onsdag 27 augusti 2014

P1 Tendens om ekonomiska vinnare och förlorare

P1 Tendens handlade idag om den förändring som skett i vårt samhälle de senaste 30-40 åren. Om hur synen på vinnare och förlorare förändrats till att den som är en "förlorare" får skylla sig själv.

I programmet intervjuar man dels en man som gett ut en bok med råd om hur man blir miljonär. Han menar att alla människor "som lägger manken till" kan bli ekonomiskt rika. Det handlar om att spara, att köpa sig ett eget boende, att satsa på aktier, anser han.

Sedan intervjuar journalisten i P1 Tendens en sjukskriven kvinna med små ekonomiska möjligheter. Kvinnan är född med ett genetiskt funktionshinder. Har två högskoleutbildningar, dels till civilingenjör och dels till förskolelärare. Fast när hon hamnar i arbete klarar hon inte den press som finns där. Hon blir sjuk och sjukskriven med allt vad det innebär.

Med inställningen att man får skylla sig själv för hur man har det, om man är sjuk eller utan arbete eller fattig, så behöver man inte heller bry sig om hur andra har det, är en av tankarna i programmet. Det är enligt mig en feg väg att gå för oss människor. Att inte våga se det mörker som finns för många av invånarna i Sverige. Att låta bli att göra något åt det. Att påstå att allt är individens "fel".

När vi i själva verket kan välja att se oss själva som många individer i ett gemensamt samhälle där vi alla blir vinnare på att ta hand om och lyfta varandra.

Att vi alla blir vinnare när vi tillåter varandra att prestera efter vars och ens förmåga och inte låter pengarna styra människan. Utan i stället hjärtat.

Ett hörvärt program som ger många tankar.


Lästips:

"LO: Svenskar riktar kritik mot sjukregler" (Expressen)
"Sjukförsäkringen, ett allt tydligare irritationsmoment" (Martin Mobergs betraktelser)


#bloggswe#val2014#socialpolitik#svpol

4 kommentarer:

 1. Det är mycket omoget och obildat i dessa cyniska besserwissers
  skrytsamhet utan någon empati och insikt. Malliga småegon.

  Vet inte varför jag fick den här idén: Tjohej ;) Kalle
  Turen och slumpen
  skulle spela boll.
  men domaren var mutad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, Kalle, för att du läste och kommenterade. :)

   Kram och ha en skön helg!

   Radera
 2. Känner igen mig. När jag blev stressad av jobbet så menade företagshälsan att det var mitt eget fel. När jag blev sjuk ansåg sjukvården att det var mitt eget fel osv osv. Många verkar ha stängt sina hjärtan, det är bara prestera som gäller. kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Här har du en till som känner igen sig. ;) :)

   Vi är många nu, Cathrin, som har gjort den här "resan". Ju fler som tvingas göra den, desto närmre slutet på den tror jag att vi är.

   Kram

   Radera