onsdag 2 april 2014

Pensée-tider


Det var inte lätt att välja bland alla olika färger och storlekar på penséer hos Blomsterlandet när jag var där. Gula, vinröda, mörkt violblå, vita, ljusblå, orange och ljuslila. Till sist bestämde jag mig för ljusblå stora penséer till de grå stora krukorna här hemma.

Fast jag kunde inte låta bli att också köpa ljuslila och vita små penséer att sätta på två olika bord. Ett i uterummet och ett utomhus.

"Det botaniska namnet är Viola wittrockiana men kallas allmänt för pensé. Ordet pensé är ett franskt ord som betyder "att tänka". Även om ordet pensé är franskt finner man ordet också i svenska ordböcker. Ordet pensé i sin tur kommer från det latinska ordet pensare. På spanska heter blomman pensamiento som också betyder tanke.

En del tycker även att blomman ser ut som ett människoansikte och när blomman slokar i augusti ser den ut som en människa sittandes i djupa tankar." (Monterssoriskolan Pärlan)

Penséer ska klara ned till fem minusgrader utan att frysa ihjäl. De är säkra kort att köpa den här årstiden. Vackra och tacksamma. När de blommat över så småningom brukar jag klippa ned dem och flytta dem till en skuggig plats i trädgården. Ofta blommar de om en gång till under sommaren då.

Förra året hade penséerna i krukan i trädgården till och med övervintrat. Inte för att jag fattar hur de kunde göra det där de stod helt öppet. Fast ibland händer mirakel runt omkring oss där vi minst väntar oss det.

Undrar vilka mirakel jag ska få uppleva idag?#Blogg100 - Dag 34

12 kommentarer:

 1. Tack för förklaringen på penséer! Jag är också väldigt intresserad av vad ord betyder, det kanske du förstod i inlägget om Bryssel. Så nu vet jag mer om penséer, tack!
  Ha en härlig dag! Gerd♥

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är alltid spännande att se hur det kommer sig att ett ord heter just det heter. Historien bakom ordet.

   En härlig helg önskar jag dig!

   Allt gott!

   Radera
 2. Jag köpte gula penséer, små, igår. För att de brukar dofta så gott framåt kvällen när solen legat på dem. Hann inte plantera om dem utan ställde dem bara på uteplatsen. De fick en hård start med åtskilliga minusgrader i natt och ser just nu lite ledsna ut. Det är fortfarande minus ute.Förhoppningsvis gick det bra ändå. De ska få kruka och jord idag. Det är tacksamt med penséer. De frösår sig själva och sprider sig ibland. Vi har ett par i gräsmattan som vandrat dit från grannens. De blommade redan för en månad sedan. Man ska också kunna klippa ner dem när/om de blir rangliga så börjar de om.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har aldrig känt att gula penséer luktar, det ska jag kolla, ska nosa extra på små gula nästa gång i affären. :)

   Penséer brukar resa sig igen bara de får lite värme och har vatten i jorden.

   Tacksamma är de verkligen. Ger så mycket glädje när man tycker om blommor.

   Allt gott!

   Radera

 3. Penséer är ett "måste" för mig varje vår. Åhh, jag fick lust att åka och köpa NU!
  Jag brukar klippa ner dom när dom börjat bli hängiga, men har inte tänkt på att ställa krukorna i skuggan! Bra att lära sig något nytt!
  Intressant att få det latinska namnet också!
  #blogg100 är så roligt att delta i! Jag får inspiration, kunskap och glädje. Dina inlägg ser jag alltid fram mot att läsa.
  Ha en fin dag Anna-Karin!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag såg vilka söta penséer du också fått tag i när jag kikade in i din blogg. :)

   Nu i helgen ska mina penséer hamna i krukor. :)

   Ja, #Blogg100 är ett härligt lyft för mig också som bloggare. Ger mig mycket både när det handlar om inspiration och nya tankar och känslor.

   Tack för att du gillar det jag skriver här i min blogg! :)

   Kram och en skön helg önskar jag dig!

   Radera
 4. Då kan man säga att du ofta sitter både bland och i penséer.
  Hej.;) Kalle

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ha, ha, Kalle, ja det har du helt rätt i! :)

   Kram

   Radera
 5. Den ljuslila var jättevacker. Nu fick jag lära mig mycket om dessa fina blommor. Kanske nåt för min balkong också i sommar.

  Härligt att man får lite mirakel ibland

  kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Penséer passar utmärkt på en balkong också. :)

   Mirakel finns runt omkring oss varje dag. Ibland får man syn på ett och då känns det alldeles speciellt inuti mig. :)

   Kram

   Radera
 6. Du ligger före mig i blommor - men jag är bara glad för alla blommor som jag får se, så fortsätt blomma.
  Mvh
  LW

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej LW, så glad jag blev att du kikar in här! :)

   Härligt att du är glad för blommor. Att man kan se dem är värt att tänka på ibland, ingen självklarhet ju.

   Ja, LW, jag fortsätter blomma. Som den maskros jag är. Ibland slokar jag lite när där är för lite vatten eller näring. Fast snart reser jag mig igen och slår ut för fullt. ;) :)

   Kram

   Radera