söndag 13 april 2014

Inglasat uterum för en lång sommar

Det har så här långt varit en kylig och blåsig helg i Vätterbygden. Fast solen var framme en del igår och fick temperaturen i det inglasade uterummet att nå upp till 20 plusgrader.

Bilden har jag lånat från Glasverandan.se

Det är lyxigt att ha ett inglasat uterum. Vi drömde om det i nästan 25 år innan det blev verklighet. Så mycket mera dagsljus jag får in i mina ögon tack vare uterummet. Från början av mars till slutet av oktober kan vi använda oss av det som ett extra rum.

Uterummet är rena rama medicinen för mig. Mer D-vitamin än inomhus. Ljusterapi. Där kan jag sitta och läsa. Gå runt och pyssla med blommor. Drömma mig bort i det blå. Dricka té. Träffa vänner. Leka med min hund och katt. Se ut i trädgården på fåglarna som flyger omkring eller tar sig en skvätt vatten ur fågelbadet intill den gamla lekstugan. Njuta av underbara solnedgångar.

Ett inglasat uterum är varken inne eller ute. Som ett mellanrum mellan det ena och det andra.

Riktigt varma dagar kan jag öppna upp med hjälp av stora skjutdörrar så att luften kan flöda fritt och svalka ned uterummet.

Det är ingen överdrift att kalla ett inglasat uterum för ett sätt att förlänga sommaren. Precis så känner jag att det är för mig. Som att ta sig till en sommarstuga genom att bara kliva över en tröskel.

Jag tror att jag ska odla körsbärstomater i uterummet i år.

Och kanske hänga upp en plåtskylt med ett vackert budskap på väggen.


Bilden har jag lånat från Glasverandan.se.
#Blogg100 - Dag 45

8 kommentarer:

 1. Ja det vore trevligt med ett inglasat uterum. Men det är dyrt att göra. Och bor man i bostadsrätt måste man ha styrelsens godkännande för att anordna ett. Och bor man i en kommun där all inglasning är belagd med bygglovsansökning så… det blir inget inglasat uterum tyvärr. Jag får nöja mig med att grannens balkong ovanpå någorlunda skyddar del av min uteplats (som är i markplan).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så här långt är det inglasade uterummet värt varenda krona som det kostade för oss.

   Om jag så småningom kommer att bo i lägenhet önskar jag att jag ska kunna ha en inglasad balkong eller en uteplats i marknivå (allra helst det sista för mig).

   Jag har bott i lägenhet med vanlig balkong några år i mitt liv. Där hade jag det så mysigt med massor av blommor. Ett riktigt litet paradis! :)

   Allt gott!

   Radera
 2. Så fint du pratar om ditt uterum. Kan se hur du går där och myser eller för den delen sitter och myser. Jag har en inglasad balkong som jag njuter av. Det är inte alls som ett uterum men det får vara lagom för mig. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inglasad balkong är härligt det också, tycker jag. Här i Jönköping finns det många lägenheter nu där man glasat in balkongerna. Det är bra att ha något skydd för väder och vind i den delen av världen som vi bor i. :)

   Kram

   Radera
 3. ”Och tron försätter berg”, på den andra skylten;) Tänk så bra du har det
  i ditt lilla paradis, tänker jag. Men D-vitaminer bildas väl inte bakom
  fönsterglas, UV-strålningen stängs ute, har jag för mig.
  Tomaterna kommer säkert att trivas i kapp med dig Anna-Karin.

  Har du tänkt på att solen egentligen är vår enda verkliga kraftkälla
  för riktig tillväxt? God och lång fin sommar, ((Kram)) Kalle

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske är det så som du skriver om D-vitaminer, Kalle, jag har ingen aning. Jag bara tror. ;) :)

   Hur som helst, så är det inglasade uterummet rena ljusterapin. Om det är en mulen eller halvklar dag och jag känner mig trött, känner jag snabbt hur jag piggnar till genom att vara mer i uterummet och pyssla än inomhus i huset. Gladare blir jag också därute. :) Allra bäst är det förstås att vara utomhus helt och hållet för ljusets skull.

   Kram

   Radera
 4. Vad fint du beskriver ditt inglasade paradis som jag förstår att du trivs i. Har man väntat på nåt gott så njuter man desto mer. Vi hade en utomhusveranda på vårt hus men det var bara en glasdörr och två fönster, resten virke. Fin skylt längst upp.

  Det är ju rena rama ljusterapin.

  Ha en skön kväll
  kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, Malin, så glad jag blir att du läser här. :)

   Ja, ljusterapi är det verkligen att ha ett inglasat uterum. I väntan på sommaren.

   Kram

   Radera