torsdag 4 september 2014

Nästan 9.000 dubbelt utförsäkrade idag

Enligt Dagens Nyheter/TT kommer 9.300 personer att ha utförsäkrats inte bara en, utan TVÅ gånger i det inhumana system som systemet med utförsäkringar av sjuka människor är.

Jag har själv upplevt att bli utförsäkrad en gång i mitt liv. Jag var mycket nära att bli utförsäkrad också en andra gång. Efter att ha levt i den oron i ett drygt års tid, fick jag en månad innan min andra utförsäkring besked om att jag beviljats sjukersättning till 75 %. Det som man förut kallade förtidspension.

Det var ett tortyrliknande tillstånd att befinna mig så nära en andra utförsäkring. Jag övervägde på fullt allvar att i så fall om det blev aktuellt, vägra gå dit. Att behöva uppleva förnedringen att bli utförsäkrad en gång till i mitt liv kändes mig övermäktigt. Det skulle dra ner mig ännu djupare i det träsk som jag redan befann mig i sedan den första utförsäkringen och ännu inte hämtat mig från. Hur jag i så fall skulle klarat mig ekonomiskt har jag ingen aning om. Jag kände bara så starkt att jag inte orkade längre.

Jag känner med alla de människor i Sverige som tvingats gå igenom två utförsäkringar och beundrar deras styrka. Och så undrar jag inuti mig hur många där kan vara som kanske inte orkade hela vägen? 

86.000 människor har utförsäkrats under alliansens tid vid makten. Då är inte alla anhöriga och vänner till den utförsäkrade inräknade som också ofta påverkas. Inte heller syns i statistiken de eventuella barn som också får ta konsekvenserna av att en förälder först blir sjuk och sedan utförsäkrad.

Lisbeth Forsberg, aktiv i Solrosuppropet som arbetar mot utförsäkringarna och själv utförsäkrad, säger så här till TT:

"Det är ett bevis på att systemet inte funkar. Man har koncentrerat sig på att få ut folk ur sjukförsäkringen, när fokus borde ha legat på en fungerande vård och rehabilitering."

Den 14 september går jag till vallokalen för att rösta bort alliansen och därmed också den inhumana utförsäkringen av sjuka människor.


Lästips: "Snart 9.000 dubbelt utförsäkrade" (Aftonbladet)

"Dags sätta P för den ska(m)liga socialpolitiken" (Martin Mobergs betraktelser)

"Ifrågasätt Reinfeldt när han talar om 200.000 färre i utanförskap" (Kjell Rautio, LO-bloggen)

"Löfvén lovar stoppa utförsäkringarna" (Lisbeth Forsberg, Solrosuppropet)

4 kommentarer:

 1. Jag är utförsäkrad för första gången just nu och hoppas slippa bli det en andra gång :-/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Ina, tack för att du läste och skrev till mig.

   Jag önskar från mitt hjärta att du ska slippa en andra utförsäkring.

   Ta väl hand om dig där du är nu i ditt liv. Unna dig de glädjeämnen som finns att hitta nära dig.

   Välkommen att läsa här i min blogg när helst du vill. Här finns mycket peppande att läsa. Dikter om man inte har så mycket kraft.

   Kram och allt gott önskar jag dig!

   Radera
 2. Det är skamligt hur vi blir behandlade. Det går inte att sätta slutdatum på sjukdom och det finns överskott av pengar i vår sjukförsäkring men det går väl till annat. Det går inte att bli frisk med en sån oro.

  Hoppas verkligen folk tänker till och röstar så alliansen försvinner. Bra skrivet som vanligt.

  Ha en skön fredag
  kramar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är spännande nu, Malin, kring valet. En dryg vecka till så vet vi hur det blir.

   Jag har bestämt mig för att leva à la Monet sedan efter valet. Fokusera i huvudsak på det ljusa och glädjen och sprida det vidare bland annat här i min blogg. Det längtar jag till.

   Och så önskar också jag att de flesta av det svenska folket nu fått upp ögonen för vilket raserat välfärdssamhälle alliansens politik leder till.

   Kram och en skön helg önskar jag dig!

   Radera