Sidor

tisdag 16 februari 2016

Vad är egentligen psykisk hälsa eller ohälsa?

Någonstans häromdagen läste jag om hur man kan förändra sitt tänkande när det gäller psykisk hälsa/ohälsa.

Om du tänker tanken att vi alla har en psykisk hälsa, för det har vi ju. Så är det så att när någon drabbas av psykisk ohälsa finns där ofta yttre faktorer som spelar in. Det kan vara en krissituation som arbetslöshet, sjukdom, separation, dödsfall, missbruk med mera som framkallar det dåliga psykiska måendet.

Hur vi mår i själen är som en puckelpist ibland. Och under mer lugna tider i livet är själens mående mer som en krusig vattenyta.

När man börjar tänka på det sättet, så blir det svårare att dela in människor i fack som psykiskt sjuka eller psykiskt friska.

Titta på hur det ser ut kring den som mår dåligt. Finns där det som är stressande? Kanske många olika stressfaktorer samtidigt. Finns det något som kan förändras, t ex att byta jobb eller öka inkomsten, så gör det ofta att det psykiska måendet blir bättre.

Alla kan drabbas av psykisk ohälsa om det blir alltför många stressfaktorer under lång tid. På så sätt är inte "vissa" människor mer psykiskt friska eller sjuka än andra.

2 kommentarer:

  1. Det var bra skrivet, precis som det är men du får alltid en extra tousch och dimension på saker. Jag har själv lidit av psykisk ohälsa till och från i och med utbrändhet och skador i kroppen. Det går väldigt upp och ner men jag har verktyg att ta till. Det verkar som stressjukdomarna ökar för nutidsmänniskan har ett mer stressat klimat både på arbetsplatsen och på fritiden. Ständigt uppkopplade och det gäller att hänga med i svängarna om man skall klara sig. Sen har vi ju olika saker med oss i bagaget som gör oss sjuka.

    Vi är dom vi är och vi har våra ärr och det är huvudsaken att vi kan få hjälp när vi behöver.

    Tack för ett nytt bra inlägg

    Ha en skön dag
    hälsning
    Malin

    SvaraRadera
  2. Tack för dina kloka ord, Malin. När det gäller stressen så läste jag idag i nyheterna att det mycket snart gäller nya hårdare regler för arbetsgivarna. T ex ska man inte få lov att lägga scheman där man inte tar hänsyn till återhämtning. Mycket bra och på tiden tycker jag.

    Det känns både upprättande och också lite märkligt att se hur "folket" och "makten" nu börjar vakna upp. Nu har effekterna av stressen börjat göra så många människor sjuka att kostnaderna är så stora att det börjar ske förändringar.

    Och jag suckar lite för mig själv, ha, ha.. för det här har jag tänkt, pratat, "varnat för", skrivit och bloggat om i 15-17 år nu. Som den känslomänniska jag är har jag kanske både fått smaka på stressens effekter hårdare och tidigare än andra och fått tidiga tankar om vart vårt samhälle skulle ta vägen om inget förändrades både på individ- och samhällsnivå. Och nu är vi där. Så, ja, suck. ;) :)

    Kram

    SvaraRadera