måndag 3 februari 2014

101-åriga Dagny Carlsson - världens äldsta bloggare?

Dagny Carlsson från Solna skaffade sig en dator när hon var 93 år gammal och nybliven änka. Idag är hon 101 år och bloggar för fullt. Dagnys blogg heter "123minsida.se/Bojan".

Jag såg och hörde Dagny i Fråga Doktorn ikväll och ja, nu har jag hittat ännu en förebild i mitt liv. Drivkraften för Dagny är nyfikenheten. När det gäller sin ålder känner hon sig inte som 101 år. "Det känns inte ett dugg", säger hon. "Det känns som när jag var 80".

Dagny föddes den 8 maj 1912. Några dagar efter att Titanic sjunkit och några dagar innan August Strindberg dog. Hon har upplevt två världskrig och hon måste ha så mycket att berätta om för världen, tänker jag. Det är viktigt att lyssna till det äldre människor har att berätta för mig. Hur de har hanterat tuffa tider och hur de tänker om hur världen ser ut idag.

Tack vare datorn och sitt bloggande lever Dagny ett mycket aktivt och ganska ovanligt liv. Hon blev inbjuden och var med på galapremiären av filmen "Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann". Dagny gick alltså på röda mattan tillsammans med kändisar för första gången i sitt liv när hon var 101 år.

"Datorn är min bästa vän", berättar Dagny Carlsson. "Med den kan jag kommunicera med människor snabbt, enkelt och billigt".

När Dagny var 100 år var hon lärare i ett halvår för andra pensionärer så att de också lärde sig använda en dator. Dagny bloggar idag åt ett försäkringsbolag, skriver i sin egen blogg och nyligen fick hon skriva en artikel åt Cancerfondens tidning. Hon har också bloggat för Vårdguiden under 16 månader.

Till dem som är rädda för datorn säger Dagny:

"Var inte rädda för datorn. Det är bara roligt".

Det Dagny gör för sin hälsa, förutom att blogga, är att äta ordentligt och promenera varje dag.

Om några månader fyller Dagny 102 år.

Stort grattis i förskott önskar jag Sveriges och kanske världens äldsta bloggare!

Vilken människa och kvinna!

2 kommentarer:

 1. Såg inte programmet men har hört om denna kvinna förr. Det kanske var i radion hos Lotta Bromé.
  Låt nyfikenheten följa med så länge man orkar!
  Avskyr när vissa människor säger att jag är för gammal?!?! Säg hellre att detta är inte mitt intresse och hitta på något annat istället. Min kära styvfar skaffade sig en dator i fjol och hej vad det går.
  / kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det stämmer att Dagny Carlsson har varit synlig i olika sammanhang. Fast jag har missat henne fram tills nu.

   Nyfikenhet är en bra drivkraft i livet. Det är också ofta min drivkraft många gånger.

   Så länge man har hälsan och är klar i tankarna så är man aldrig för gammal att prova det man har lust att göra, tänker jag. Det är härligt. :)

   Kram

   Radera