lördag 23 november 2013

Smärtfri!

I morse när jag vaknade var jag bara stel och hade ingen smärta alls. Jag skriver inte ofta om det, fast sedan fjorton år tillbaka har jag kronisk smärta från nacken. Enligt experter har jag en skada liknande whiplash i min nacke. Det är bara kanske fem gånger på fjorton år som jag upplevt smärtfrihet. Och då har det handlat om korta stunder.

Man blir trött av att leva med smärta.

Vad kan då ha gjort så att jag vaknade utan smärta idag? Jag har ingen aning.

Hur som helst så njöt jag av de fyra timmarna som jag fick vara smärtfri. När man levt med smärta så länge som jag gjort, så glömmer man hur det känns att inte ha ont.

Jag känner ett försiktigt litet hopp börja smyga sig in i min själ om att jag en dag kanske inte längre har smärta varje dag i mitt liv.

Sker det mirakel ibland, tror du?

4 kommentarer:

 1. Ja Anna-Karin, jag kan faktiskt tro ibland att det sker mirakel. Det dyker upp nya metoder hela tiden. Jag vet inte vad du har prövat?

  SvaraRadera
  Svar
  1. De första åren efter att jag fått smärtan provade jag nästan allt som jag hörde eller läste om. Sjukgymnastik, smärtpsykolog, smärtläkare. smärtgrupper, meditation, avslappning, smärtstillande, anti-depressiva, massage. Kiropraktor. Med mera, med mera. Motion inte minst. Regelbundenhet i mat- och sovtider.

   Jag fick allt mer insikt om vad min smärta kom från. Kände mig alltmer mindre rädd för smärtan och bara det är till viss del smärtlindrande.

   Samtalen hos smärtpsykologen gav mig mycket kunskap om hur man påverkas som människa av att leva med smärta. Det är så klart individuellt, fast där finns också likheter. Som tröttheten man känner av långvarig smärta. Den ökade risken för depression av rent fysiska skäl eftersom kroppen reagerar så på smärta. Den tar slut på hormoner som man behöver för att må bra. Att leva med långvarig smärta påverkar både kropp och själ. Allt från hur matsmältningen fungerar till att bli ljus- och ljudkänslig, mera stresskänslig.

   Det bästa är om man kan hitta knep som lindrar för just mig när jag har smärta. Musik, promenader och kreativt fritt skapande utan någon press är knep som jag tar till. Beröring lindrar. Ibland behöver jag vila och tystnad för att hämta kraft. Ibland aktivitet och rörelse. Yoga och meditation är kanske det som hjälpt mig mest av allt.

   Smärtlindrande medicin tar jag bara undantagsvis om jag har så stark smärta att jag inte kan sova. Därför att sömnen är så viktig för hur jag ska klara min dag med smärta. Att ständigt äta smärtstillande gör att medicinen så småningom tappar sin effekt, har jag fått lära mig.

   Allt gott!

   Radera
 2. Vad skönt att känns sig smärtfri.. Sådana skador känner jag till, om du vill så skulle jag gärna vilja skicka något till dig som du kan testa gratis mot smärtan. Isåfall maila mig din adress till min mail: nett@enkoppkaffe.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, Nett, du är välkommen att skicka det du vill till min mailadress: anna.karinmattsson@hotmail.com

   Allt gott!

   Radera