söndag 2 februari 2014

Mauro och Plura tågluffar i Frankrike

Mont St Michel (bilden tillhör visitnormandy.wordpress.com)

I helgen har jag varit i Frankrike. Känns det som. Fast jag tog en genväg. Via TV3:s serie Mauro & Pluras tågluff. De två är ett härligt ressällskap, tycker jag. Humor som jag gillar och får mig att fnissa i soffan ibland när jag hör dem ordvitsa med varandra. De har en värme mellan sig som känns genom TV-rutan, tycker jag.

Nu har jag, tack vare Mauro och Plura, varit i både Normandie, Bretagne och Bourgogne. Jag har sett pittoreska hamnbyar, massor med ostron och platser som jag drömt om att besöka IRL ända sedan jag var 21 år och precis läst klart franska 20 p på Högskolan.

Som Mont-St-Michel, klostret på ön mitt i havet med tidvatten runt om. Och den platsen där Marcel Proust ska ha skrivit "På spaning efter den tid som flytt", ett skönlitterärt verk som jag drömde om att läsa på franska då som 21-åring. Fast som jag fortfarande har kvar att läsa. Stranden där landstigningen gjordes under andra världskriget. Mäktig, vild natur och vackra stenhus. Brusande blått och turkost hav. En liten bilfri ö i havet där klimatet är medelhavsklimat. Vinprovning i Bourgogne, så nu vet jag hur man provar ett vin.

Bodil Malmstens hus i Finistère där hon bodde i sju år, skrev en bok och flera bloggböcker och artiklar, letar Mauro och Plura sig också fram till i TV-serien.

Nästa del visas på lördag och handlar om Baskien.

Jag längtar till Frankrike nu.

Frankrike IRL.

8 kommentarer:

 1. Tankar och frukt och lösgodis och ännu mera tankar ... nu trivs söta frun *ler* Bodil Malmsten vill jag också läsa något av men just nu har jag en trave olästa böcker så ... Kul med program som triggar i gång oss/ kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bodil Malmstens blogg följde jag. Jag vet inte om den är aktiv idag. Fast jag har en av hennes bloggböcker från Finistère. :)

   Kram

   Radera
 2. Bra att ha något att länga efter. Jag gillar ju Bodil M. Tyvärr missat luffarprogrammen men kanske kan se dem på tv3 play. Tack för ditt trevliga svar förresten på mín blogg. Kramiz Cathrin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bodil Malmsten känns (också) som en ärlig själ för mig, hon vågar säga vad hon tycker och det är härligt. :)

   Ja, det går utmärkt att se Plura och Mauros tågluff på TV3play. Där såg jag tre av programmen själv.

   Kramiz

   Radera
 3. Vet du att det var Arkimedes som i princip uppfann tidvattnet
  och räknade ut att bruka det i sina klockor. Det var 250 år före
  vår tideräkning. Springvattnet till stoppur är en Tallbackefixidé
  Cȃlinka

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det hade jag ingen aning om, Kalle. Det där om Arkimedes. Så mycket du kan. :)

   Springvatten till stoppur, ja, jag säger då det.. ;) :)

   Kram

   Radera
 4. Vilken bild och vilken ö. Dit vill jag också åka. Jag skulle till och med kunna tänka mig att bo där en längre tid för att komma in i rätt livsstil. Givetvis hade inspirationen till att skriva en ny roman fått syre. Du behöver testa om dina 20 poäng funkar. Sätt definitivt upp det på din Bucket list. Kram Bosse

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst ser det underbart ut där, Bosse, eller hur? :) Undra på att jag ville dit när jag läste om platsen och var 21 år. Ja, tänk att bo där ett tag, vilken fantasieggande miljö det måste vara. Nackdelen är att det är massor med människor som besöker klostret. Bland annat många pilgrimer. Så där kan bli trångt ibland. Sensommaren/hösten tror jag kan vara en bra tid att åka dit.

   Franskan funkar ok fortfarande för mig, att tala, förstå och att läsa. Inte som när jag precis lärt klart den, fast jag märker att jag snabbt kommer igen om jag bara använder mig av språket.

   De här platserna som jag skriver om finns nu på min Bucket list. Och några till. :)

   Kram

   Radera