lördag 6 september 2014

Idag skriver jag i Aftonbladet om utförsäkringarna

Idag: Debattartikel av mig i Aftonbladet: "I ett friskt land ska man kunna bli sjuk". Det är min personliga berättelse och mina tankar om utförsäkringarna av sjuka människor

Här har du som vill chansen att kommentera i Aftonbladet efter debattartikeln. Att dela med dig av dina egna erfarenheter och tankar. Allt för att lyfta den viktiga frågan innan valet nästan söndag.

Dela gärna och sprid!

Detta är något som angår oss alla. Alla kan bli sjuka. Vi själva, en granne, barn eller barnbarn. Då vill jag att det ska finnas en tillräckligt bra sjukförsäkring där man slipper kränkningar som att bli utförsäkrad.

Jag har personligen inte längtan efter att vara synlig. Fast ibland behöver man vara synlig för att synliggöra något som är fel i ett samhälle. För allas vår skull.

Ju fler vi är som synliggör det som skett med sjuka människor under tiden med alliansen, desto bättre.


/Anna-Karin


Lästips:

"Stefan Löfvén svarar på ETC-läsarnas frågor" (ETC)

"Annie Lööf vägrar ta in fakta" (Carina Wellton, Dagens Arena)

"Den havererade sjukförsäkringspolitiken" (Malin Hammarström, Solrosuppropet)

"Dags att gå hem nu, Fredrik Reinfeldt" (Expressen)

"Välbetald och lat" (Dagens Arena)

"Dags att en gång för alla förbättra sjukförsäkringen" (Martin Mobergs betraktelser)

"Förändringens tid är här, dags för värdig sjukförsäkring" (Martin Mobergs betraktelser)

"Är jag oduglig enligt Annie Lööf?" (Lisbeth Lippe Forsberg, Solrosuppropet)

"Därför kan inte utförsäkringarna tillåtas fortsätta" (Martin Mobergs betraktelser)

"Är det sjuktalen vi ska se upp för?" (Lisbeth Lippe Forsberg, Solrosuppropet)

"Var är valfriheten när välfärden urholkas?" (Aftonbladet)

"Vi ska ha en fungerande sjukförsäkring" (Dagens Arena)

"Göteborgs-Posten skriver om utförsäkringarna" (Solrosuppropet)

"Mytspridning i politikerutfrågningen i Västervik" (Solrosuppropet)

"Därför kan inte utförsäkringarna tillåtas fortsätta" (Martin Mobergs betraktelser)

"Utanför utanförskapet" (Helsingborgs Dagblad)

"Toppekonom varnar för växande klyftor" (SVT)

"Vi måste få en sjukförsäkring värd namnet" (SVT)

"Folk blir inte friskare av att lämnas i sticket" (ETC)

"87.000 utförsäkrade - Vem bryr sig om dem?" (ETC)

"Da Reinfeldt tabte Folkhemmet - og Sverige" (Information, Danmark)

"Det är inte gratis att dras med sjuka sjukförsäkringen" (Martin Mobergs betraktelser)

"Valet är ditt!" (Annarkia)




"Rösta på Reinfeldt om du är helt säker på att du aldrig kan bli sjuk, skadad eller arbetslös. Och om du skiter i andra som är det." (Lisbeth Lippe Forsberg, Twitter)




#bloggswe#svpol#val2014#socialpolitik

10 kommentarer:

  1. Skall genast in och läsa. Det är en viktig debatt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för att du läser. :)

      Detta är som du skriver en viktig debatt. Jag och minst 86.000 andra har smärtsamt fått uppleva försämringarna i sjukförsäkringen under alliansens tid. Jag önskar att de snart är ett minne blott.

      Egentligen tycker jag att vi som upplevt det skulle få skadestånd retroaktivt för lidandet och kränkningen det inneburit att bli utförsäkrad. Fast det är nog bara något jag kan drömma om. ;) :)

      Allt gott!

      Radera
  2. Ja, du och jag har inte samma åsikter och erfarenheter. Jag blev svårt sjuk i en obotlig sjukdom. Efter 1 års sjukskrivning i det gamla systemet med den andra regeringen blev jag uppringd av försäkringskassan så tänkte förtidspensionera mig med 64 % ersättning . Jag blev otroligt förvånad över den "omtanke" jag utsattes för men jag vägrade att förtidspensionera mig. Återkom också till mitt arbete men aldrig mer till heltid. Som jag nu förstår det får alla nya chanser och hoppet om att kunna bli lite friskare tas iallafall inte ifrån en, eller hur? Till slut kanske man ändå tvingas inse att man inte klarar att jobba men hoppet tas inte ifrån dig (hoppas jag) genom ett iskallt telefonsamtal från Försäkringskassan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Maj!

      Vi har alla olika erfarenheter. Vi är individer med olika anledningar till att ha blivit sjukskrivna och vi möter andra individer på vägen mot hälsan igen.

      Jag blev sjukskriven för 14 år sedan. Så jag har upplevt både det gamla systemet och det nya som alliansen skapat.

      Precis som du blev jag efter ett par år i det gamla systemet "erbjuden" att få förtidspension. Jag vägrade skriva under pappret. Jag ville bli frisk igen. Hade nog inte förstått hur sjuk jag egentligen var, vilka skador jag hade med mig efter utmattningen.

      Så under många år hade jag tidsbegränsad sjukersättning. Det innebar att man med tre års mellanrum undersökte mig igen. Arbetsförmåga med mera.

      Med de nya reglerna ökade man undersökningarna av mig till vartannat år. Jag hann inte hämta mig efter en genomgång av mig med alla blanketter och undersökningar, förrän det var dags för nästa. Byråkratin i det hela ökade kraftigt både för mig som sjukskriven, för min läkare och för handläggaren på FK.

      Så småningom blev jag utförsäkrad och hamnade på en stol hos Arbetsförmedlingen trots att både läkare och experter och jag själv ansåg att jag inte var arbetsför.

      FK hade redan cirka ett år tidigare gjort en stor flera veckor lång utredning av mig. En kostsam utredning hos ett privat vårdföretag som FK betalade. Där kom man fram till att jag var arbetsför till 25 %. Vilket jag själv också ansåg att jag var.

      Efter min utförsäkring hos AF drygt ett år senare, kom man fram till samma resultat: arbetsför till 25 %.

      Själva processen kring utförsäkringen var så tröttande psykiskt för mig att jag egentligen aldrig riktigt kommit tillbaka efter den. På pappret är jag arbetsför till 25 %. Fast IRL har jag aldrig varit så arbetsför igen efter utförsäkringen.

      Efter utförsäkringen kom jag tillbaka in i sjukförsäkring igen. Sedan var jag nära att bli utförsäkrad en andra gång. Det kände jag som att jag inte skulle orka med.

      En månad innan jag skulle blivit utförsäkrad en andra gång, fick jag besked om att jag fått sjukersättning. Det som man förut kallade förtidspension. Till 75 %.

      Skillnaden när det gäller sjukersättning/förtidspension i det gamla systemet mot det nya, är att idag blir man kontaktad av FK vart 3:e år när man har sjukersättning för att de ska kolla upp om min arbetsförmåga har ändrats. I det gamla systemet fick man sin förtidspension och sedan visste man att man hade den om inte ett mirakel inträffade så att man blev frisk hux flux.

      Hoppas att du nu kan se skillnaderna i det gamla och det nya systemet och varmt välkommen tillbaka hit igen till min blogg!

      Allt gott!

      Radera
  3. Ska läsa din artikel och vi kanske hörs igen /M

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för att du läser, Maj, och varmt välkommen att dela med dig av dina erfarenheter och tankar här i min blogg om du vill det.

      Allt gott!

      Radera
  4. 2005 (gamla regeringen) utförsäkrade 20000
    2012 utförsäkrade 17000 alltså minus 3000

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hmm.. anonym.

      För det första: Det fanns inga utförsäkrade 2005. Eftersom systemet med utförsäkringar införts under alilansens tid vid makten. Alltså efter år 2006. Skaffa dig gärna mer fakta kring vad en utförsäkring är för något. Jag har personlig erfarenhet av det. Har du?

      Idag har 86.000 människor utförsäkrats i Sverige under de senaste åren. Se tidigare inlägg här i min blogg. Cirka 9.000 människor har utförsäkrats inte bara en, utan två gånger de senaste åren. Och redan imorgon kommer de här siffrorna att öka. Tills vi får en regering som beslutar om att ta bort den inhumana bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen.

      Allt gott!

      Radera
  5. Köpte Aftonbladet idag. Vilken härlig överraskning där mötte
    mig. Bra jobbat Anna-Karin ;) ((Kram)) från Kalle.

    I ett friskt land ska man kunna bli frisk också. tycker jag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag köpte också Aftonbladet sent igår eftermiddag, Kalle. Och vilken överraskning jag hittade där, jag också! ;) :)

      Jag visste att man skulle publicera det jag skrivit i nättidningen Aftonbladet. Fast hade ingen aning om att det jag skrivit också skulle komma med i papperstidningen.

      Något märkligt kände jag. Det kändes större för mig att finnas med i papperstidningen än i nättidningen. Mycket stark känsla. Jag känner mig stolt. Och tacksam att jag har fått dela med mig av tankar och erfarenheter från det inhumana systemet med utförsäkringar av sjuka människor.

      Jag kan berätta för dig Kalle, att Aftonbladet kontaktade mig och frågade om jag ville skriva något om utförsäkringarna. Jag har ingen aning om hur man hittat till mig. Jag tvekade en halv minut. Sedan sa jag ja. Och började skriva. Rakt ut från mitt hjärta.

      Jag håller med dig, Kalle. I ett friskt land ska man kunna bli frisk. Det är drömmen. Fast ibland lyckas man inte bli både frisk och arbetsför igen, hur gärna man än vill det. Och då ska där finnas en tillräckligt bra sjukförsäkring för den människan.

      Alla människor har rätten att ha ett bra liv. Vi har alla samma värde, sjuk eller frisk, arbetsför eller inte arbetsför.

      Nej tack till arbetslinjen, säger jag.

      Kram och en skön söndag önskar jag dig!

      Radera