söndag 6 april 2014

Om blått


Häromdagen läste jag hos bloggaren Bosse Lidén att han varit ute och letat efter blått. En så härlig idé den här tiden på året! Blå pärlhyacinter, blå himmel, den blå Vättern, blå scilla, blåsippor, en tömd burk Pripps Blå i diket, ja, massor med blått går det att hitta där ute i naturen nu.

Blått sägs vara den mest populära färgen hos oss människor. Jag är precis som de flesta andra; jag älskar blått i alla dess nyanser. Jag bor i ett blått hus. Med markiser som är, ja, gissa? Blåvit-randiga så klart. Vi hade under femton år en blå bil. Periodvis har jag haft så många blå saker i mitt hus att när människor kommit in här har de sagt: "Här syns det verkligen att det bor människor som gillar blått".

Idag har jag lite mindre blått hemma hos mig. Bilen är vit sedan ett år tillbaka. Fast blåa detaljer finns lite överallt i mitt hus fortfarande. I min garderob har jag många blå kläder. Och så har jag blå ögon.

Och du har väl sett bakgrundsfärgen här i min blogg? Och färgerna i headern?

Igår planterade vi stora krukor fyllda med blå penséer. Där kan jag vila mina ögon när världen runt om mig snurrar alltför snabbt.

Blått är en härlig färg för mig. Alla nyanser av blått är vackra tillsammans. För mig är den blå färgen himmel, hav och hoppfullhet. Blåa toner ger mig lugn i själen.

Däremot gillar jag inte den blå politiken. Fast det är en helt annan historia som jag inte tänker skriva om idag.

Vilken är din favoritfärg?

Har du sett något blått idag?#Blogg100 - Dag 38

20 kommentarer:

 1. Men bakgrundsfärgen här i din blogg är väl grå? Vad jag kan se…
  PS. Jag älskar också blått.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Färger kan säkert se olika ut i olika datorer, gissar jag. Jag har i alla fall valt den här bakgrundsfärgen i min blogg som ljust blå med lite grått i sig. :)

   Blått är härligt! Just nu ser jag en blå himmel därute. :)

   Allt gott!

   Radera
 2. Jag tycker också om blått, det gör jag verkligen. Många blå plagg finns i garderoben, blandat med beige och brunt. Riktigt vuxet och nedtonat. Men i hemlighet, i de mörka gömmorna av min själ där den inre femåringen bor, så ÄLSKAR jag rött. Färgen suger in mig, den borrar sig djupt i min själ, och ser jag ett par vackra röda skor kan jag inte låta bli att köpa dem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Blått och beige är så snyggt tillsammans, det ser man mycket av nu i klädaffärerna i vår. :) Det påminner om sand och hav, tänker jag.

   Jag har också tyckt mycket om den röda färgen förut i mitt liv. Har haft röda glasögon och röda kläder. Idag har jag utvecklat en sådan känslighet att den röda färgen ofta ger mig en panikattack. ;) :) Blått är lugnande för mig.

   I naturen är den röda färgen hos flugsvampen en varningssignal. Fascinerande!

   Allt gott!

   Radera
 3. Jag gillar blått såklart! Havet är ju blått ... tusen miljoner olika nyanser av blått.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, havsblått! Så underbart härligt blått i alla olika nyanser! :)

   Vättern kan vara turkosgrön ibland på sommaren. Och blåsvart på vintern.

   Kram

   Radera
 4. Åh vad roligt, Jag är en blå-älskare precis som du. Jag tänker själv bland, hur kan en människa med det rödaste hjärta som är så klart till vänster som jag vara så förtjust i den färgen. Men äsch, moderaterna äger inte blått, de har bara ockuperat färgen. Jag tar den tillbaka!
  Älskar blått i alla nyanser.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Härligt med alla blå-älskare som hittade hit till mitt inlägg. Välkommen i skaran, Eva! :)

   Inte äger moderaterna den blå färgen, helt rätt. :) Den äger vi alla, vi blå-älskare. :)

   Allt gott (eller Allt blått, kanske?) ;) :)

   Radera
 5. Tack för länken. :) Visst är blått underbart i all dess former och tillstånd. Bara färgskiftningarna i havet kan göra mig lyrisk. Då pratar jag om när havet är som bäst. Inte grått eller svart. Jag ser en blå delfin, Delfi som ler mot mig från fönstret. Delfi sitter vid fontänen. Jag dricker te från en blå mugg och tänker blå tankar. Ingen av dem handlar om politik. :) Kram BlåBosse

  SvaraRadera
  Svar
  1. Härligt att läsa om dina olika blå saker, BlåBosse! :)

   Jag letade blott efter blått idag när jag var ute och lufsade. ;) :)

   Åh så himla skönt med blå tankar utan någon som helst politik! Så vill jag också tänka för det mesta.

   Kram

   Radera
 6. Jag gillar också blått, det är flott. Men mest är jag nog röd, fast jag ändrat mig lite med åren, så jag är lite rosa också. Jag älskar färger överlag. Färger betyder mycket för kropp och hälsa. Kram, Gerd♥

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilken tur att det finns så många färger så att alla kan hitta sin favorit, Gerd. :)

   Helt klart påverkas man av färger som människa. Både i kropp och själ. Kanske är det därför som vi ser dem, färgerna?

   Kram

   Radera
 7. Blått och turkos är nog mina favoritfärger men mest när det gäller kläder. Det är nog himlen som är blå idag eller snarare blågrå, från min balkong ser jag mest blå himmel. Himmel och hav - blått blått. kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Turkos ska vara den enda blå nyans som är varm. Jag gillar också turkos mycket. Påminner mig om Vättern på sommaren.

   Blott blått här i min blogg idag. :)

   Kram

   Radera
 8. Vad jag blev glad av detta inlägg som osade av blått ;) Alltid har man nån färg i blått både på kläder och annat och som du säger så finns det så många snygga nyanser av blått. Turkos gillar jag också skarpt. Jättehärlig bild längst upp. När jag nu tittar mig runt i vårt vardagsrum där jag sitter så ser jag ett blått glasäpple som vi köpt på ett glasbruk för många år sedan, Jag ser blåa vinglas och upptäcker rätt mycket som går i blått ;)

  Kul inlägg

  Ha en skön kväll
  kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, Malin, idag är det blott blått här i mitt inlägg. ;) :)

   Härligt att du blev glad av att läsa det jag skrivit. Bilden till det här inlägget är från mitt inglasade uterum. Jag älskar pärlhyacinter.

   Blått glas gillar jag också mycket. När jag var yngre samlade jag på blått glas. Blåa vaser med mera. Jag har kvar det mesta av det fortfarande.

   Kram

   Radera
 9. Blått en dag ett ögonblick i sänder, om Kalle får fuska lite.

  Blått är vinterns färg
  även snöskuggan är blå
  gnistrande vackert.

  Det börjar grönska så smått nu i Tallebacken. ((Kram))

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ha, ha, Kalle, jag fick faktiskt just de där orden "Blått en dag ..." i mitt huvud när jag höll på att skriva det här inlägget. ;)

   Så vackert du har diktat här om blått. :) Jag gillar mycket ordet snöskuggan.

   Ja, nu grönskar det därute. Det har regnat lite hos mig idag. Häckarna och vinbärsbuskarna är på väg att slå ut hos mig. :)

   Kram

   Radera
 10. Agneta utanför Piteå, vill mest ha blått på och omkring mig. Idag var vi bjudna på ett Piteåpaltkalas, värdinnan var i cerise och alla 8 gäster var klädda i blått!! Detta kommenterade den äldste mannen(91 år) och tyckte det var trevligt. Å tjusigt var det runt bordet.....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så helt underbart du skriver om Piteåpaltkalaset, Agneta! :) Jag kan se det framför mig när jag läser. Så härligt med alla gäster i blått och värdinnan i cerise.

   Kram

   Radera