måndag 6 oktober 2014

Köpt massor av vårlökar

Bild: http://www.lokarochknolar.se/category178/

Ibland känns det som att jag ska deppa ihop nu när höstmörkret sänker sig över Sverige. Jag försöker komma på små projekt för att lyfta lite ovanför marken varje dag.

Dagens projekt var att bland annat köpa vårlökar. Jag åkte till Blomsterlandet. Där fanns mängder av lökar. Tulpaner i rosa och ljusgult och vitt. Pärlhyacinter och vanliga hyacinter. Scillor och vårstjärnor. Krokus och maskros, nej, ha, ha.. där fanns inga maskroslökar så klart. Fast det hade ju i och för sig varit en rolig överraskning om de hade lyckats komma på att sälja maskroslökar.

Det är riktigt dyrt att köpa vårlökar upptäckte jag. 5-10 små lökar för kanske 60 kronor. Galet dyrt, tyckte jag. Och var på väg att strunta i att handla. I stället funderade jag på att fråga om grannarna runt omkring där jag bor kanske hade lökar som de inte behövde i sina trädgårdar.

När jag vände mig om från de höga vägghyllorna med lökförpackningar, fick jag se att där fanns storförpackningar av vanliga, enkla lökar i stora lådor på golvet. Två stora förpackningar lökar för 80 kronor.

Snart gick jag med famnen full av vårlökar mot kassan.

Blå scilla, snödroppar och blå pärlhyacinter.

Känns gott i magen att drömma om våren så här i oktober.

Känns härligt att blunda en stund och drömma om en blå matta av scilla en tidig vårdag.

Jag köpte ljung också. Till min mammas grav.

På torsdag skulle hon ha fyllt 88 år.

Livet går vidare.

Fast som det var innan mamma dog blir det aldrig mera.

Saknaden känns även om den långsamt är lättare att bära.#bloggswe

10 kommentarer:

 1. Underbart tips till alla som har det jobbigt med höst och vinter *tumme upp* Ja, varför är vårlökar så dyra? Att ingen har gjort loppis med vårlökar är konstigt? Själv gillar jag när det börjar bli mörkare *njuter* Inte länge kvar innan vi ska ställa om klockan också ;.) Ha en bra dag/kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. En loppis med vårlökar, bra idé! :) Eller en bytardag med grannarna kanske?

   Jag tycker också om mörkret. Sover bättre och längre nu än i somras. Så som det är nu i oktober känns bra för mig. Det är den riktigt mörka tiden som väntar oss som brukar ta på mina krafter. Fast kanske att det blir snö i år som lyser upp. :)

   Kram

   Radera
 2. För mig är våren värst när pollen kommer och ljuset blir för starkt, då blir jag lite nere. Det var verkligen dyrt för vårlökar. Ja du det är sorgligt att mista sina föräldrar, det tar flera år innan det börjar plana ut men sorgen och saknaden kommer över en ibland ändå. Jag har mamma kvar men pappa är borta

  Ha en skön dag
  kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det där vårljuset kan verkligen göra så ont. Både i själen och i ögonen. Jag är mer känslig för årstidsväxlingarna nu än vad jag var när jag var yngre. Och så är man ofta lite nedsatt i immunförsvaret efter en lång vinter i Norden. Jag har börjat äta D-vitaminer nu. Det ska hjälpa immunförsvaret har jag läst.

   Det är så tomt efter min mamma. Ingen kände mig så väl som hon gjorde. Vi kunde prata om det mesta i livet. Och skratta tillsammans. Fast jag är tacksam att hon inte plågas längre så som det var den sista tiden i hennes liv.

   Min pappa dog när jag var 30 år. Fast vi hade inte mycket kontakt med varandra sedan mina föräldrar skildes när jag var 12 år. Så det är olika sorters sorg, den som jag känner efter min mamma jämfört med den som jag kände efter min pappa dött. Min pappa sörjde jag för det som vi aldrig fick tillsammans. Min mamma sörjer jag för att jag saknar det som vi hade tillsammans.

   Kram

   Radera
 3. Jag saknar min pappa fast det är flera år sedan han gick bort, men saknaden är inte på det smärtsamma viset. Att planera framåt är alltid ett sundhetstecken. KRAM (pS, Fråga på min blogg). /C

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så känner jag det också, Cathrin. Saknaden är där. Fast den är lite mindre smärtsam i höst än för ett år sedan. Det blir lättare med tiden, även om man alltid känner saknad efter människor som man har hållit av.

   Ja, du har rätt, det är bra när man kan planera framåt. Det handlar om att kunna fylla tomrummet med något nytt, brukar jag tänka. Inte detsamma som var, utan något nytt.

   Oj, en fråga, spännande! Jag ska kika in! :)

   Kram

   Radera
 4. Ja saknaden finns alltid men det ändrar form. Vad härligt med vårlökar! Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är skönt att känna att sorgen så småningom lättar. Då vet jag att där är läkning. Även om saknaden alltid kommer att finnas där, precis som du skriver, Moi.

   Det fanns så otroligt vackra blomsterlökar på Blomsterlandet! Så många vackra som jag ville köpa. Fast de flesta var ruskigt dyra, tycker jag. Och ibland är faktiskt det enkla det mest vackra. Särskilt om man har många lökar i samma sort. :)

   Kram

   Radera
 5. Scillor att drömma om i Hösten...ljuvligt :)
  Jag tycker ju väldigt mycket om hösten, men ändå...

  Livet som går vidare, penslar någonting diffust över saknaden, även om den alltid finns där ändå.

  Stor Kram
  Eva

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är en märklig blandning av känslor den här årstiden, tycker jag, Eva. En vilsam känsla som jag tycker om när mörkret lägger sig. Fast också en trötthet som kan ta över för mig ibland.

   Jag tror att det är bra att ta extra mycket hand om sig nu. En skön varm dusch eller ett fotbad kan göra skillnad på en hel dag, tycker jag. Och att krama min lilla hund. :)

   Stor kram

   Radera