fredag 25 april 2014

En helg till trädgården


Denna fredag, lördag, söndag tänker jag ge den kraft jag har till min trädgård. Trädgårdar är så märkliga att den kraft man ger till dem brukar man få igen. Få se det vackra växa där. Sova bättre. Känna sig lugnare. Visste du att kroppen producerar rogivande hormon när man rör med fingrarna vid jord? Därför använder jag sällan trädgårdshandskar. Trädgårdsarbete som bygger på lust läker trasiga själar.

Att man (jag) sedan ibland överanstränger mig och knappt kan vrida ryggen efteråt, det är en annan sak. Det är något som jag jobbar på. Att lära mig ta pauser. Växla mellan de olika momenten i trädgården. Inte jobba statiskt allt för länge.

Idag ska jag räfsa bort gamla löv från i höstas som blåst in och ligger lite här och där. Samla ihop dem på ett ställe i alla fall i stället för utspridda överallt. Räfsa in dem i ett buskage där de inte syns för ögat. Bara gör nytta för jorden och blir mat åt maskarna. Bruna löv från i höstas blir jag inte glad av att titta på. Jag vill ha det nyutspruckna, gröna nu.

En och annan växt behöver klippas ned också. Jag klipper alltid ned växter på våren istället för hösten. Dels för att växterna klarar sig bättre då och dels för att jag tycker att de är vackra på vintern när det är snö eller rimfrost över dem.

Gruset från i vintras framför huset ska sopas bort. Garageuppfarten ska sopas.

Sen ska gräsmattan räfsas. Plattorna på framsidan göras rena från mossa.

Häcken ... nej, nu får det räcka för idag.

Hinner eller orkar jag med hälften av det jag räknat upp är jag nöjd idag.

Fortsättning följer.

Den vackra blå blomman ormöga blommar hos mig nu. Lönnen har precis börjat slå ut sina stora knoppar och jag kan se början till lönnens limegröna blommor som jag älskar. 

Igår hade jag både stenknäcken och rödhaken på besök i min trädgård. Pilfinkarna och kajan var också här och drack vatten. De verkar behöva vatten nu, fåglarna. Det är torrt för både dem och för oss människor.

Jo, förresten. Mina nya mörkläggningsgardiner som jag köpte på Rusta igår fungerade utmärkt. Jag har energi idag och har sovit gott. Underbart!#Blogg100 - Dag 57

4 kommentarer:

 1. Det är mycket jobb med en trädgård. Tänk på att så blåkorn överallt
  annars blir det ingen gräsmatta – att klippa. Ja Anna-Karin. gör nu
  riktigt vackert på din tomt, Google kommer kanske och filmar.
  Nu blir det en haiku av dina gardiner; ((Kram)) Kalle.

  Mörkläggning pågår
  regeringen skuldsätter
  hur skall det sluta?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är så mycket jobb som man vill med en trädgård, säger jag, efter att ha jobbat så mycket med min trädgård, till att efter min utmattning låtit den nästan växa igen. För att sedan långsamt jobba den till en tillräcklig trädgård för mig. Lagom vild och vacker, det är den sortens trädgård jag älskar mest.

   Jag har mest mossmatta hos mig och det är så härligt mjukt att gå på den och inte växer den för mycket heller. ;) :)

   Kram

   Radera
 2. Så vacker bild!
  Lyllo dig som kan arbeta utan handskar ute. Själv måste jag tänka på mina eksemfingrar ... fast ibland måste de bara av :-)
  Allt vi rör vid ger oss kraft. Läste nyss att om man är trött så vila din rygg mot ett träd för att få kraft. Bara att sträcka på sig och höja armarna mot skyn ger oss kraft. Fortsätt nu att skapa i din egen trädgård och trevlig helg/ kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bilden är från ett av mina favorithörn i min trädgård. :) "Grekland" kallar jag den här hörnan. Jag har namn på olika "rum" i min trädgård.

   Igår när jag räfsade hade jag på mig trädgårdshandskar. Fast det hjälpte inte, jag fick en stor blåsa inuti handen i alla fall. Blev nog för varmt, tror jag.

   Så intressant det du skriver om, att allt vi rör vid ger oss kraft. Just att luta sig mot något har jag läst att kroppen uppfattar som ett stöd, oavsett vad det är. Härligt att det då så ofta finns t ex ett träd att luta sig mot, hämta lite kraft.

   Snart är hela gräsmattan räfsad. Skönt när trädgården är vårstädad så att jag kan få bara vara och njuta i det gröna.

   En skön dag önskar jag dig!

   Kram

   Radera