fredag 14 oktober 2016

Motion för rättvis beskattning av de med sjukersättning

Jag läser hos Solrosuppropet om att två S-politiker lagt fram en motion om ändrad beskattning av människor med sjukersättning.

Idag beskattas de med sjukersättning orättvist och fullkomligt ologiskt betydligt hårdare än de som arbetar vid samma inkomst. Jag kan bara hoppas att det som lyfts fram i motionen kommer att bli verklighet. Det skulle definitivt bidra till ett mer jämlikt och rättvist samhälle.

Människor som har sjukersättning är redan så hårt drabbade ekonomiskt eftersom ersättningen är så låg att man ofta är under gränsen för fattigdom. Att då dessutom beskattas hårdare än andra, ja, vad ska jag säga. Det är för j-kligt rent ut sagt. Det är orättvist och det är fel och det gör att vuxna människor inte längre är ekonomiskt självständiga utan ofta beroende av en partner.

Hög tid för förändring anser jag. Men vis av erfarenheten tar jag inte ut något i förskott. Utan fortsätter att följa det som sker och om det verkligen kommer att bli en förändring. Och inte bara tomt prat och tomma löften.

Citat från Solrosuppropet:

"Socialdemokraterna Eva-Lena Jansson och Lennart Axelsson har lämnat in en motion som behandlar den orättvisa beskattningen av sjuka och av personer med sjukersättning. Man tar upp att man velat sänka skatten för de ålderspensionärer som haft sämst ekonomiska omständigheter men att man inte får glömma de sjuka. Man föreslår till och med att kanske ålderspensionärer får stå tillbaka lite om det inte finns utrymme med förbättringar för båda grupperna.
Det kan nog folk reagera på men saken är den att vi med sjukersättning betalar mera skatt än vad ålderspensionärerna gör. Vid en inkomst på ca 15.000 kronor i månaden betalar en löntagare 3.031 kronor i skatt. En ålderspensionär betalar 3.275 i skatt på samma månadsinkomst medan en sjukpensionär betalar på samma inkomst 4.400 kronor.(enligt skattetabell 34) En med sjukersättning betalar alltså 1.369 kronor mera i månaden än en löntagare och 1.125 kronor mera än vad ålderspensionären betalar."

HÄR är länk till motionen i sin helhet.

5 kommentarer:

 1. Håller med till 100% om detta och så bra skrivet. Jag vet själv som haft sjukersättning i 12 år innan jag för några år sedan blev sk ålderspensionär (ung i sinnet) ;) Efter att ha arbetat heltid i hela mitt liv så är jag nu en sk fattigpensionär som inte skulle klara mig utan min man. Pengarna man betalt in känns stulna.

  Hemskt att ni med sjukersättning betalar ännu mer i skatt. Jag får själv betala in extra i skatt för att inte få efterskatt som jag fick första året som åldring

  Det finns ingen rättvisa och det har verkligen barkat utför.

  Jag tycker att det skall demonstreras mer och att vi skall engagera oss som det gjordes på 1970-talet då dom ville sänka sjukpenningen, dom fick dra tillbaka detta men sen efter några år så sänktes den ändå

  Ja du man känner inte igen sig och blir orolig för framtiden

  Tack för ett välskrivet och förståeligt inlägg

  kram

  SvaraRadera
 2. Kunde inte sagt det bättre själv! Varför skall vi med sjukersättning betala mer skatt?? Det är ju helt galet! Som ensamstående får jag det knappt att gå runt varje månad, men då jag har barn hemmaboende så får jag ju bostadsbidrag, men om nåt år när sista ungen flyttat hemifrån vet jag inte hur jag skall klara mig...
  Önskar dig en fin helg! ♥

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för din kommentar, Liten Uggla.

   Allt gott och en skön helg önskar jag dig

   Radera
 3. Du skriver så bra, så mitt i prick och får så mycket sagt i en kort text. Kan inte du skicka in texter som den här till politiker och media? Jag är med i olika facebook-grupper som försöker påverka media och politiker. Du skulle vara en sådan tillgång i våra försök att förbättra sjukersättningen.

  SvaraRadera