onsdag 4 februari 2015

Vårens första pass på Mediyoga hos Medborgarskolan i Jönköping

Bild: http://www.colocrm.com/CounselingWellness/Yogaforfertility.aspx

Idag körde mediyogan på Medborgarskolan i Jönköping igång. Jag kände lugnet lägga sig i mig direkt jag la mig på den varma vita yogamattan i ull. Som att min kropp och själ vet sedan i höstas att i denna lokal när jag lägger mig på mattan är det läge att bli lugn.

Jag är så glad att jag hittat till just den här kursen på Medborgarskolan i stan. Lokalen ligger bra till. Det är enkelt att parkera där. Miljön är lugn och rogivande. Och ledaren för yogan är mycket skicklig på att instruera tycker jag.

Kursledaren berättade särskilt detaljerat om yogan och övningarna den här gången eftersom det var med flera nybörjare.

Mediyogan som jag går på är en lugn yoga med fokus på andningen. Genom yogan lär man känna sig själv och sina egna gränser. Att inte pressa kroppen till något som den inte vill.

Med hjälp av andningen upptäcker jag att spända muskler slappnar av, smärtar mindre och gör att jag  blir lugnare och ibland också gladare. Känslor av lycka, stark kärlek och frid är det också vanligt att jag känner efter att jag varit på yogakursen. Och så känner jag mig både rörligare och smidigare i ryggen. Positiv påverkan på både kropp och själ.

Härligt att det finns många olika möjligheter att yoga på numera!

Yogan är mitt andningsrum. Min kraftkälla.

Ledaren berättade också att Landstinget numera använder sig av Göran Bolls Mediyoga när det gäller patienter med t ex hjärtbesvär eller långvariga ryggbesvär.

7 kommentarer:

 1. Låter underbart! Finns yoga i vår stad men då måste jag åka in på kvällstid och ... Måste börja yoga hemma istället för detta tror jag på liksom meditation. Trevlig helg/ kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns många enkla yoga-övningar som man kan hitta på nätet, You-Tube t ex, som man kan göra hemma. Har man en gång lärt sig yoga så är det lätt att hitta tillbaka till tekniken igen. Det är ungefär som hur det är med att lära sig cykla. :)

   Yoga och meditation är min bästa kraftkälla. Meditationen ger mig mer kraft och läkning än sömnen till och med.

   Kram

   Radera
 2. Instämmer, låter ljuvligt.
  Varma helghälsningar
  Elisabeth

  SvaraRadera
 3. Önskar jag kunde hitta någon liknande kurs här där jag bor. För det låter toppen. Kram C

  SvaraRadera
  Svar
  1. Yoga är mycket bra för många olika tillstånd. Om man inte hittar någon kurs nära sig så kan man idag hitta massor med bra klipp på YouTube som är instruktiva och lätta att ta till sig. Det finns yoga som man kan sitta på en stol och göra. Enkla övningar. Hoppas att du hittar något som passar dig, Cathrin.

   Här är ett klipp som berättar mer om yogans positiva effekter på ryggvärk: https://www.youtube.com/watch?v=EZGBQ9QSLxI

   Här är ett klipp där Göran Boll ger exempel på enkla övningar för att t ex sänka blodtrycket: https://www.youtube.com/watch?v=mdjm-xSPptE

   Han berättar också om den forskning som skett på yoga sedan 1998 och hur man idag använder yoga inom vården allt mer.

   Prova att googla med YouTube på t ex Mediyoga om du har lust.

   Lycka till!

   Kram
   Anna-Karin

   Radera
  2. Cahtrin, jag hittade en till länk som är ett bra exempel på en övning som jag gör i mitt yogapass. Den fungerar mycket bra för att lugna ner en orolig mage t ex. Och mot ryggont. :)

   https://www.youtube.com/watch?v=_Avtq47wtv8

   Radera