fredag 13 februari 2015

Mitt romantiska Jönköping


Jönköping är den perfekta platsen för romantik. Vätterstranden, mysiga caféer, Stadsparken, Piren, fantastiska vyer och badsjöar, nära till vatten och ett av Sveriges vackraste rosarier.

Vattenledningsparken med sina fontäner som bildar mäktiga isskulpturer under kalla vintrar. Den mäktiga utsikten över Vätterlandskapet därifrån.

Jönköping har en så mysig stadsmiljö med bra shopping, Vi har Filmstaden och restauranger för olika smak och plånbok. Vårt nya kulturhus Spira, Konserthuset, den vackra romantiska gamla Jönköpings stadsteater för romantik kombinerat med kultur.

För att inte tala om Tage Andersens kultur- och blomparadis Gunillaberg. Eller Västra Torgets charmiga förvandling genom de olika årstiderna. Från försäljning av blommande penséer och färgsprakande fastlagsris på våren till julgranar och vackra dörrkransar på vintern.

Trakterna öster om Jönköping med blommande fruktträd på försommaren, Smålands Kivik. Underbar natur kring Landsjön för ett romantiskt möte.

Bron över Munksjön där nyförälskade par börjat hänga romantiska hänglås som bevis på sin kärlek.

Skimrande månsken och oförglömliga solnedgångar över Vättern.

Vem sa att Jönköping inte skulle vara romantiskt?

Jönköping - Smålands Venedig, säger jag.

Sen har vi ju HV71 också. 

Här är mina bildbevis från romantikens stad Jönköping! 


Romantisk vårkorg med blommor utanför caféet Bryggan centralt med utsikt över Munksjön. Läge för en vårpuss där snart.Snart blommar kameliorna hos Tage Andersens Gunillaberg. En varm kram kanske där bland alla ljuvliga kamelior? Eller varför inte ett frieri? Bröllop?Snart fylls Västra Torget i Jönköping av romantiska penséer i alla möjliga nyanser. Här finns dofter, färger och vänliga ögonmöten mellan människor.Underbara Brunstorps Gård! En sagolik utsikt över Vättern. Ta med picnic-korgen och sätt dig i grönskan eller i lusthuset lite högre upp och bara var med varandra. En plats för sinnlig njutning med örtagård, blommor och gamla fruktträd.Rosariet. En av de vackraste parkerna i Sverige. Vandra bland gammaldags doftande rosenbuskar. Doft av lavendel, äkta rosor och nepeta. Överväldigande pioner. Där finns något sinnligt hela sommarhalvåret. Dessutom en fantastisk utsikt över Vättern och Jönköping. Promenera fem minuter ned till Vätterstranden. Slå dig ned på en bänk och bara njut och håll varandras händer en stund. Ta med picnic-korgen med jordgubbar, cider eller vin. I Rosariet finns lusthus att fika i för den som vill. Svalkande grönska. Ett sommarcafé. En liten damm med näckrosor, guldfiskar och sköldpaddor. De senaste åren händer det att man har turen att få se ett brudpar vigas i Rosariet när man är där på besök. Bröllopsfotograferingar har också blivit allt mer vanligt i Rosariet.

 
Gyllene solnedgång över Vättern. Finns det något mer romantiskt? Vad som helst kan hända efteråt.Utsikten från lusthuset vid Brunstorps Gård i vårens skira grönska.
Vintersol lyser upp höjderna öster om Vättern.En mycket tidig högsommarmorgon på Vätterstranden. Vattentemperatur cirka 23 grader.Inlandshav brukar jag kalla Vättern ibland. Ljudet från vågorna är avstressande. Ett par timmar där så har min puls gått ned lika mycket som efter ett yoga-pass. Den långa sandstranden är perfekt för en promenad hand i hand med någon som man tycker om. Året om, inte bara sommartid.Murgrönan breder ut sig intill Vättern.För den som inte gillar att få sand mellan tårna finns det gott om stora gräsytor intill Vätterstranden där man kan vara tillsammans på en blommig filt i allt det gröna och sköna. Ligga på rygg och titta på molnen som drar förbi.Sol eller skugga. Det är bara att välja för intill Vättern finns stora träd att sitta under heta dagar. Eller bara njuta av i tidigt vårljus som här på bilden. Vätterstranden - Smålands riviera. Gott om bänkar att slå sig ned på längs med stranden.Piren är mötesplats för människor sommarhalvåret med alla sina olika restauranger, glasskiosker och inte minst Sveriges längsta sammanhängande bänk där man kan titta på båtarna i hamnen och hålla om varandra. Utsikten på bilden är från utsidan av en av alla de mysiga restaurangerna på Piren. I det klara Vättervattnet simmar fiskmåsar och gräsänder och ibland små söta andungar.


8 kommentarer:

 1. Så fint skrivet om Jönköping. Håller med dig om att det finns en blandning av allt där. Kom ihåg när vi flyttade till Småland och vi gick omkring saliga i Jönköping för vi tyckte det var så vackert. Underbart fina bilder också. Jag har gått omkring i dessa områden själv och njutit

  Rosariet är verkligen en vacker oas som vi åker till varje vår och sommar. Nu lockade du fram nåt hos mig när du skriver att man kan ta med sig en picnick korg och sätta sig nånstans där vid centrala stranden. Det skall vi göra i sommar. Tack för tipset för vi har bara gått omkring där och inte tänkt så långt ;)

  Tack för ett njutbart härligt inlägg

  Ha en skön dag
  kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag själv hade mest hört om "kalla Jönköping" när jag flyttade hit första gången som 19-åring.

   Det var på sensommaren och jag blev blixtförälskad i staden när jag såg höjderna kring Vättern, den fantastiskt vackra naturen som finns här.

   Sedan dess har Jönköping utvecklats till en storstad i mini-format. Här finns det mesta man behöver lätt tillgängligt, tycker jag. Och massor av ställen för romantik om det är det som man längtar efter.

   Så roligt att mitt inlägg inspirerar dig/er att ta med picnic-korgen till "min" stad! Gör det, snart kan vi sitta ute i naturen, dricka kaffe och njuta av allt blommande och grönskande och värma oss i solljuset.

   Kram

   Radera
 2. Fina foton och fin text om ditt älskade Jönköping!
  Sverige är fantastiskt och det finns romantik att få överallt. Det som gäller att öppna sina ögon för att se allt det vackra.
  Ha en bra dag och en fin helg/ kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, Spanaren! :)

   Jag har bott på ett par olika ställen i mitt liv. Fast aldrig så länge någonstans som här i Jönköping. Här har jag upplevt många underbara stunder och har med mig oförglömliga minnen.

   Det är sant som du skriver att det finns något vackert överallt i vårt land. Med ögonen öppna så. :)

   Kram

   Radera
 3. Den härliga reklamen för din stad borde du få ett ordentligt
  honorar för ”Alla vägar bär till Jönköping”

  Mycket romantiskt
  Vättern med allt sitt vatten!
  Borde flytta dit.

  Ännu inga vårlökar i Tallebacken men Kullapotatisen är satta.
  Hej o kram.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ha, ha.. ja, jag håller med dig Kalle. Det här inlägget skulle jag kunna få en rejäl slant för från kommunen där jag bor. ;) :)

   Jag kunde inte med att Expressen dömde ut Jönköping som oromantisk. För det är inte min upplevelse av min vackra stad i alla fall.

   Har du satt Kullapotatisen? Oj, då gissar jag att du har satt den i en hink på din balkong, kanske. Och att du kanske tar in den på nätterna. Eller hur gör du?

   Kram

   Radera
 4. Å så fina bilder! Vackert! När det är grönt och blommigt är det vackert överallt :-) Ktam

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, Moi! :)

   Ja, det är sant. Grönska och blommor skapar skönhet var än man befinner sig. :)

   Kram

   Radera