fredag 16 januari 2015

Gräver i min egen historia

Som du som läser min blogg kanske minns har jag skrivit om att jag blev akut omhändertagen när jag var 13 år. Jag placerades i familjehem en period.

Den där tiden har varit som ett vitt hål för mig, trots att jag faktiskt var 13 år. Jag har inte vetat var jag bodde, vart jag och min lillebror skickades iväg.

Minnesluckor och samtidigt mycket starka minnen därifrån. Det var ett starkt trauma. Särskilt som jag omhändertogs utan någon som helst information om det i förväg. Det var speciella förhållanden då, kan man säga. Min familj var i kaos.

Till och från genom åren som vuxen har jag funderat över om jag skulle kontakta kommunen och se om där finns kvar några uppgifter om mig.

Nu har jag gjort det.

Jag har fått mail att där finns en akt på mig. De kommer att börja jobba på mitt ärende om några veckor.

Oj, så många känslor det blir i mig nu. Viss rädsla, blandat med nyfikenhet. Vad kan där stå i akten om mig? Kommer jag att få veta något som jag inte känt till förut?

Jag har tänkt noga igenom det här. Känner att nu är rätta tiden i livet för mig att göra det.

Och har jag tur så kan jag ha användning av det som står i akten när jag fortsätter att skriva om delar ur mitt liv.

Den där tiden i mitt liv, kände jag mig verkligen som en hemlös. Visserligen hade jag tak över huvudet. Och min lillebror bodde med mig fortfarande. Fast allt annat som hör till ett hem saknades för mig.

Skolan var mitt hem den tiden. Där fanns rutiner och människor som jag kände igen.

Där fanns det någon som sa mitt namn.

Fast där var aldrig någon som frågade mig hur jag mådde inuti mig.

6 kommentarer:

 1. Det blir säkert en laddad upplevelse med massa känslor. Modigt av dig Anna-Karin. Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag får se, Moi, både vad jag får veta och hur det kommer att kännas. Eftersom jag till och från genom livet funderat över om där finns kvar en akt om mig, så känns det rätt att ta tag i och avsluta det för mig själv nu. :) Det kommer att bli bra, känner jag.

   Kram och ha en bra helg!

   Radera
 2. Ja, man vill nog ha sin historia trots att den inte alltid är så ljus. Lite spännande är det väl också? Jag tror att du är mogen nog att kunna hantera det även om det blir många minnen och kanske sorg. Lycka till! Kram C

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det spännande, Cathrin. :) Och massa känslor kring det också, så klart.

   Tack och kram

   Radera
 3. Jag tror också det är rätt beslut för har man en utbrändhet bakom sig så brukar man ta itu med saker som hänt i livet. Det har jag själv gjort. Säger som dom andra du är modig och stark.

  Jag hoppas du då kan bearbeta saker så du får ut alla känslor, för då helas man på nåt vis och kan gå vidare.

  Stor varm kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, Malin, jag tror att förut i mitt liv har jag inte särskilt ofta tagit mig tid till eftertanke. Det var så fullt upp med att bara försöka överleva och att plugga och jobba och bilda familj.

   Nu har jag tiden och jag vill göra detta för både min egen och kanske också mina barns skull. Där finns så många obesvarade frågor ännu. Kanske får jag några fler svar nu, om jag har tur.

   Varm kram

   Radera