söndag 5 april 2015

Sviter efter långvarig negativ stress ger hjärnskador

Häromdagen hittade jag den här färska artikeln på nätet om vad forskarna idag vet om vad som händer i hjärnan vid utmattningssyndrom och vilka sviter det kan bli.

Det går idag att tydligt bevisa och se att utmattningssyndrom leder till skador i hjärnan. Och att utmattningssyndrom visar sig på andra sätt än depression. Rehabiliteringen för en människa med utmattningssyndrom är annorlunda mot rehabiliteringen för t ex en människa med depression.

Det är också min erfarenhet som drabbad av utmattningssyndrom.

Efter alla år som jag fick uppleva att känna mig misstrodd från både vård, myndigheter, media och människor runt omkring mig, så är forskningen idag en upprättelse som alla vi med utmattningssyndrom har rätten att känna och uppleva.

Det är viktigt att sprida information om utmattningssyndrom, tycker jag. Fortfarande finns det många fördomar och misstro i vårt samhälle mot oss som får leva med sviterna efter en utmattning. Jag och andra möter ibland kränkande åsikter från andra människor på grund av okunskap. Vi kan få höra att vi är inbillningssjuka när vi, faktiskt, har skador i hjärnan.

Så många av oss utmattade som blivit pressade så att vi trasats sönder ännu mer när vi redan var så skadade.

Så viktigt med forskning och kunskap idag när utmattning och psykisk ohälsa är de största anledningarna till den ökade sjukskrivningen i Sverige.

Psykisk stressrelaterad ohälsa och utmattningssyndrom är inte bara ett problem som individen själv ska lösa. Utan ett samhällsproblem och i slutänden också ett politiskt problem. 

Vilket samhälle behöver vi för att människor ska orka arbeta ett helt liv utan att ta allvarlig bestående skada orsakad av en utmattning?


Lästips:

"Utbrända reagerar mer för negativa tonfall i samtalet..." (Sunt Liv)

"Utmattningssyndrom - så funkar det" (Proffice)#blogg100

6 kommentarer:

 1. Jag har också läst rapporter om den där forskningen och instämmer i vad de kommit fram till. Kram från grabben som inte har alla mackorna i picknickkorgen längre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kram till dig, Bosse! Hoppas att du har haft en skön påskhelg. :)

   Radera
 2. Bra att forskningen skingrar ovissheten och ger dig rätt Anna-Karin.
  Allt i kroppen kan gå sönder vid för hård belastning, även den sköra
  hjärnan. Det är mer än ett under att den kan fungera över huvud taget.
  En haiku som skrev sig själv:

  Utmattningssyndrom
  överbelastningssprickor
  som skadar hjärnan.

  ((Vilokram))... Kalle i Tallebacken


  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här forskningen önskar jag hade funnits för minst 15 år sedan. Men, men, man kan inte vrida klockan tillbaka. ;) :)

   Kram

   Radera
 3. Hej! Detta var intressant att läsa. Jag har precis kommit ur mitt helvete jag har varit i 8 månader med sjukskrivning av psykisk inre stress av mobbing på arbetet som jag hade förrut. Jag är friskförklarad men jag känner att det kvarstår bitar som jag behöver träna upp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Susanne! Jag känner mig glad att du hittat till den här texten genom min blogg. Det låter tufft som du har haft det. Så klart att det tar tid för kropp och själ att läka samman. Man får låta det göra det. Vara snäll mot sig själv, tänker jag. Du är värdefull. Och så önskar jag att där är människor i din närhet som stöttar dig.

   Kram

   Radera