fredag 2 oktober 2015

Om utmattning från Kurera.se

De här kloka raderna om utmattning hittade jag hos Kurera.se genom Facebook:

"5 saker DU borde veta om utmattning:

1. Utmattning drabbar dem som är starka

– De som drabbas av utmattningssyndrom är ofta högpresterare med stora inre resurser. De ställer höga krav på sig själva och upplever dessutom krav både på jobbet och hemma. Den här styrkan är precis det som lägger grunden för utmattning. Det krävs en stark person för att pressa sig så hårt och så länge.

2. Utmattning drabbar de omtänksamma

– Utmattade personer är godhjärtade människor som ofta tänker mer på andra än på sig själva. De tycker att det känns egoistiskt att fokusera på sig själv, men i förlängningen leder det till att de försummar sina egna behov. Det är som att köra en bil utan att stanna och tanka. Utan bränsle tar det stopp. Utmattning är som ett inre motorstopp.

3. Utmattning drabbar dem som har svårt att säga nej

– Eftersom de som drabbas av utmattning ofta är omtänksamma, generösa personer med stora inre resurser vill de ställa upp och hjälpa till. Det som andra ber om är inte så betungande och svårt, och därför finns det inget skäl att säga nej. Men till slut går det inte längre. Tiden och orken räcker inte till. De inre resurserna är tömda.

4. Utmattning är inte depression

– Utmattning har många likheter med depression men det finns några avgörande skillnader. En är att deprimerade personer ofta har gett upp och anklagar sig själva. Det gör sällan de som är utmattade. I stället brukar det finnas en frustration eller ilska över hur livet ser ut och en känsla av att: ”Så här kan det inte fortsätta”. Den frustrationen är bra – för i den finns fröet till förändring.

5. Vägen ur utmattning är att fokusera på sig själv

– Ju mer man prioriterar sitt eget välmående, desto snabbare kan man återhämta sig från utmattning. Genom att ägna tid åt fritidsintressen som får oss att slappna av och vara med människor som gör oss glada fylls de inre resurserna upp igen. Att öva sig på att sätta gränser, säga nej till andra, träna sig i att be om hjälp och att ställa mer rimliga krav på sig själv är färdigheter som är allmänt stärkande och som dessutom förebygger att man drabbas av utmattning fler gånger."


Källa: Isabelle G Hedander / Kurera.se

4 kommentarer:

 1. Jag är en av dom utmattade och drev mig så långt så jag blir aldrig riktigt mig själv igen. Jag har fått lära mig att säga nej, men det var svårt. Så bra och sant skrivet. Jag drabbades av utmattning redan då jag var 36 år men tog det inte på allvar trots att jag hamnade på sjukhus. Vi som är utmattade förstår verkligen varandra och vilket jobb det är att komma tillbaka.

  Du är suverän på att skriva och uttrycka dig och ditt sätt att göra det på gillar jag

  Ha en skön lördag
  kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag var 38 år när jag fick utmattningssyndrom, Malin. Och som den jag en gång var blir jag nog inte igen. På ont och ibland på gott. Fint att du och jag och andra med samma symptom och stresskänslighet kan hitta till varandra, känna att där finns de som vet hur det känns.

   Just de här orden i inlägget har inte jag själv skrivit. De är från en sajt på nätet som heter Kurera.se. De sammanfattar på ett fint sätt varför man blir utmattad och också vägen till ett annat och mer hälsosamt liv, tycker jag. Även om jag vill påstå att man ibland inte helt kan styra över sitt liv. Ibland är livet så tufft att det gör att man blir utmattad. Antingen man vill det eller inte. Men ofta kommer man igen, även om man bär på en större sårbarhet än vad man hade tidigare.

   Kram

   Radera
 2. Det var ett ganska uppmuntrande inlägg med viktiga punkter
  om utmattning som du plockat fram Anna-Karin.
  Ett gammalt ordstäv dök upp i minnet: ”Den late förtar sig inte”
  Punkt 6. Så låt oss då få vara lite lata med gott samvete ;)
  ((Kram)) Kalle på sofflocket.


  SvaraRadera
  Svar
  1. Ha, ha.. det är nog så, Kalle, den late förtar sig inte. ;) :) Och blir inte heller utmattad. Att vara lat har jag verkligen fått träna mig i att vara. Och jag övar mig i det varje dag fortfarande. Att hitta balansen mellan aktivitet och vila.

   Så, lata du dig där på sofflocket med gott samvete, klokt av dig. :)

   Kram

   Radera