måndag 17 november 2014

November - gråväder och novemberkaktusar


Det har varit en ovanligt mörk november i år, säger meterologerna. Jo, det har jag minsann märkt. Tänder upp så många lampor som jag kan här hemma under dagarna. Den här bilden på skogslönnen tog jag en dag när solen visade sig en liten stund.

Idag är det grått igen. Jag ser till att ge mig ut och promenera mitt på dagen. Det gör att jag blir piggare resten av dagen och sover bättre på nätterna. Sedan äter jag D-vitaminer. Det ska vara bra för immunförsvaret och motverka depp har jag läst. 

Ett annat år skulle jag vilja prova att åka på solsemester i november. Jag har aldrig gjort det i hela mitt liv. Kanske att det skulle kunna ge en energikick att fylla sig med solsken utomlands i november? Har du rest iväg den här årstiden? Vart åkte du? Hur upplevde du att det påverkade dig i så fall?I fönstren blommar mina novemberkaktusar för fullt nu. Den här kaktusen har jag ärvt från min mamma. Den har en ovanlig nyans som jag aldrig sett någon annanstans. Champagnefärgad, skulle jag vilja kalla hur jag uppfattar färgen i verkligheten. Den är så vacker, med lite rosa stänk längst in i blommorna.Den starkt rosa novemberkaktusen är en intensiv färgklick när den blommar. Novemberkaktusar är riktiga överlevare. De kommer igen år efter år. Kan bli riktigt stora om man vill det. Eller så sätter man nya små sticklingar och ger bort eller slänger en planta som vuxit sig alltför stor. Växten är lätt att föröka. Kräver inte mycket skötsel. En typisk favoritblomma för mig.

7 kommentarer:

 1. Kom att tänka på min lilla smålandsmoster med sina gröna
  blomsterfingrar. En gång när jag hade ställt i ordning olika
  sorters krukjord åt henne blev hon så rörd att hon grät.

  Ögonen svider
  i dimmig novemberdag
  naket fågelträd

  Blomhälsning från ”puged” Tallebacke ;)
  Svårt komma förbi din robotguard.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra krukjord är viktigt för att växter ska trivas. :)

   Så fina rader om novemberdagen, Kalle. Tack för dem.

   Aha, jag ska kolla upp om jag kan få bort den här robotvakten. Tack för att du berättar, Kalle. :)

   Kram

   Radera
  2. Nu har jag kollat, Kalle, men jag kan inte se någonstans där jag kan påverka robotvakten. Tydligen styrs det genom Blogspot. Så det är bara att hålla ut. :)

   Kram

   Radera
 2. Tar du skott av dessa fina novemberkaktusar så tänk på mig ;.)
  Trivs hemma, trivs med mörker, trivs med alla årstider så här är ingen semesterresa i tankarna. Ha en bra dag/kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan lätt skicka sticklingar till dig om du vill, Spanaren. Här är min mail om du vill ha kaktussticklingar: anna.karinmattsson@hotmail.com

   Så skönt att du trivs hemma hos dig. Jag trivs ibland. Ibland inte. Har inte vant mig än vid att inte ha ungar boende hemma, tror jag.

   Kram

   Radera
 3. Tack för mejl och snart har du min adress/ kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för adressen och innan jul räknar jag med att du ska ha sticklingar hos dig från mig. :)

   Kram

   Radera