söndag 14 mars 2010

SolstråleSOLSTRÅLE

Solens stråle
smyger stilla
in i rummets
mörkaste hörn

Ända in dit
den inte nått
sedan förra
gången
det var vår

Lyser upp
dammtussarna

Gör dem
synliga
som förut var
osynliga

(Anna-Karin Mattsson)

Colbie Caillat "Bubbly"


Jag var nyss iväg ett ärende till stan, när jag fick höra den här smittande glada låten i radion. "Bubbly".

Så den får sprida sig här i min blogg idag. Till mig själv. Och till alla andra som kanske gillar den.

Hemma-Spa


Idag har jag en sådan där dag när jag tar hand om mig själv mer än vanligt. Som en sorts hemma-spa-dag för mig själv. Så klart att det skulle vara allra skönast om det var någon annan som tog hand om mig. Men, man kan ju också säga, "Bra kvinna reder sig själv", om man vill.

Jag ska titta till mina fötter, kanske ta ett fotbad. Smörja in mig. Meditera. Dricka mycket (vatten...), le ofta. Göra sånt som jag tycker är roligt, som gör att jag ler eller skrattar. Ge mig ut i luften och det härliga solskenet. Kanske träffa några vänner. Läsa i en bok, kanske en diktbok. Ikväll ska jag duscha. Sedan så blir det krypa ned i sängen. Och känna sig som pånyttfödd innan man somnar.

Jag gillar sådana här hemma-spa-dagar när jag tar hand om mig själv, både till kropp och själ. Jag har inte haft tid för sådana dagar sedan jag var tonåring. Det var studier och det var ungar och det var ensamma mammor och det var heltidsjobb. Och så var det tonåringar. Med mera.

Idag har jag tiden. Och det är alldeles, alldeles underbart, tycker jag. Jag har sagt det förut och jag säger det igen:

Mitt-i-livet är härligt att vara när man är kvinna!

Soluppgång idag också


Tänk, solen gick upp idag också! Jag slutar aldrig att förundras över det. Att den kommer upp där borta i horisonten, i öster, dag efter dag. Först bara som en ljusstrimma, långt, långt där borta. Och sedan börjar jag se den rundade kanten. Av solen. Mer och mer ser jag av den. Ljusare och ljusare blir det i världen när hon stiger upp ur gryningen. För hon är väl en hon, solen?

Idag väckte hon mig, solen. Klockan halv sju, sju ungefär. Det är underbart att vakna av ljuset jämfört med att vakna av väckarklockan. Vilken skillnad det gör för hur min dag börjar!

Nu går hon upp så tidigt, solen, att jag börjar kunna skymta henne runt hörnet på huset redan när jag vaknar. Hon lyser upp en bit av baksidan, den som ligger västerut, redan tidigt på morgonen. Hon lyser upp körsbärsträdets svarta grenar. Värmer dem försiktigt. Väcker varsamt trädet, precis som hon väckte mig.

Jag bor så högt och bland så låga hus, att jag har solljus på tomten hela tiden det är solsken. Det går alltid att hitta ljus på tomten där jag bor. Det är lyx att få bo så, tycker jag. Det tog många år innan jag förstod vilken lyx det är, att alltid kunna hitta sol någonstans under soliga dagar.

Precis som det är en lyx, att alltid kunna hitta en liten, liten strimma av ljus i vilket mörker man än befinner sig. Det är riktig, verklig, äkta lyx, för mig. Lyx som dessutom är alldeles, alldeles gratis.