söndag 31 augusti 2014

Stefan Löfvén i partiledarutfrågningen

Stefan Löfvén gav ett tryggt och säkert intryck under sin debut i en partiledarutfrågning. Han svarade engagerat och energiskt på de många skiftande frågorna han fick. Så vitt jag kunde se inga tecken på att han kände sig stressad en enda gång under utfrågningen.

Fast vad exakt vill socialdemokraterna? Skapa jobb och stärka skolan. Där var Löfvén mycket tydlig. Han uttryckte också flera gånger att han vill förändring. Skapa ett Sverige som är bäst när det gäller sysselsättning. I första hand nå målet en arbetslöshet på 4-5 % jämfört med dagens cirka 8 %. Se till att unga människor får jobb i stället för att fastna i arbetslöshet.

Välfärden och trygghetssystemen fick inte stort utrymme i kvällens utfrågning. Tyvärr, säger jag, som anser att välfärden är en lika viktig fråga som jobben och som förtjänar samma prioritet.

Precis som att det alltid kommer att finnas en klick människor som är på väg mellan olika jobb, kommer det att finnas människor som är på väg mellan ohälsa och hälsa. Eller som aldrig kommer att kunna arbeta överhuvudtaget på grund av sjukdom. Vem nämner dem bland politikerna idag?

Jag känner mig besviken på att politiker och utfrågare så sällan lyfter frågan om alla de människor som utförsäkrats under de åtta åren med alliansen. Det är en viktig fråga. Inte bara för det som varit och det som är. Utan kanske allra mest för våra barn och vår framtids skull.

Hur som helst, den bild Stefan Löfvén gav av det politiska landskapet, fick mig att känna att hans erfarenhet som förhandlare kommer att behövas och vara en stark tillgång efter valet 2014. För många förhandlingar kan det bli.

Det var skönt att slippa en massa applåder under utfrågningen av Löfvén. Hellre lyssnar jag på intressanta frågor och svar än på störande applåder som under utfrågningen av Fredrik Reinfeldt.
Lästips: Löfvén redo köra över MP (Aftonbladet)

"Vad händer när Alliansen dör?" (Aftonbladet)

"Strålande start på september" (Solrosuppropet)


10 kommentarer:

 1. Stefan Löfven svarade ju inte på en enda fråga. Jag har aldrig sett en partiledare ducka på så många frågor någonsin.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj, oj, anonym.. lyssnade du och jag på samma program, undrar jag? ;) Jag hörde många tydliga svar från Löfvén. Så olika man kan uppfatta saker och ting.

   Allt gott!

   Radera
 2. Synd att jag inte såg detta program!
  Stefan Lövén är en bra och trygg person och står bakom ett parti som bryr sig mest om oss vanliga. Läste att det var för många personer i medelåldern i riksdagen. Det ska vara bland ur alla grupper så att våra röster kan komma fram. Också en viktig sak att fixa till eller hur? Ha en bra dag/ kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. En blandning från alla åldrar och kön tror jag är bra i både riksdag och på jobbet och i andra sammanhang där människor är tillsammans. Vi berikar varandra med våra olika perspektiv.

   Kram

   Radera
 3. Ps För lite av unga och gamla i riksdagen ... behövs så att alla personers åsikter kan komma fram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det håller jag med dig om, Spanaren, viktig tanke.

   Kram

   Radera
 4. Jag håller med dig.

  Ha en fin dag
  kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för kommentaren, Malin. :)

   Kram

   Radera
 5. Jag blev överraskad av hans lugna och säkra framtoning, dock lite luddíghet på vissa punkter men det uppvisar alla partier. Det här med sjuka och utförsäkrade verkar inte vara någon stark valfråga i år, nu är det arbete som gäller. Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Löfvén gav ett lugnt och tryggt intryck under den här utfrågningen för mig. Det är ett spännande val i år. När det är över ska jag leva à la Monet; d v s fokusera på ljuset och glädjen i livet och dela med mig av den här i bloggen. :)

   Ja, tyvärr har man inte hört så mycket om de sjuka och utförsäkrade i valdebatten. Fast det börjar lyftas i media nu. Bättre sent än aldrig. Och ibland kan sent vara den bästa tidpunkten. ;) :)

   Kram

   Radera