varierande resultat. Det som ofta glöms bort att prata om är vilka känslor som dina positiva tankar framkallar för även om en tanke är positiv så finns det ingen garanti för att den har avsedd effekt.

Syftet med positiva tankar är att du ska bli gladare, känna dig stärkt, kunna hantera situationer bättre osv men du har säkert märkt att det faktiskt inte alls blir bättre av att tänka positiva tankar. Många ger upp sina försök att tänka positivt för att de inte ser några resultat. Anledningen är helt enkelt att du tänker positiva tankar som ligger för långt från en för dig acceptabel sanning. Och eftersom hela vitsen med positivt tänkande är att du ska få positiva känslor så gäller det att tänka positiva tankar som faktiskt skapar positiva känslor.

Våra tankar skapar våra känslor. Går du omkring och har positiva känslor så kan du vara säker på att du tänker positiva tankar men om du går omkring med negativa känslor så har du tankar som är negativa. Och då kan du börja leta efter tankar som skapar mer positiva känslor inom dig. Och med dina känslor som vägvisare så vet du när du hittat just de tankarna som är positiva för dig. 

Jag ska ta ett exempel:

Säg att du har ont i ryggen varje dag och så ska du tänka positivt. Det naturliga valet är då att tänka tankar om att du är smärtfri. Men eftersom du har ont hela tiden så kan den tanken inte övertyga dig eller skapa en positiv känsla eftersom smärtan hela tiden påminner dig om att du har ont. En positiv tanke får gärna vara en lögn eftersom hjärnan inte kan skilja på fantasi och verklighet. Men om verkligheten hela tiden bevisar för dig att din positiva tanke/lögn verkligen är en lögn så skapar det snarare irritation än smärtlindring. Och ju mer du tänker att du är smärtfri desto mer blir du uppmärksam på din smärta vilket kan leda till att du uppfattar det som att du har mer ont än vanligt.

Istället för att tänka att du är smärtfri så kan du leta efter andra tankar som är lättare för dig att acceptera. Du kan tänka tillbaka på tillfällen när du varit smärtfri och skapa tankar kring det. Om värme lindrar din smärta så kan du tänka: ”Värme är skönt för min rygg”, ”Jag njuter av värme”, Värme får mig att må bra”. Undvik tankar där du använder ord som relaterar direkt till smärtan. Eftersom syftet med positivt tänkande är att du ska få positiva känslor så är det den typen av tankar som du ska leta efter. Eftersom negativa tankar och känslor skapar spänningar i kroppen så kommer du bli mer avslappnad om du tänker tankar som skapar positiva känslor.

När du sen har hittat en tanke som skapar en känsla som är mer positiv än den du har så kan du fortsätta leta tankar som skapar ännu bättre känslor. Det är som att gå upp för en trappa, om du står längst ner så är det svårt att i ett kliv hamna högst upp i trappan. Så se ditt letande efter tankar som att du går upp för en känslomässig trappa där varje trappsteg är en känsla som känns bättre än den du har just nu.

Dina tankar är dina verktyg och dina känslor talar om för dig om du använder verktygen rätt. Kom ihåg! Du är skaparen av dina känslor och således ditt liv!

You Rock!!! 

/Cecilia Rockbabe Kärvegård

5 kommentarer:

 1. Jag tänker på Anna-Karin nog varje da
  så mår jag också förträffligt bra. ;) Men:

  Finns tankefrihet?
  Innan man märkt tanken av,
  så har man tänkt den.

  Som han sa, Kalle i Tallebacken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det gör mig glad att du mår bra av att tänka mig. Inget kul om det varit tvärtom. ;) :)

   Om tankefrihet finns? Jo, det tycker jag nog allt att det gör. Kanske är det den enda riktigt sanna friheten för en människa? Vad tror du?

   Ha en fin helg, Kalle och allt gott!

   Radera
  2. "att du mår bra av att tänka på mig".. skulle det vara ju. :)

   Radera
 2. Jag instämmer med din kalle , jag känner mej glad av att läsa dina små o större berättelser i livet o dina *tankefrö-drömmar* :)
  Helt klart intressant ,din vän Cecilia Rockbabe Kärvegård
  , har omvänt positivt kännande,
  får faktiskt en helt annan klang..o även annan känsla inombords, Tack för den <3
  Glada hälsningar från nya friska vindar i Dalom ,
  Här är mössan nerdragen över öronen ordentligt :)
  Marianne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Marianne! :)

   Visst är det bra att sträva efter att ha ett positivt kännande inuti sig. Alla dagar kanske man inte klarar det. Och det är ok det också. Fast ändå så häftigt att man ofta kan påverka hur man mår där inuti genom hur man tänker. Bara att tänka "jag vill" i stället för "jag orkar inte" (om man nu vill fast känner som man inte orkar), kan göra att man känner kraften växa inifrån. I alla fall fungerar det så för mig.

   Det blåser friska vindar i Vätterbygden idag. Så mössa är ett bra alternativ här också just nu.

   Allt gott!   Radera