onsdag 30 april 2014

Hjärnvänliga arbetsmiljöer ett måste för vår överlevnad

Den dagen vi alla inser hur stor kostnaden för samhället blir när människor på grund av hög arbetsbelastning och negativ stress under lång tid får psykisk ohälsa och blir sjuka och ibland skadade för alltid, kanske vi äntligen kommer att börja skapa HJÄRNVÄNLIGA arbetsmiljöer och arbetsplatser.

Arbetsplatser och arbetsmiljöer där vi ser till att också hjärnan mår bra. Det räcker inte med höj- och sänkbara bord och stolar som stöttar nacken och är mjuka att sitta på.

Det behövs frihet från kontorslandskap. Möjlighet till lugn och ro och ensamhet också under arbetstid. Tid för pauser och eftertanke. Möjlighet att kunna arbeta långsammare. Rum för vila från intryck. Och massor av skratt och arbetsglädje. Möjlighet att kunna förändra antalet arbetstimmar beroende på hur hela livssituationen ser ut. Att kunna minska timmarna man jobbar när livet krisar på något sätt, t ex skilsmässa, dödsfall, sjukdom, åldrande anhörig.

En hjärnvänlig arbetsplats - kanske ett konkurrensmedel för framtidens arbetsgivare.


Också en väg till innanförskap i stället för utanförskap, tror jag.

Hjärnvänliga arbetsmiljöer är en vinst för hela samhället. För oss alla.

När ska vi inse det?
 #Blogg100 - Dag 62

8 kommentarer:

 1. Jag håller med dig Anna-Karin. Det var ett fint ord du kom på. Hjärnvänlig arbetsplats :) Fint! Jag passar på att länka till dokumentet om mina tankar kring en arbetsplatsutformning.http://www.hspsverige.se/10/post/2014/03/arbetsrelaterade-verktyg.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, Marie-Louise, för länken till dina tankar kring arbetsplatsutformning. Jag tror att jag läst om det hos dig, jag ska kika in en gång till.

   Just nu läser jag inte så mycket i bloggar, jag är ganska trött och så är jag förkyld. Fast jag kommer igen. :)

   Kram

   Radera
 2. Håller med om allt du skriver och man önskar att politikerna tog tag i detta för ohälsa har spridit sig lägre ner i åldrar också. Det är ett stressigt samhälle vi lever i och även dom som inte är högvarvare blir stressade och av det blir man sen långtidssjuk. Hjärnvänlig var verkligen ett bra sammanfattande ord

  Önskar dig en fin Valborgshelg
  kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är sant att den psykiska ohälsan drabbar de unga mycket hårt i vår tid. Det är tuffa tider på många sätt. Stora krav både utifrån och inifrån oss själva.

   Man behöver framförallt få insikter inom sig själv om hur skadligt och dyrt det blir för oss alla på sikt att leva så som vi gör idag, tror jag. Jobba både med sig själv och lära sig stresshantering. Meditation. Och också att arbetsgivare, skolor med flera tänker nytt; hjärnvänligt. Sist men inte minst, att politikerna skapar ett samhälle där varenda invånare kan känna en basal ekonomisk trygghet, oavsett livssituation.

   Hoppas att du har haft det bra under helgdagarna. Jag är lite förkyld och kikar inte in i så många bloggar just nu. Fast jag kommer igen. :)

   Kram

   Radera
 3. Verkligen ett ord att tänka på nu när det ska skaffas så många nya jobb?

  Jobba hjärnvänligt
  Maskroskvinnans tankefrön
  ut över landet.

  Hjärtvänligt tack och kram från Kalle i torra Tallebacken
  Det blir nog inget brasande för då blir brandkåren rasande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hjärtvänliga klimat överallt i samhället är nog lika viktigt som hjärnvänliga, tror jag. :)

   Man får börja med sig själv i sin egen lilla värld, tänker jag. Och hoppas på att allt fler blir medvetna om det här.

   Hoppas att ni får lite regn därnere där du bor om det är så torrt. :)

   Kram

   Radera
 4. "Också en väg till innanförskap i stället för utanförskap"

  Take the Highway - Tillförskap - http://tillförskap.blogspot.se/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för länken till de mycket intressanta tankarna i bloggen!

   Allt gott!

   Radera