måndag 26 januari 2015

Eva Rusz om hur sjukskrivna behandlas i Sverige och orsaken bakom

Missa inte att lyssna till kloka psykoterapeuten Eva Rusz i den här länken där hon dels ger sin egen syn på hur man som sjukskriven idag i Sverige blir kränkt. Dels intervjuar olika människor som berättar sina erfarenheter från att vara sjukskriven.

Det är starkt berörande berättelser som handlar om cancersjuka och människor med smärtproblematik. Det handlar om andra. Fast det kunde lika gärna handla om dig eller om någon som du älskar.

Eva Rusz tar upp att man säger ofta att man kan inte bli kränkt om man inte själv tillåter någon att kränka sig. Fast om man t ex lever med långvarig kronisk smärta leder det till att man ofta blir svag både fysiskt och psykiskt. Att då bli bemött på det sättet som FK ofta bemöter sjuka människor, är enligt Eva Rusz kränkande handlingar.

Hon menar också att hur de anställda på Försäkringskassan agerar har att göra med vilka signaler som kommer allra högst uppifrån. De signaler som makthavarna, politikerna, sänder ut smittar nedåt i samhället. Tyvärr, när det handlar om att skicka signaler om en mycket oempatisk människosyn. Att stirra sig blind på svarta bokstäver på ett papper i stället för att se in i en medmänniskas ögon.

Eva Rusz lyfter också fram det som står på FK:s sida på nätet om vad myndighetens vision är. Hur lever de upp till den i verkligheten? Vad tycker du?


"Vår vision är ett samhälle där människor känner trygghet om livet tar en ny vändning." 

(Försäkringskassans vision) Lästips:

"Oron för utförsäkring är ett hinder för återgång till arbete, ej incitament" (Solrosuppropet)

8 kommentarer:

 1. Jag kan inte annat än skratta när jag ser FK reklam om trygghet när man behöver den. Det är då som tryggheten tar slut snarare. Visst blir man kränkande behandlad. Jag beundrar dig som orkade fortsätta att kämpa. Kram C

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad hade jag för val annat än att fortsätta försöka få det jag hade rätt att få? Fast som det slet på mig. Så ska det inte behöva vara i ett välfärdssamhälle.

   Kramar till dig

   Radera
 2. Det var detta jag skulle lyssna på Agenda om igår. Hur går det med allt nu när det blev Decembersammanslutningen? Vems lagar gäller nu? Jag har läst om detta du säger förr och det är skrämmande och jag förstår inte de som har röstat på dessa politiker som bestämde detta?!?! För allt styrs ju av storebror/ kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fortfarande gäller de regler som Alliansen beslutade om när det gällde sjukförsäkringen. Nu ska det bli en vårbudget. Regeringen, som jag förstått det, vill helst få bort systemet med utförsäkringar i vårbudgeten. Fast det är osäkert om det går att lösa det rent praktiskt och tidsmässigt. Så då är det höstbudgeten som gäller. Och så klart förutsatt att man kan komma överens om en lösning i samtal med de andra partierna i Decemberöverenskommelsen. De andra partierna, som jag förstått det, vill alla ha kvar utförsäkringarna av sjuka människor.

   Kram och en bra helg önskar jag dig!

   Radera
  2. Vänsterpartiet vill också ta bort systemet med utförsäkringarna, ska jag tillägga.

   Radera
  3. Och det vill Miljöpartiet också. Jag är visst trött idag, jag glömmer hela tiden. ;) :)

   Radera
 3. Det blir svårt att reparera alla skador som skattesänkar-privatiserings alliansen har ställt till i vårat tidigare bra samhälle.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kommer att ta sin tid, anonym. Som det var förut blir det nog aldrig igen, anar jag.

   Det jag önskar är en klar och tydlig vändning mot ett samhälle med minskade klyftor mellan människor. Det är mycket viktigt för framtiden och för Sverige.

   Allt gott!

   Radera