söndag 15 juni 2014

Trädgårdsvandring med mig själv


Några gånger varje dag går jag trädgårdsvandring med mig själv i min trädgård. Det händer saker hela tiden. Växer så det knakar. Allt ljus under dygnet ger en fantastisk växtkraft åt det levande.

Här är min citrontimjan, så enkel liten lila blomma. Så friskt grön planta. Vilken doft. Stryker med handen över den när jag går förbi krukan.

Paradisbusken med sin mandeldoft. När du blommar vet jag att det är nära midsommar.

I många år drömde jag om att ha en paradisbuske i trädgården. Planterade en som drogs upp när vi la om dräneringen. Planterade en ny.

Jag drömmer om när du vuxit dig tre meter hög och skapar en rosablommande port in mot bakre trädgården.

Kan man älska en paradisbuske? Ja! Jag kan det.
Rosa nejlikan doftar ljuvligt. Doften väcker minnen från när jag var barn och sprang barfota i gräset och sommaren var lång som en evighets evighet.

En gång i tiden hade jag en sju meter lång rabatt kantad av rosa nejlikor i det här läget i min trädgård. Nu har jag en planta i en kruka. Ibland är det lilla enkla lika underbart som den stora mängden.
Minns ni den lilla buskrosen som överlevde vintern i en lövhög där jag slängde den i höstas? Den där rosen som jag fick se friskt grön och levande i våras i lövhögen. Den som jag direkt döpte till "The Survivor". 
Idag har "The Survivor" vuxit ur den första krukan jag planterade den i. Den fick en ny kruka idag och är alldeles full av vackra knoppar på väg att slå ut. Trivs som fisken i vattnet i uterummet. Och jag vattnar och vattnar. Det här är en sommar när jag går runt med vattenkannan varje dag både inomhus och utomhus.
Mitt älskade daggkåpeland. En försommar kom min mamma med en liten, liten planta som hon köpt på Västra Torget i Jönköping till mig. En liten daggkåpeplanta. Nu har jag daggkåperabatter på flera ställen i trädgården. Alla från den lilla plantan som mamma gav mig.

Visste du att de där dropparna som man kan se i bladen alldeles särskilt tidigt på morgnarna och som gett namn till växten, kommer från växten själv. Vackert så att jag tappar andan. Namnet på växen är också så vackert, daggkåpa.
Här är utsikten från det jag kallar mitt "Lilla Grekland". En av mina favoritplatser i trädgården. Här gömmer jag mig för världen. Tittar på molnen som svävar förbi däruppe. Lyssnar till suset från skogslönnen. Studerar spindeln som klättrar nedför spindelväven för att äta upp sitt byte för att sedan klättra upp igen.
Min lilla violsamling. Tre olika violer som jag planerar att plantera ut i trädgården. Fast jag har inte bestämt mig för var någonstans än. Från vänster; en doftviol som luktar precis som violgodis. En viol som jag köpt på Gunillaberg av självaste trädgårdskonstnären Tage Andersen. Och närmast kameran den vackra lilavita violen som jag inte vet namnet på. Kanske vet du?#bloggswe

8 kommentarer:

 1. Det var en härlig vandring som du tog mig med på, Jag hade en gång en trådgård
  så jag känner igen mig när du beskriver dina växter.
  Nu har jag en balkong och det blir de vanliga pelargonerna och lobelia.
  En busktomat har jag i år och i kryddlådan finns timjan, rosmarin och basilika.
  Ha en fortsatt fin sommar.
  Kram Viola

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, Polargrevinnan, så kul att du följde med på min trädgårdsvandring här genom min blogg. :)

   Jag har haft balkong förut i mitt liv. Där hade jag fullt med växer. en fin oas var den.

   Det låter som att du också har en skön oas på din balkong.

   Härlig sommar önskar jag dig!

   Kram

   Radera
 2. Trivsel för Linné
  bland alla dina blommor
  trädgårdsmästare.

  Strålande sa Kalle von Tallebacken

  SvaraRadera
  Svar
  1. Blommor och växter har alltid varit viktigt i mitt liv. :)

   Kram

   Radera
 3. Jag har aldrig varit intresserad av trädgård och växter som kräver omsorg. Min sambo är mycket bättre på sånt, både inne och ute. Jag börjar dock tycka det är rätt mysigt och trevligt, är förvånad över mig själv :-)
  Beundrar alla som har tålamod och ork till att rensa ogräs och hålla efter sin odlingar och växter!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är olika hur intresserad man är av trädgård och växter.

   Jag har alltid varit intresserad av det. Redan när jag var tre år drog jag upp plantor som min mamma och pappa planterat runt en liten damm och satte ned dem i blomlådan till min lekstuga i stället. ;) :)

   Jag är lat när det gäller att rensa ogräs idag. Har anpassat min trädgård till att vara en vild och lättskött trädgård som ofta överraskar mig på olika sätt. I det vilda kan det mest fantastiska dyka upp, har jag märkt. :)

   Allt gott!

   Radera
 4. Vilken fantastisk trädgård du verkar ha och jag gillar dina blommor och så härligt att kunna vandra runt. Jag har själv inga gröna fingrar men njuter ändå av växter och när vi hade hus så planterade jag det mesta i krukor

  Härliga minnen du berättar till dina växter man kan riktigt leva sig in och känna dofter och vindens smekning

  Gunillaberg har vi tänkt åka till flera år nu men det har inte blivit av. Många av dom blommor du har och nämner har jag aldrig hört talas om så det är lärorikt

  Ha en skön kväll
  kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, Malin, jo, jag tycker att jag har en härligt lummig och vild lagom stor trädgård med flera olika sittplatser och "rum" i. Den är så lättskött som möjligt eftersom jag inte längre klarar att gräva och rensa som jag gjorde förut. Du vet ju hur det är med en nacke som krånglar.

   Gunillaberg har klart sitt sommarprogram nu, läste jag i tidningen häromdagen. Hoppas att du kommer dit, det var absolut sevärt. Jag har tänkt åka dit en gång till i sommar, så att jag också kan se hur det ser ut i och omkring boningshuset.

   Kram

   Radera