fredag 13 mars 2015

Min innekatt och vad det betyder att känna sig trygg #blogg100Snart är det fjorton år sedan min katt kom in i huset. Hon är en innekatt. En mycket cool sådan. Går runt med svansen i en krok när hon inte sover. Trygg i sig själv och trygg med att hon får det hon behöver av sin flock.

Inte behöver hon slita för födan, precis. Hon känner ingen stress eller prestationsångest för att få äta sig mätt eller ha tak över huvudet. Hon vilar i tillit till att vi i flocken tar hand om henne. Har aldrig upplevt en hård hand eller något slag från en människa. Därför använder hon heller aldrig sina klor för att försvara sig. Trots att hon verkligen har vapen att ta till. Men hon behöver inte använda sina försvar. Därför att hon har ett tillräckligt tryggt liv.

Att ha djur omkring sig är sann rikedom för mig. De skapar ett lugn och de älskar mig hur än jag mår eller ser ut. Så länge som jag är snäll mot dem. Och vem är den som inte känner ömhet och vill allt gott till en så fin katt som min? Hon ger så mycket kärlek till mig och andra. Att titta på henne känns som meditation.

Jag lär mig också mycket av mina husdjur om vad det är att vara en levande varelse.

Det finns mycket som förenar oss människor med djuren och naturen. Mycket som vi har att lära oss som människor från annat liv omkring oss och därute, tänker jag."När det finns en katt i rummet, har en inredare inte mer där att göra."

(Ernst Kirschsteiger)


#blogg100 #bloggswe

7 kommentarer:

 1. ååå jag håller med dig så väl när det kommer till djuren. Vi kan lära oss så mycket och de ger oss så mycket. Även som sjuk men tyvärr är jag för sjuk för att orka klara av ansvaret att ta hand om ett djur. Det är ett stort ansvar att ta sig an ett djur och ge den där tryggheten som du beskriver att din katt är förtrogen med. Det är en sorg i sig att jag inte mäktar med att ha ett djur för det som jag skulle få av det är mycket läkning. Men de dagar jag passar hundarna i min närhet gör det tydligt för mig att jag inte mäktar med.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är viktigt att man känner att man orkar ta hand om ett husdjur om man vill skaffa sig det. Fint att du ändå har djur i din närhet som du kan vara med, Marie-Louise. Det ger läkning till både kropp och själ att vara med djur när man gillar djur. :)

   Min lilla hund ger mig faktiskt kraft att ta mig upp och ut de dagar som känns väldigt tunga. Och sedan kan jag känna mig bättre efteråt. :)

   Kramar

   Radera
 2. Känner igen det där <3
  Och fnissar gott åt citatet :)

  Kramen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ha, ha.. ja, se katter. ;) :)

   Jag förstår att du fnissar åt citatet, Eva. :) Så, nu kan du vila dig och bara njuta av att titta på dina katter ett tag efter flytten, tänker jag. Hämta kraft. :)

   Kramar

   Radera
 3. Aj aj aj. Det måste betyda otur för mig när det fredagen den 13:de
  kommer frammtassande en katt på min väg så där. Katten också.

  Jag är så elektrisk i fingrarna idag att insattsblinkern hoppar omkring
  hur som helst på skärmen. Har ändå inte strukit nån katt medhårs.
  Har du inte något sådant problem Anna-Karin?
  Kram till dig och katten, vad den nu heter? från Kalle

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, jag har i alla fall inte särskilt ofta problem med att jag blir så där "statisk". Det låter jobbigt. Hoppas att du är lite mindre elektrisk i fingrarna idag, Kalle. :)

   Kram

   Radera
 4. Kissen har det fint hos dig :) Katter och andra djur är mästare på mindfulness. Kram

  SvaraRadera