tisdag 7 november 2017

Människor fortsätter att bli utmattade i Sverige

Nästan varje vecka läser eller hör jag i nyheterna om människor som blir utmattade i Sverige. Som får stressrelaterad ohälsa eller i värsta fall utmattningssyndrom.

Nu är det 20 år sedan jag själv kände de första varningssignalerna som två år senare gjorde att jag fick utmattningssyndrom och blev allvarligt sjuk. Det är väldigt länge sedan känner jag nu. Jag tycker att det är så sorgligt att inte man tog oss som drabbades då på större allvar. Att man inte under alla dessa år har kunnat skapa ett bättre arbets- och samhällsklimat utan att människor fortsätter att köra slut på sig själva. Och dessutom i allt yngre åldrar. Jag vet att där var människor som redan när jag blev sjuk av stress varnade för vart det skulle ta vägen med människorna och vårt samhälle om ingenting förändrades. Och nu är vi tyvärr där och det verkar accellerera hela tiden.

Här är några länkar till intressanta artiklar om det senaste kring utmattningssyndrom och stressrelaterad ohälsa. Min blogg är för mig ett sätt att samla information kring just det.

"We can´t do it" (En serie i tre delar om utmattningssyndrom i SVT Play. Mycket bra!)

"Forskare larmar - stor ökning av stressjukdomar" (SVT Nyheter)

"Psykiatriforskare - "Vi behöver ta reda på hur vi förebygger stressjukdomar" (SVT Nyheter)

2 kommentarer:

 1. Det är skrämmande detta med att så många drabbas av utmattning och det har gått ner i åldrar. Förut var det vi högvarvare men nu verkar det påverka väldigt många och det har blivit mer stress i och med tekniken också.

  Håller med dig om allt du skriver för det är så sant. Tack för länkarna. Jag drabbades första gången för 12 år sedan men hade fått symptom redan på 1980-talet. Går man så länge så blir fallet värre och man kan ju i värsta fall drabbas av "Plötslig vuxendöd"

  Ha en skön början på veckan
  kram från
  Malin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för kloka tankar, Malin. Jag önskar dig en bra vecka!

   Kram

   Radera