lördag 28 februari 2015

En historia om medmänsklighet

Mamma satt i den syrenlila småblommiga sjukhusrocken mitt emot mig och sa: "Du förstår, i tisdags, då hade jag bett hemtjänsten att gå till bageriet för att köpa det där goda brödet som jag gillar. Och så kom den lilla flickan från hemtjänsten tillbaka och berättade att hon hade fått beställa brödet för det var slut. Hon ville att jag skulle hämta det själv senare samma dag. Så på eftermiddagen tog jag rollatorn och gav mig iväg fast att det var så varmt och kvavt i luften."
Mamma log i stolen där hon satt. Fiskmåsarna flög högre än sjukhustaken. De skränade fast det var ett vackert skränande. Himlen var blå, allt var så somrigt och jag hade fortfarande svårt att fatta att mamma var på sjukhuset och fick blod nu igen.
"När jag kom till blomsteraffären", fortsatte mamma, "kände jag att jag blev så trött, så trött. Det var som att benen inte ville bära mig. Så jag gick in och satte mig på en stol där. Då kom han som har blomsteraffären fram till mig och frågade om jag ville ha ett glas vatten att dricka. Och så hämtade han det till mig och jag drack. Sedan frågade han mig vart jag skulle, vart jag var på väg. Han är så trevlig, affärsinnehavaren, han har alltid varit så vänlig när jag varit där och handlat blommor. Jag berättade att jag skulle hämta ett bröd på bageriet som var beställt till mig. Då sa han "Det kan jag hämta åt dig, bara flickorna jag har anställda kommer snart efter sin rast så ska jag fixa det."
"Sedan, om en stund, när de andra som jobbade var på plats igen, gick mannen som har blomsteraffären och hämtade brödet åt mig på bageriet", fortsatte mamma, "medan jag satt kvar och vilade mig bland alla de vackra blommorna i hans affär. Jag hade köpt en liten mjuk nalle i blomsteraffären. Mannen la nallen ovanpå de doftande, nybakta, varma bröden i påsen."
"Han frågade mig hur jag mådde. Om jag ville så kunde han följa mig hem. Men då sa jag till honom att tack, jag klarar mig. Blir jag för trött så finns det alltid någon människa på trottoaren här i staden som hjälper mig, det vet jag. Då log han mot mig och jag log mot honom. Han öppnade dörren åt mig så att jag kunde gå ut och hem igen."
"Jag var så trött när jag kom hem efter promenaden", sa mamma. "Nallen sattte jag på min gamla, stora bibel. Såg du honom, förresten, nallen, när du var hemma hos mig och packade ihop mina saker som jag skulle ha med till sjukhuset?"
"Jo", svarade jag och log. "Jag såg den lilla mjuka nallen som satt på din stora bibel och jag förstod att du hade köpt dig den någonstans."
"Ja", sa mamma. "Den var så liten, så söt och mjuk och jag ville ha med mig ett fint minne hem från blomsteraffären. En snällare människa än han som jobbar där, det får man leta efter."
Berättelsen finns med i min nya bok "Omfamna livet"

Boken finns att köpa på Adlibris och Bokus.


2 kommentarer:

 1. Hej författaren! I veckan har jag varit på biblioteket och beställt
  din bok. De ska försöka få hem den. Den syntes på deras skärmar.
  Men hur fungerar logistiken i detta fall? Hur färdas boken från din
  stuga till mitt bibliotek?. Via någon bokcentral?
  Ska jag föreslå, hon som är lik din dotter, Adlibris eller Bokus?

  Hoppas ”Omfamna livet” hittar vägen ut över landet. ((Kram))
  Jag får ont i ögonen av datorskärmen, får inte du det Anna-Karin?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, Kalle, för att du beställt "Omfamna livet" på biblioteket där du bor. Berätta gärna för mig om och när de tagit hem den. Det skulle kännas så roligt att få se en bild på den i en bibliotekshylla någon gång. :)

   Boken kan bibliotek beställa hem från Bibliotekstjänst eller t ex Bokus eller Adlibris.

   Ibland blir jag trött i ögonen när jag läst och skrivit. Min optiker sa till mig att det beror egentligen inte på datorskärmen. Utan på att man när man är fokuserad på något glömmer att blinka. Så optikern tipsade mig om att ta pauser och blinka ett tiotal gånger så blir det bättre. :)

   Kram

   Radera