fredag 22 augusti 2014

Partiledarutfrågningen - Fredrik Reinfeldt om sina vänner

Fredrik Reinfeldt har aldrig haft någon vän som varit långtidsarbetslös enligt honom själv i gårdagens partiledarutfrågning.

Kanske inte konstigt då om han har svårt att förstå den långtidsarbetslöses levnadsvillkor idag? Med försämringarna som alliansen beslutat om.

Jag undrar; har Fredrik Reinfeldt haft någon vän som varit utförsäkrad?
 

Annars kan han få bli vän med mig så ska jag berätta för honom hur det är. Jag sträcker ut min hand.

Jag ställde frågan om han har någon vän som har blivit utförsäkrad till honom inne hos SVT igår kväll efter debatten. Fast tyvärr var det en av frågorna som inte SVT hade plats för. Frågorna strömmade in till dem efter utfrågningen.

Efter att ha sett och lyssnat till debatten kan jag konstatera att vi lever i skilda världar till stor del, Reinfeldt och jag.


Om du mot förmodan läser min blogg, Fredrik Reinfeldt, så är du välkommen att bli min vän. 

Så kan vi försöka att förstå varandras tankar, du och jag.

Så här "dagen efter" utfrågningen, funderar jag kring varför Reinfeldt inte har någon vän som varit långtidsarbetslös. Det skulle jag vilja veta mera om. 

Vill han inte vara med människor som blir utan jobb? Är alla hans vänner företagare? Eller lever han i en skyddad värld där man fixar jobb åt varandra och varandras barn? Eller beror det på att han bor i Täby och inte på Råslätt i Jönköping? Eller var drar han gränsen för vem som är hans vän?

Det är många frågor som jag skulle vilja ställa till Fredrik Reinfeldt, känner jag. För att försöka förstå varför vi tänker så olika i många frågor.

Jag tänkte också igår kväll att där är en viktig skillnad i våra synsätt, mitt och Reinfeldts. Han uttrycker tydligt hela tiden att det är de som jobbar som ska ha det bra. De som jobbar och företagarna. Medan jag anser att såväl företagare som anställda, friska som sjuka, gamla som unga, människor i arbete och människor som är arbetssökande allesammans har rätten att ha det bra i ett samhälle. 

Vi behöver inte piskas och pressas till att vilja arbeta. En frisk människa vill i sig själv arbeta. Hon vill finnas med i ett sammanhang och känna att hon gör något meningsfullt. Hon vill ha en inkomst och känna sig självförsörjande. Faktum är att också en sjuk människa önskar att ha det så. Även om ohälsan kan göra den drömmen omöjlig. För alltid eller en period i en människas liv. Där är en väsentlig skillnad mellan min och Reinfeldts åsikter och också vår människosyn känner jag det som.

I övrigt tycker jag att det var trist att man från SVT:s sida inte lyfte frågan om utförsäkringarna. Rent ut sagt dåligt av redaktionen, anser jag. 

Publikens applåder stal minutrar från utfrågarna. Jag tycker inte att det skulle vara tillåtet att applådera under själva utfrågningen. Efteråt, ja. Fast inte under tiden. Det stör inte bara utfrågningen utan också tankegångarna hos lyssnarna. 


"Fred kan inte lösas med makt. Den kan bara uppnås med förståelse". (Albert Einstein)


Lästips: "Ikväll har du chansen, Reinfeldt" (Martin Mobergs betraktelser)

"Reinfeldt känner ingen arbetslös" (Aftonbladet) 

"Vi har fått nog av hur sjuka behandlas" (Dagens Arena, Carina Wellton, Solrosuppropet)

"16.000 utförsäkrade spårlöst försvunna" (Dagens Arena)

"Tala mer politik, tala mer framtid, Löfvén" (Martin Mobergs betraktelser)#bloggswe

#svpol#val14#socialpolitik

6 kommentarer:

 1. Jag tittade lite på den utfrågningen också men var tvungen att zappa ibland för jag blev så upprörd. Han lever verkligen i en annan värld och inte bryr han sig om dom vanliga människorna utan vi är bara slavar som skall arbeta för en liten penning och räknas inte. Det var mycket skuldbeläggning också för han upprepade detta med att det är är så många mer som "vill" arbeta nu, precis som om många inte har velat arbeta, vilket skitsnack. A-kassan skulle tydligen bara gälla mellan två jobb och ta högst 4 månader enligt honom, han vet precis vad han håller på med. Det är vår A-kassa som vi betalt in till i många år och den skall gälla så länge vi inte har nåt arbete men enligt honom skall man då gå över till förnedringsfaser på en så låg nivå att man inte kan bo kvar i sitt hem och med andra konsekvenser också. Det är verkligen en hetsjakt på sjuka och arbetslösa och jag känner så många som skulle ge allt för ett arbete och har sökt hur mycket som helst. Reinfeldt vill att den som tar minst betalt skall få jobbet, den tendensen breder ut sig och alla åtgärder är ett straff. Dom själva har roffat åt sig våra pengar, nu blev jag upprörd ;))

  Jag håller med om allt du skriver och du får fram det så bra i ljuset

  Tack för ytterligare ett upplysande och bra inlägg

  Ha det bra
  kram
  Malin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för att du delar med dig av dina tankar här i min blogg, Malin. Jo, där var en hel del skuldbeläggning mot vissa grupper från Reinfeldt, bra att du tar upp det.

   Han (läs Nya Moderaterna) och jag har olika människosyn. Jag tror att människan i sig själv vill arbeta och vara självförsörjande. Det är inget som man behöver piska oss människor till. Och definitivt inte piska sjuka människor till. Till skillnad från vad Nya Moderaterna tror. Vi som är utmattade har ju jobbat sönder oss. Inte ens Fredrik Reinfeldt har lyckats med att jobba så hårt att han blivit utmattad. Än. ;)

   Nog vill Nya Moderaterna skapa överklass och underklass. Tyvärr har de också lyckats att göra det till stora delar under sin tid vid makten. Dags för förändring tycker jag.

   Jag blir inte längre upprörd när jag lyssnar på partiledarna. Det känns riktigt bra. De kan inte suga energi ur mig längre. Jag vet vad jag tror på, medmänsklighet, solidaritet, jämlikhet och ett bra samhälle för alla. Jag vet att jag inte kan förändra någon annan. Jag känner tillit och hopp, trots allt. Jag tror att de allra flesta människor vill gott. Fast ibland förstår vi inte varandras olika perspektiv. Jag vill med det jag skriver öka förståelsen för sjuka och utmattades perspektiv.

   Kram och allt gott!

   Radera
 2. Det Fredrik anser är så långt från mitt liv. Tappert att ens orka titta.
  Håller verkligen med dig och undrar som du vilken glassig mjukfodrad värld han lever i

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, Ewa, för att du läste det jag skrivit och skrev till mig här. Ja, vilken värld lever Fredrik Reinfeldt i? Det skulle jag gärna vilja veta mer om.

   Jag tänker att det är en statsministers ansvar och skyldighet att försöka leva sig in i hur olika människor har det i det samhälle han så kraftfullt är med och skapar. Att lyssna till dem och ta det han hör på allvar.

   Allt gott!

   Radera
 3. Samhällslivet verkar till stor del tänkt att fungera som ett
  utslagningsmaskineri enligt socialdarvinismen, som bland
  vilda djur. Syn bland backarna igår, om en vänlös individ:

  Fårflock på bete
  alla går åt samma håll
  Alla utom en

  Går vi mot ett enklass välståndsamhälle eller vad händer.
  Kram från vännen Kalle. Här kom en haiku till …

  Långtidssjukskriven
  utförsäkras i morgon
  Tack Alliansen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Djungellagen har tagit över alltför mycket i Sverige, tyvärr.

   Tack, Kalle, för dina tankar.

   Kram och allt gott!

   Radera