tisdag 25 mars 2014

Våfflor från en tid som flytt

Våfflan på bilden åt jag i somras på mysiga Stalpet i Aneby.

Idag är det våffeldagen. Det räcker att jag hör ordet våffla för att jag ska minnas när mina ungar var nyfödda. Det kom vänner och släktingar och gratulerade oss.

Vi bjöd på våfflor. Den nyblivna pappan stod glad med rosiga kinder i köket. Hällde våffelsmet i järnet. Småsprang glatt in till gästerna med stora högar nygräddade våfflor travade på fat. Och sedan i full fart tillbaka till våffeljärnet igen.

På bordet stod kristallskålen full med vispad grädde och intill den lilla skålen med jordgubbssylt. Från kopparna på bordet steg doften av nybryggt kaffe.

Jag satt med ett mirakel i min famn; en liten bebis, ett litet nytt liv cirka två veckor gammalt räknat från när navelsträngen klippts av mellan henne och mig. Det var blott sekundrar jag släppte blicken från den lilla jag höll i min famn. Jag ville lära känna varje millimeter av henne, varje hårstrå på hennes huvud. Jag drunknade i hennes ögons djup.

Sällan var jag så lycklig som just då. Aldrig förut hade jag upplevt något så stort, så omtumlande, så mäktigt i mitt liv. Jag var mamma.

Hela huset andades frid sedan den lilla kommit dit. Hennes lugna andetag, hennes bebisdoft. Allt var frid. En känsla av helighet som ett skyddande hölje runt omkring henne.

Våffeldoften höll i sig en tid i huset. Vänner kom och vänner gick.

Samma sak upprepade sig när nästa dotter föddes.

Lyckan. Glädjen. Uppvaktningarna. Våffeldoften. Friden.

Sedan dess har våfflor en alldeles särskild betydelse för mig.

Som madeleine-kakan för Proust. #Blogg100 - Dag 26

6 kommentarer:

 1. Vilka fina minnen till våfflorna. Jag minns att min mamma gjorde goda våfflor, själv köper jag färdig smet - det blir inte det samma. Men det är något speciellt om man äter våfflor "ute" på små fina serveringar, Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, Cathrin, det här är troligen några av de vackraste minnena i mitt liv så här långt. :)

   Jag gillar den färdiga våffelmixen. Om man äter de våfflorna direkt när de är gräddade. Fast det finns ju hur många olika goda våffelrecept som helst. Min lilla mamma gjorde också fantastiskt goda våfflor.

   Våfflor utomhus, det är sommar det! :)

   Kram

   Radera
 2. Vilket härligt minne och du förmedlar det så bra så man kan se allt framför sig. Mina föräldrar gjorde underbara våfflor men nu är allt ett minne blott. Förstår att våffeldagen har en extra stor betydelse för dig

  Ha en härlig våffeldag
  kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ett ljuvligt minne för mig och jag kan se alltsammans för mig när helst jag vill, höra de glada rösterna från människorna, minnas hur det kändes att hålla den lilla i min famn. Jag var så lycklig!

   Jag undrar hur många gamla, goda våffelrecept som försvinner när de äldre försvinner? Vi har så bråttom idag och köper hellre mixer än gör en smet själva. Ofta.

   Kram

   Radera
 3. Anna-Karin…Those where the days my friend...
  Människan kan skilja på miljontals olika dofter,
  vi har faktiskt bättre luktsinne än hundar, enligt
  vetenskapen. Jag glömmer aldrig den sköterskan
  som sa: ”Du har blindtarmsinflammation Kalle”
  och det hade jag. Upp på bordet bara.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi människor har nog också olika bra luktsinne, tror jag. Min mamma hade ett fantastiskt luktsinne, hon var en högkänslig människa.

   Stackars dig, inte kul att bli opererad inte. Fast bra att man kan få hjälp när man har blindtarmsinflammation. :)

   Kram

   Radera