fredag 2 juli 2010

Det här med att doppa sigJag är en badkruka. Jag badar sällan om det är under 23 grader varmt i vattnet. En gång gjorde jag det. Det var i Danmark. Den enda soliga dagen den sommaren. Därför badade jag trots att det var, jag vet inte hur få grader i havet den dagen. För att liksom få det gjort. Jag njöt, minns jag, trots kylan. Huttrade mycket efteråt. Skakade tänder.

Jag gillar att gå i vattnet med fötterna. Att stänka lite vatten på mig själv, det gillar jag också. Även om det är kallt i vattnet. Jag kan gå ut i vattnet ända upp till halva låren. Men det är sen... när det kommer högre upp som det börjar ta emot i hela mig. Jag vill inte. Jag vill gå upp på land igen.

Jag menar, en gång i tiden gick ju människan upp ur vattnet och upp på land, visst var det så? Så vad ska man nere i havet att göra igen då? När man nu en gång kommit upp ur det.

Fast ibland bara gör jag det. Även om det tar emot som bara den och även om det är svinkallt och även om hela mitt inre skriker åt mig att vända om mot stranden igen. Även om jag är rädd som en liten hare...

Ibland bara slänger jag mig rätt i vattnet. På mage. Rätt i... hämningslöst... släpper alla mina spärrar och låter mig omfamnas av det först kanske kalla men sen så underbara vattnet.

Jag har flugit. Fast jag var rädd så flög jag för några veckor sedan.

Idag kanske jag doppar mig i Vättern. Fast, bara kanske...

7 kommentarer:

 1. :) Här har du en badkruka till, fast värre. Badar aldrig...utomhus.

  Men i mitt (heta) badkar badar jag flera ggr i veckan.
  Är så skönt för ömma och stela muskler/leder.

  Vättern...brrr! ;)

  Soliga och varma hälsningar!

  SvaraRadera
 2. Men huva Vättern som är så Kall!!!! Jag badar heller aldrig under 25 g. Nu i vår pool är det 32 g så nu kan jag bada o plaska runt av hjärtans fröjd!!!
  Snart får jag besök av Nackafamiljen o de små där ska stanna här hos oss i 2 vwckor. Första v alldeles ensamma andra v med mamma. oj oj hela 2 v med de små kul men det kan bli jobbigt oxå!!!

  SvaraRadera
 3. Hej S o F!

  Härligt! Då är vi två badkrukor! :)

  Vättern är riktigt varm ibland, särskilt på sensommaren. Det är en fördel med Vättern under varma somrar, för om det är algblomning i andra sjöar och i havet, så är det ändå rent och klart vatten i Vättern. Och lagom varmt just då. Temperaturen kan skifta snabbt. Det var en hel del som doppade sig i Vättern igår. Men inte jag. Inte än. Kanske idag. :)

  Kram
  Anna-Karin

  SvaraRadera
 4. Hej Agnetha!

  Vättern har rykte om sig att vara kall och det är den i början av sommaren och kalla somrar. Men en varm sommar är det helt underbart att bada i den! Klarare vatten får man leta efter, tror jag. Man kan se en meter ned i vattnet.

  Ibland har jag varit på Friskis & Svettis-pass på Vätterstranden (gratis under sommaren). Efteråt kan jag slänga mig i Vättern och bada, det är en härlig upplevelse. Och sen njuta av solnedgången där. Det känns som att vara vid havet då.

  32 grader i en pool, då skulle jag ligga där hela dagen tror jag. :)

  Två veckor med små barn, det låter ljuvligt! Fast så klart att det också kan bli jobbigt. Du får vila dig efteråt, tänker jag. :)

  Ha det riktigt, riktigt fint, det önskar jag dig från mitt hjärta!

  Kram
  Anna-Karin

  SvaraRadera
 5. Hej Barbro!

  Så roligt att läsa hur det är att leva där långt uppe i Sverige där du bor och där jag aldrig har varit. Tack för allt det du berättar. Jag drömmer om att resa längst upp i Sverige någon gång, det ska jag absolut göra. Se midnattssolen. Och så skulle jag vilja se norrsken. Jag har bara sett norrsken en gång i mitt liv, här i Jönköping. Det var underbart! Jag älskar norrsken!

  Har snön precis farit hos er? Det känns svårt att fatta för mig som aldrig varit så långt norrut i Sverige. Det låter fantastiskt när du skriver om sjöarna, snö på ena sidan eller inte som avgör om du ska bada eller ej.

  Jag kan tänka mig att vattnet i sjöarna hos dig är riktigt klart och fint. Kanske du kan dricka det också?

  Min make vandrade i Sareksfjällen en sommar när jag nyss lärt känna honom. Jag minns det han berättade om hur vackert där var. Om lugnet och friden, vattnet och fjällvärlden.

  Sverige är ett fantastiskt och omväxlande land! :) Så fin natur vi har här, så lyckligt lottade vi är som bor i ett land med så mycket svängrum och så underbar natur!

  Ha det riktigt fint där uppe! :) Och en härlig semester önskar jag dig!

  Kram
  Anna-Karin

  SvaraRadera
 6. Jag avskyr att bada utomhus, gör det aldrig!

  Kramen:-)

  SvaraRadera
 7. Hej Anne-Sofie!

  Jag håller på att träna bort min badkruka inuti mig. :)
  Doppade mig tre-fyra gånger i Vättern igår och det var skönare för varje gång jag gjorde det.

  Ha en härlig sommar, med eller utan bad! :)

  Kram
  Anna-Karin

  SvaraRadera