måndag 17 mars 2014

Anti-stress: Relationer


Vad jag fått lära mig är att relationsstress är den näst starkaste stressen efter sorg och dödsfall. Det är så viktigt för min hälsa att jag är i goda relationer med människor.

Människor som accepterar mig för den jag är. Som respekterar mina åsikter och mina känslor. Som jag kan lita på. Som är äkta och ärliga. Som är med mig därför att de tycker om mig som den jag är, som inte försöker att förändra mig eller förminska mig som människa. Som jag kan ha berikande samtal med. Och inte minst; relationer där vi kan skratta tillsammans. Med mera. Det är en del av vad en god relation är för just mig. Goda relationer innebär också god kommunikation.

Självklart förutsätter goda relationer att man ömsesidigt hanterar varandra på ett bra sätt. Det är ett samspel som ska kännas gott i magen och lämna en varm känsla efteråt att vilja träffas igen.

Relationer kan vara så olika. Det finns vänskapsrelationer. Kärleksrelationer. Arbetskamratsrelationer. Föräldra/barn-relationer. Och varför inte också bloggrelationer och cyberrymdsrelationer. Det är i de nära relationerna som det är allra viktigast att jag känner att jag har det bra och kan slappna av och vara mig själv.

Det är klokt att ibland fundera över de relationer man lever i och med.

Ibland får jag kanske välja bort en relation eller minska tiden och kraften jag ger i en relation. För att ta hand om mig själv. Om jag väljer bort en relation där jag mår dåligt, får jag kanske både tid och ork till två relationer där jag mår bra i stället. Vilken vinst! Dåliga relationer suger musten ur mig som människa. I värsta fall kan de leda till utmattning, ångest och depression.

Dalai Lama menar att vi människor skulle må bra av att känna närhet till egentligen allt som finns runt omkring oss. Att ha en god relation till naturen och till djur är lika viktigt och avstressande som att vara i goda relationer med människor. Att ta hand om en blomma kan få mig att må lika gott inuti som att vara i en god relation med en människa. Vi kan ha relationer med allt levande som finns runt omkring oss.

Den viktigaste relationen av alla är den som vi oftast inte ens tänker på när vi talar om relationer; relationen till oss själva.

Har du älskat dig själv idag?

Att vårda sina relationer och ibland utvärdera dem, är ett av många sätt att älska sig själv.


#Blogg100 - Dag 18

8 kommentarer:

 1. Fint och sant inlägg. Jag vårdar mina relationer med mina barn, föräldrar, djur och natur. I viss mån vänner, men i mån av min hälsa. Jag vårdar min relation med mig själv lite till och från och allra minst vårdar jag relationer till människor i övrigt. kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Marie-Louise. :) Det är de nära relationerna som man får prioritera. Och den mest nära relation man har är ju den till sig själv.

   Kram

   Radera
 2. Så bra skrivet om alla relationerna i våra liv
  Ja idag är jag bättre på det, en får prata vänligt med sej själv..
  Relationen till alla barn barnbarn barnbarnsbarn är en bland viktigaste ärligaste mest kärleksfyllda som jag har ,
  den vårdas ofta o tacksamt.
  .Ja din artikel får mej att se från annan vinkel på relationer.

  Ha en go dag ,kram från Dalom
  Marianne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, Marianne! :)

   Det tror jag, att relationer till barn, barnbarn och barnbarnsbarn är så som du skriver, ärliga och kärleksfulla. Vilken gåva att ha de relationerna i sitt liv tänker jag!

   Kram

   Radera
 3. Hoppas jag inte stressar dig Anna-Karin? Jag borde nog
  minska på kommentarerna innan du slår upp relationen.
  Har kanske gjort mitt som Kalle i Tallebacken. ((Kram))

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du stressar inte mig, Kalle. :)

   Kram

   Radera
 4. Kloka tankar och kloka ord. Så viktgt att vi väljer oss själva och att vi vågar avstå relationer som inte fungerar. Framförallt att vi väljer de relationer som vi mår bra av.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, Chris! :)

   Kloka tankar fast det är ändå inte alltid så lätt att klara att avstå relationer IRL. Eller att klart kunna se vilka relationer som ger mer än de tar. Fast med träning så blir man allt bättre på att se vilka relationer som man mår bäst av, tycker jag.

   Kram

   Radera